Rusi počeli pripreme, nema plate za Kapela

Selkor Rusije Fabio Kapelo - inače najplaćeniji selektor na svijetu sa osam miliona eura godišnje - već dva mjeseca nije primio platu!?
72 pregleda 6 komentar(a)
Fabio Kapelo, Rusija, Foto: Beta/AP
Fabio Kapelo, Rusija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.09.2014. 12:26h

Fudbalska reprezentacija Rusije, jedan od rivala Crne Gore u grupi G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, počela je juče pripreme za prijateljski meč sa Azerbejdžanom u Moskvi (sjutra), kao i prvi kvalifikacioni meč protiv Lihtenštajna narednog ponedjeljka, takođe na Himki areni.

No, čudni su problemi zadesili "zbornaju" u predvečerje novog ciklusa kvalifikacija. Selkor Rusije Fabio Kapelo - inače najplaćeniji selektor na svijetu sa osam miliona eura godišnje - već dva mjeseca nije primio platu!?

Na račun italijanskog stručnjaka nije leglo dva puta po otprilike 800 hiljada eura, što je prije dva dana otkrio njegov sin, ujedno i njegov menadžer, Pjerfilipo Kapelo.

"Razgovarao sam sa Fabijom, on je potvrdio da nije plaćen u posljednjih nekoliko mjeseci. Više od dva mjeseca. I ne samo on, već i cijeli stručni štab. Ništa vam više ne mogu reći", kazao je Pjerfilipo Kapelo.

A sam Don Fabio, čija je (ne)realna visina plate nakon brodoloma na Svjetskom prvenstvu morala na verifikaciju u rusku Dumu, jutros je, vrlo iskusno, izjavio da ga kašnenje plate ne dotiče previše. Kaže da je skoncentrisan na fudbal.

"To što nisam dobio platu više od dva mjeseca je posljednja misao koja me brine. Ovdje sam da što bolje pripremim ekipu za utakmice sa Azerbejdžanom i Lihtenštajnom. Što se tiče ekonomskih i finansijskih problema, oni me ni najmanje ne tangiraju".

Kapelo je, podrazumijeva se, pustio druge da pričaju. Osim njegovog sina, oglasio se i ministar sporta Vitalij Mutko. On se, doduše, malo povišenim tonom obratio novinarima:

"Nađite Tolstiha! (predsjednika Fudbalskog saveza Rusije). On nije isplatio zaradu, a vi mene pitate zašto? Neka on komentariše. Situacija je prilično glupa, jer Fudbalski savez Rusije finansijski odlično stoji, i 99 odsto se samofinansira - od prodaje ulaznica, marketinga, TV prava, nagrada za plasman na Evropsko i Svjetsko prvenstvo, ostalih donacija Uefe i Fife. Kvalifikacije samo što nisu počele, a nema novca da se isplati stručni štab. Malo čudno, zar ne? Ne želim više da komentarišem. Došao sam da bih očistio ruski sport od ovakvih stvari i dosta mi je bilo što sam se cijelo ljeto bavio Rostovom, da li će igrati Ligu Evrope ili ne", kazao je Mutko.

Napokon je zatim progovorio i sam predsjednik Fudbalskog saveza Rusije, Nikolaj Tolstih.

"Izvinjavamo se Kapelu i njegovom stručnom štabu zbog kašnjenja u isplatama i potrudićemo se da sve izmirimo u najkraćem roku. Problem je nastao što smo aplicirali za kredite kod nekih inostranih banaka, a procedura dobijanja nije tako brza kao u Rusiji", naveo je Tolstih.

Rusi, dakle, podižu kredit da bi isplatili Fabija Kapela i njegov stručni štab. Italijan je na Mundijalu u Brazilu bio dvostruko plaćeniji od drugog najplaćenijeg, Engleza Roja Hodžsona.

Bonus video: