Uefa razmatra da poništi pravilo gola u gostima

"Treneri misle da dati gol nije tako teško kao što je bio slučaj u prošlosti. Smatraju da pravilo treba da se preispita i to ćemo i uraditi", rekao je generalni sekretar Uefe Đorđo Marketi
1 komentar(a)
Liga šampiona Masimilijano Alegri, Foto: Reuters
Liga šampiona Masimilijano Alegri, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.09.2018. 15:01h

Ponajbolji evropski treneri su na sastanku zatražili od Uefe da poništi pravilo gola u gostima u međunarodnim takmičenjima.

BBC navodi da su se treneri usaglasili da bi bilo najbolje i da se prelazni rok završava u isto vrijeme u svim najjačim ligama.

"Treneri misle da nije tako teško postići gol kao što je bio slučaj u prošlosti. Smatraju da pravilo treba da se preispita i to ćemo i uraditi", rekao je generalni sekretar Uefe Đorđo Marketi.

Za promjenu pravila su, između ostalih, bili Žoze Murinjo, Unaj Emeri, Arsen Venger, Masimilijano Alegri, Đulen Lopetegi, Karlo Anćeloti i Tomas Tuhel, ističe BBC.

Pravilo gola u gostima važi od 1965. godine, kada je prvi put viđen u Kupu evropskih šampiona. Tada je zamijenio igranje majstorice na neutralnom terenu ili čak i bacanje novčića, koje je nekada bilo na snazi.

"Treneri vjeruju da je pravilo kontraproduktivno i da, osim što ohrabruje gostujući tim da ide u napad, izaziva i domaću ekipu da se brani", kaže Marketi.

Što se prelaznog roka tiče, on je ljetos najranije završen u Italiji i Engleskoj, dan prije početka prvenstva, dok je u Španiji, Njemačkoj i Francuskoj trajao do 31. avgusta.

"Ideja trenera je da treba da postoji jedinstveni prelazni rok i da on mora da bude završen prije nego počne takmičenje. Suština je u tome da svi klubovi i lige budu dovedene u red", dodao je Marketi.

Bonus video: