Suares i Hames ljetnje senzacije

Barselona i Real Madrid opet napravili najveće transfere, u Premijer ligi potrošeno više od milijardu
2 komentar(a)
Luis Suares, Foto: Reuters
Luis Suares, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.09.2014. 07:44h

Šeici su ovog ljeta bili prilično mirni u prelaznom roku, a najvrjednije transfere su, baš kao i prošlog ljeta kada su došli Nejmar i Garet Bejl, ostvarili Barselona i Real Madrid.

Najveći novac se okreće u Španiji - Luis Suares je „pobjegao” iz Engleske i stigao u Barselonu za 88 miliona eura, mundijalsko otkrovenje Hames Rodriges je koštao Real osam miliona manje nego Katalonce Urugvajac...

Istovremeno, velike transfere je napravio španski šampion Atletiko, ali cifre nisu enormne. Za Dijega Simeonea, međutim, nema prepreka.

Došao je Antoan Grizman iz Sosijedada za 30 miliona, Mario Mandžukić za 22, Alesio Ćerći (16, plus tri bonusa)...

1. Luis Suares (Liverpul-Barselona) - Barsa ga neće imati do oktobra zbog kazne FIFA, ali svejedno je - dovela je paklenog napadača.

U tandemu s Lionelom Mesijem Urugvajac može da bude nemilosrdan, a za 88 miliona koliko je plaćen Katalonci očekuju da su doveli čovjeka koji može da pomogne da se trofeji vrate na „Nou Kamp”.

2. Hames Rodriges (Monako - Real) - ovaj transfer je veliko kockanje aktuelnog prvaka Evrope, iako je Hames na Mundijalu pokazao da je ekstra klasa.

Međutim, igranje za Real je nešto sasvim drugo u odnosu na Kolumbiju i Monako, pa je Rodriges od prve utakmice pod pritiskom. Dao je gol Atletiku u Superkupu, ali izgleda kao da Karlo Anćeloti tek treba da mu pronađe pravu poziciju.

3. Anhel di Marija (Real Madrid - Mančester junajted) - „đavoli” su napravili najveći transfer u engleskom fudbalu dovođenjem Argentinca za 75 miliona eura. „Panična kupovina”, kako su ovaj posao okarakterisali mediji na Ostrvu, bila je samo uvod u dolazak Radamela Falkaa...

4. Dijego Kosta (Atletiko Madrid - Čelzi) - ovaj transfer je na kraju vrijedio 44 miliona eura, a koliko je Čelzi dobio dolaskom napadača vidi se na startu sezone - dao je četiri gola u prva tri kola u Premijer ligi. Žoze Murinjo je dobro znao koga želi...

5. Aleksis Sančes (Barselona - Arsenal) - u pitanju je sedmi najveći transfer ovog ljeta, ali za navijače Arsenala ovo je kupovina nad svim kupovinama.

„Ninjo maravilja” nije zablistao na otvaranju sezone, ali je bio strijelac najvažnije gola - pogodio je u revanšu plej-ofa za Ligu šampiona protiv Bešiktaša i odveo „tobdžije” 17. godinu zaredom u elitu.

6. David Luiz (Čelzi - PSŽ) - Murinjo je po odlasku Luiza u Pariz rekao: „Čelzi će biti bolji tim bez njega”.

Malo ko će zamjeriti Portugalcu na ovoj rečenici, baš kao i na činjenici da je dobro „uvaljao” Brazilca koji je prodat za 49,5 miliona eura.

Nijedan defanzivac u istoriji nije koštao toliko...

7. Mehdi Benatija (Roma - Bajern) - Bavarci sada imaju štopera koji zna da igra s loptom u nogama, to je ono što je po svaku cijenu i želio Pep Gvardiola.

Za nepunih 30 miliona Bajern je dobio velikog igrača, ali i Roma je presrećna, jer se oslobodila nezadovoljnog igrača i uzela dobar novac.

8. Toni Kros (Bajern - Real Madrid) - procjenjuje se da su Gvardiolini problemi u Bajernu povezani s olako dozvoljenim odlaskom Tonija Krosa.

Svjetski šampion s Njemačkom nije želio da produži ugovor, pa su Bavarci bili prinuđeni da prihvate ponudu Reala od 25 miliona eura.

U ovom trenutku, Kros po „transfermarktu” vrijedi 20 miliona više nego što je kupljen.

9. Sesk Fabregas (Barselona - Čelzi) - Čelzi je dobio igrača koji mu je do sada nedostajao na sredini terena. Murinjo je vratio Seska na prirodnu poziciju zadnjeg veznog, u tandemu s Nemanjom Matićem „plavci” mogu da se uzdaju u njega, vidjelo se to i na startu sezone.

10. Radamel Falkao (Monako - Mančester junajted) - iako je u pitanju pozajmica, Falkao je postao zvijezda posljednjeg dana prelaznog roka.

„Đavoli” su „kneževima” platili 10 miliona odmah, a narednog ljeta za otkup platiće još 55...

Bonus video: