Brnović: Moramo da pobijedimo ako želimo da uradimo nešto u kvalifikacijama

Nakon duže vremena u reprezentaciji nema golmana Mladena Božovića i veziste Branka Boškovića
20 komentar(a)
Branko Brnović, Foto: Savo Prelević
Branko Brnović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.08.2014. 11:34h

"Teško je igrati sa imperativom pobjede, ali ako želimo da uradimo nešto u ovim kvalifikacijama, moramo da pobijedimo Moldaviju", jasno je poručio selektor Crne Gore Branko Brnović saopštavajući spisak fudbalera za prvu utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Zadatak nije jednostavan ako se zna da su Moldavci oktobra prošle godine slavili pod Goricom sa nevjerovatnih 5:2, te da Crna Gora već četiri godine nije dobila utakmicu kod kuće u kvalifikacijama, ne računajući San Marino.

"Svi znaju da taj poraz od Moldavije nije bio realno stanje stvari. Sjećamo se kakve smo imali probleme pred tu utakmicu, koliko smo putovali iz Engleske. Bolji smo od Moldavije i to smo pokazali u Kišinjevu, kada smo slavili pobjedu sa igračem manje, a to i oni znaju".

Što se tiče negativnog bilasna na domaćem terenu, koji datira još od legendarne pobjede nad Švajcarskom oktobra 2010. godine, Brnović vjeruje da je i tome došao kraj, najavivši nešto drugačiji koncept na mečevima pod Goricom.

"Prošle kvalifikacije smo izgubili na našem stadionu. U zahtjevnom takmičenju kakve su kvalifikacije, najvažnije je da se ne gube velike utakmice. Zato je bitno da kući dobijemo Moldaviju i Lihtenštajn, ali da ne gubimo od Rusije, Austrije, Švedske. U prošlim kvalifikacijama smo napravili grešku, željeli smo trijumf nad Ukrajinom kod kuće, tek se kasnije vidjelo koliko bi nam valjao i bod na toj utakmici", elaborirao je Brnović.

Na njegovom (nešto širem) spisku su 24 imena, a nakon duže vremena nema golmana Mladena Božovića (ne brani u Tomsku) i veziste Branka Boškovića, koji nema klub. Na spisku je, međutim, nekoliko fudbalera koji uopšte ne konkurišu za utakmice svojih klubova.

"Vlado Božović, Elsad Zverotić i Nikola Vukčević ne igraju u klubovima, ali su ponašanjem i igrama u reprezentacijii zaslužili da budu na spisku. Imaju vremena do kraja prelaznog roka (31. avgust) pokušaju da srede status ili pronađu klubove u kojima će igrati, u protivnom ću biti prinuđen da tražim nove fudbalere", kazao je Brnović, koji je pozvao Marka Bašu, iako je njegov nastup neizvjestan zbog povrede.

"Baša će doći na pripreme, biće sa nama. Ukoliko ne bude mogao da igra, šta da se radi, navikli smo na te probleme".

Nakon duže vremena u reprezentaciju se vraća Petar Grbić iz Partizana, a sa ekipom je ponovo Miloš Krkotić iz Dačije. Na pitanje zašto nema Ivana Kecojevića, koji je standardan u Cirihu, drugoplasiranom timu švajcarskog šampionata, Brnović je odgovorio:

"Trenutno četvorica drugih igrača u odbrani imaju prednost, ali pratimo Kecojevića, baš kao i Vladimira Boljević koji iz Poljske prešao na Kipar. Simon Vukčević? Drago mi je da mi je postavljeno to pitanje, kao što mi je drago što je počeo da igra u klubu. Uvijek sam vjerovao u njega. Nadam se da ćemo uskoro svi zajedno gledati starog Simona".

Brnović, po običaju, najmanje problema ima u napadu.

"Jovetić je protiv Liverpula odigrao možda i najbolje drugo poluvrijeme u karijeri. Znao sam da će da zablista čim prođe kompletne pripreme sa klubom. Vučninić je takođe raspoložen, nema povreda i sa njima dvojicom uz Damjanovića napad je na viskom nivou".

Brnović je, na kraju, postavio realan cilj - treće mjesto u grupi koje po novom sistemu donosi plasman u baraž, i to lakši baraž od dosadašnjih.

"U teškoj smo grupi, ne možemo reći da smo favoriti, ali ćemo prvo gledati da obezbijedimo treću poziciju. Ukoliko ekipa bude spremna i zdrava možemo da igramo sa svima i sigurno je da ćemo se uključiti u igru za visok plasman", zaključio je Brnović.

Utakmica sa Moldavcima igra se 8. septembra pod Goricom u 20.45 časova.

Na spisku su:

Golmani: Vukašin Poleksić (Debrecin) i Ivan Janjušević (Sutjeska)

Odbrana: Savo Pavićević (Crvena zvezda), Marko Baša (Lil), Stefan Savić (Fiorentina), Žarko Tomašević (Kotrijk), Vladimir Volkov (Partizan), Marko Vešović (Torino), Marko Simić (Kaiserisport) i Saša Balić (Metalurg)

Sredina terena: Nikola Drinčić (Partizan), Nemanja Nikolić (Dinamo Minsk), Vladimir Božović (Mordovia), Elsad Zverotić (Fulam), Marko Bakić (Specija), Miloš Krkotić (Dačija), Vladimir Jovović (Sutjeska) i Nikola Vukčević (Braga).

Napad: Mirko Vučinić (Al Džazira), Stevan Jovetić (Mančester siti), Dejan Damjanović (Peking), Fatos Bećiraj (Čangčun), Filip Kasalica (Ulsan) i Petar Grbić (Partizan).

Bonus video: