Brnović sjutra saopštava spisak za Moldaviju

Izvjesno je da na spisku neće biti Marka Baše, koji će pauzirati nekoliko sedmica zbog povrede koljena, a neizvjestan je i nastup takođe povrijeđenog Vladimira Volkova.
3 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2014. 16:25h

Operacija "Francuska 2016" zvanično kreće sjutra - selektor fudbalske reprezentacije Branko Brnović saopštiće spisak fudbalera za početak kvalifikacija za Euro i premijerni duel sa Moldavijom u Podgorici.

Okupljanje reprezentativaca zakazano je za naredni ponedjeljak, 1. septembra, dok je meč sa Moldavcima na programu sedmicu kasnije, 8. septembra pod Goricom u 20.45 časova.

Brnović bi trebalo da se osloni na provjerene snage - biće tu gro igrača koji su završili prošli ciklus kvalifikacija, potpomognuto sa nekoliko fudbalera koje je selektor "sokola" isprobao na majskim prijateljskim utakicama sa Slovačkom i Iranom.

Izvjesno je da na spisku neće biti Marka Baše, koji će pauzirati nekoliko sedmica zbog povrede koljena, a neizvjestan je i nastup takođe povrijeđenog Vladimira Volkova.

Očekuje se i povratak novog napadača Al Džazire iz Abu Dabija, Mirka Vučinića, koji je posljednji meč za crnogorsku reprezentaciju odigrao prije tačno godinu - 11. septembra 2013. na gostovanju Poljskoj u Varšavi, kada je zbog povrede zamijenjen nakon pola sata.

Vučinić je od tada zbog raznoraznih povreda propustio sva okupljanja - oktobarsko (Engleska i Moldavija), novembarsko (Luksemburg), te majsko ove godine (Slovačka i Iran).

Crna Gora protiv Moldavije počinje borbu za plasman na Evropsko prvenstvo, i zato je pobjeda nad selekcijom koja je na kraju prošlog ciklusa nanijela "sokolima" najveći šamar od sticanja nezavisnosti (5:2 pod Goricom) - od krucijalnog značaja pred nastavak kvalifikacija.

Treba, međutim, realno postaviti ambicije, jer osim čestih povreda najiskusnijih i najboljih fudbalera (koje više nisu slučajnost, već realnost), Brnović treba da se suoči sa činjenicom da mnogi igrači, takođe važni, ne igraju u svojim klubovima.

Tako na primjer golman Mladen Božović nije ni na klupi ruskog drugoligaša Toma iz Tomska na početku sezone, a ista je situacija sa Vladimirom Božovićem u Mordoviji, Elsadom Zverotićem u Fulamu ili Brankom Boškovićem, koji još nije našao klub nakon odlaska iz Rapida.

Stoga je realno da su Rusija i Švedska veliki favoriti u borbi za prve dvije pozicije i direktan plasman na Euro. Crna Gora će pokušati da iznenadi i eventualno u borbi sa Austrijom i Moldavijom osvoji treće mjesto i plasira se u baraž.

Crna Gora će u oktobru gostovati Lihtenštajnu i Austriji, u novembru dočekuje Švedsku, a u martu naredne godine Rusiju.

Na Evropsko prvenstvo plasiraće se po dva najuspješnija tima iz devet kvalifikacionionih grupa i najbolji trećeplasirani tim, dok će preostalih osam trećeplasiranih igrati baraž

Galerija

Bonus video: