Odvešćemo Srbiju na Evropsko prvenstvo

"Advokat je jedan od najvećih holandskih trenera i zadovoljstvo mi je što ću sarađivati s njim. Drago mi je i što ću biti na klupi reprezentacije koja ima strašan potencijal"
3 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2014. 12:56h

Željko Petrović kreće u novi zanimljiv trenerski „paket-aranžman”, ali različit od svih dosadašnjih.

Legendarni holandski trener Dik Advokat upravo je u njemu vidio neophodnu kariku kako bi reprezentaciju Srbije odveo na veliko takmičenje nakon dva sušna kvalifikaciona ciklusa. Poslije 20 dana razmišljanja, crnogorski stručnjak je prihvatio da se privremeno preseli u Beograd.

"Zadovoljstvo mi je što ću sarađivati sa jednim od najboljih trenera koje je Holandija ikada imala, jer je Advokat po broju trofeja sigurno među prva tri ili četiri. Drago mi je, takođe, što sam ponovo dobio poziv velikog trenerskog imena da budem u stručnom štabu, što dokazuje da sam napredovao kao trener. Imaću priliku da se još nadogradim".

"I na kraju, drago mi je što ću biti na klupi reprezentacije koja ima nevjerovatan igrački potencijal", kaže Petrović, koji je do sada sarađivao sa Rudom Gulitom u Fejnordu, Martinom Jolom u Hamburgeru, Avramom Grantom u Vest Hemu i Gusom Hidinkom u Anžiju, dok je samostalno vodio RKC, Boavistu, Uravu Reds i Al Šab iz Emirata.

On i Dik Advokat, koji mu je u igračkim danima bio trener u PSV Ajndhovenu, imaju jedan jedini cilj...

"Sve će biti podređeno plasmanu na Evropsko prvenstvo. Srbija dva puta zaredom nije igrala veliko takmičenje i bilo bi zaista teško, da ne kažem katastrofalno, kada bi se to dogodilo treći put", dodaje Petrović.

Advokat neće po svaku cijenu insistirati na prepoznatljivom holandskom modelu, formaciji 4-3-3, igri preko krila...

"Advokat je stari trenerski vuk i on će podrediti formaciju profilu i kvalitetu fudbalera. Ako misli da ima igrače za 4-3-3, igraće tako, ako bude vidio da mu više odgovora formacija 4-4-2, neće se libiti da je primijeni. Već je bio na klupi Holandije, Belgije, Koreje i Rusije, dovoljno je iskusan i mudar i sve će podrediti rezultatu i plasmanu na EP.

Srbija ima strašan tim, kaže Petrović, ali nešto ipak nedostaje kada takva ekipa dva puta zaredom nije mogla na veliko takmičenje.

"Srbija ima iskusnu odbranu i vezni red, sve su to igrači koji igraju u velikim evropskim klubovima, a ima i manje iskusan, ali supertalentovan napad. Upravo su nedostajali golovi i Advokat će vjerovatno postaviti igru da se lakše dolazi do protivničke mreže.

"Ključ je da se fudbaleri koji su velika svjetska imena tih pet-šest dana priprema 100 odsto podrede reprezentaciji i kolektivu".

Advokat je, po Petroviću, bio oduševljen srdačnošću ljudi u Beogradu.

"Za mene to nije iznenađenje, kao igrač sam nosio dres reprezentacije Jugoslavije, dok je Advokat bio impresioniran. Imali smo dva dana razgovora sa selektorima mlađih kategorija i ljudima iz Saveza. Nije ni čudo, Savo Milošević i Mitar Mrkela su svjetski ljudi, znaju da rade posao, ali i da šarmiraju. Napravili su sjajan sistem rada po regijama i Srbija neprestano dobija talentovane fudbalere".

I Srbi su oduševljeni - Advokatom.

"On je skroman i normalan čovjek, koji ne filozofira previše. Krasi ga praktičnost i jednostavnost, uz veliko fudbalsko znanje. Uz poštovanje svih domaćih stručnjaka, dolazak takvog imena mnogo će značiti fudbalskoj Srbiji".

Advokat i Petrović debitovaće na klupi Srbije 7. septembra u Beogradu na prijateljskom meču protiv Francuske, dok je prvi kvalifikacioni meč, protiv Jermenije u gostima, zakazan za 11. oktobar. Na putu „orlova” ka EP su još Portugal, Danska i Albanija.

Bert van Lingen - čovjek koji je postavio temelje holandskog fudbala

Sa Dikom Advokatom i Željkom Petrovićem, na klupi Srbije sjedjeće za nas ne previše poznati Holanđanin, 68-godišnji Bert van Lingen.

Za njega je, međutim, vezana zanimljiva fudbalska priča.

- Uvijek je radio iz sjenke, a u pitanju je čovjek koji je postavio temelje holandskog fudbala. Punih 30 godina bio je direktor Fudbalskog saveza Holandije. Bio je direktor i trener i u mnogim klubovima. Sa Advokatom je radio u Glazgov Rendžersu, Zenitu i reprezentacijama Belgije i Rusije - kaže Željko Petrović.

I ne samo to...

- Njegova žena Vera Pauv je vrstan fudbalski stručnjak. Sada je selektor ženske reprezentacije Južne Afrike, a vodila je Škotsku, Holandiju, Rusiju...

Galerija

Bonus video: