Tumba o Jovetiću: Iznenađen sam, nisam ljut

Serija otkaza Ljubiši Tumbakoviću pred start Lige nacija - Jovetić kasno sinoć javio da ne dolazi, Marušić na pregledima u Minhenu, Vešović i Đorđević otpali zbog povreda, Marko Janković vjerovatno preskače Rumune
114 pregleda 22 komentar(a)
Jovetić Tumbaković, Foto: Savo Prelević
Jovetić Tumbaković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.09.2018. 16:27h

Vijest da Stevan Jovetić uopšte neće dolaziti na pripreme reprezentacije - da neće igrati, ne samo protiv Rumunije u petak, već i protiv Litvanije 10. septembra, zatekla je selektora crnogorske nacionalne selekcije Ljubišu Tumbakovića.

"Iskren da budem, iznenađen sam, jer imam neke svoje principe u radu, pa svo vriijeme kada nismo zajedno koristim da s vremena na vrijeme pozovem igrače i pitam ih kako su proveli nedjelju, kako je prošla utakmica, u kakvom su zdravstvenom stanju. Isto sam to radio prije ovog okupljanja i imao sam neko čvrsto obećanje da će ti igrači biti ovdje. Jovetić je sinoć javio da je njegova povreda takva da traži mirovanje od nekoliko dana i da će tek za dva-tri dana početi lagano da trči, što znači da nije spreman za ove dvije utakmice", kazao je Tumbaković.

Crna Gora 7. septembra u Ploeštiju, na startu Lige nacija, gostuje Rumuniji, a tri dana kasnije pod Goricom dočekuje Litvaniju.

Sa kapitenom se ne završavaju, već samo počinju problemi...

"Drugi problem je i Marušić, koji je trenutno u Minhenu, na pregledu za koji se priprema već mjesecima. Tek ćemo večeras dobiti informaciju u kakvom je on stanju. To su neke situacije koje su zabrinjavajuće. Uz sve to, imamo situaciju sa Vešovićem, koji je došao i koji neće biti spreman u naredne dvije-tri nedjelje. Takođe, povrijeđen je i Luka Mirković, a nešto najnovije, što smo tek saznali, jeste da je i Luka Đorđević došao povrijeđen, tako da ni na njega ne možemo da računamo. To su problemi koji remete cijelu ideju i kocept koji je bio planiran".

Crna Gora će, najvjerovatnije, biti i bez Marka Jankovića protiv Rumunije.

"On je obavio terapije koje je započeo u Partizanu, danas će pokušati lagano da trčkara. Pitanje je da li ćemo ga osposobiti za petak, ali se nadamo da će biti spreman za Litvaniju".

U Tumbinom glasu bila je prisutna doza gorčine, naročito kada je pričao o Jovetiću.

Zatekla ga je vijest da neće uopše moći da računa na kapitena i najvažnijeg fudbalera, posebno to što je sve saznao maltene na dan početka priprema.

Upitan da li je ljut na Jovetića, Tumbaković je odgovorio:

"Nisam ljut, nemam pravo da budem ljut. Jednostavno, radim neki posao gdje se traži od mene da budem objektivan, a ja se kroz cijelu svoju karijeru trudim da budem objektivan, i najpošteniji u poslu kojim se bavim. To što smo uradili, ova grupa ljudi koja se bavi ekipom, u prethodne dvije i po godine, uradili smo na najbolji način da paralelno pravimo rezultat, a u isto vrijeme ostavimo i nešto iza nas što će biti prepoznatljivo. I mislim da je prepoznatljivo nešto što je vezano za selekciju igrača, nešto što je vezano za način igre, ali i sama ideja šta se želi od svega toga. A onda, kada se od marta mjeseca pripremamo za nešto što treba da bude u septembru, a onda se sve to sruši u dva dana, onda je normalno... Ne, nisam ljut, nemam pravo da budem ljut".

Privilegija je voditi reprezentaciju, nastavio je Tumbaković...

"Privilegija je i voditi je sa klupe, i igrati na terenu. A onda, kada nekoga pozoveš, on ne dođe, a to je opet njegovo pravo jer ima objektivan razlog, ja ne mogu da budem ljut. Malo sam razočaran, posebno jer je sve to došlo danas. Posebno sam razočaran jer sam očekivao puno od načina i modela igre koje smo trebali kroz sjutrašnji trening i u srijedu da pokušamo da napravimo. E, sad nema toga, i šta da radimo? Naravno da mi je krivo, jer ne mogu da sprovedem ideju koja je po meni bila kapitalna. Htjeli smo i na pravi način da se pripremimo za oktobar, a znamo šta nas čeka u tom mjesecu, vjerovatno i krucijalna utakmica. To je nešto što me remeti i vraća korak nazad, ali nisam ljut", zaključio je Tumbaković.

U oktobru, Crna Gora dočekuje Srbiju u Podgorici i gostuje Litvaniji.

Bonus video: