Porto - mašina za prihode

Dugačak je spisak igrača koji su sa „Dragaa” napravili velike transfere, a klubu donijeli mnogo novca
55 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2014. 21:14h

Još nešto više od dvije sedmice ostalo je do kraja prelaznog roka, vjerovatno će biti još neka transfer bomba - možda dolazak Di Marije u Mančester junajted - ali utisci već polako mogu da se sabiraju.

Desetu godinu zaredom veliki dobitnik transfer perioda je Porto, najveći izvoznik fudbalera u Evropi, pa i na svijetu.

Portugalski gigant, dvostruki prvak Evrope, u dosadašnjem dijelu prelaznog roka zaradio je više od 60 miliona eura od prodaje igrača, a u posljednjih deset godina nevjerovatnih 700 miliona.

Kupi jeftino, prodaj skupo - to je princip od koga Porto ne odustaje već deset godina, i koji bi klubu sa „Dragaa”, ukoliko se nastavi trend, mogao uskoro da donese milijardu eura prihoda od prodaje fudbalera!

A kakva je zarada, vidi se na primjeru na Elijakima Mangale, ovogodišnje transfer „bombe - 23-godišnji Francuz je za 35 miliona eura prešao u Mančester siti, a prije tri godine je iz belgijskog Standarda došao za pet miliona eura. Čistih 30 miliona profita samo od njega...

Prethodno je ovog ljeta na „Etihad” otišao i Fernando, za 13 i po miliona, a za isti novac Veroni je prodat Huan Iturbe, koji je kasnije u komplikovanom transfer aranžmanu završio u Romi.

Radamel Falkao

Ako se vratimo ljeto unazad - samo od dvojice fudbalera Porto je prihodovao skoro 80 miliona eura. Monako je, naime, toliko platio Žoaa Mutinja i Hamesa Rodrigesa, koga su skauti preporučili, a klub angažovao još 2010. godine iz Banfilda, za smiješnih dva i po miliona eura, a izdvojio je još pet, nakon što je Kolumbijac golovima i utakmicama ispunio uslove za bonuse.

"Na dan kada je potpisao za Real, Hames me nazvao i rekao mi da je došao u najveći klub na svijetu, ali da mu je srce ostalo u Portu", rekao je predsjednik Porta, Žorž Nuno Pinto da Kosta.

Porto je zaista klub u kome se mladi igrači osjećaju kao zvijezde od prvog dana. Dolaze znajući da će da igraju, da će imati maksimalnu pažnju i mogućnost napredovanja, i da će, na kraju, imati mogućnost da svoje fudbalsko znanje naplate igranjem u bogatijim klubovima i jačim ligama.

Hames Rodriges

Dugačak je spisak igrača koji su sa „Dragaa” napravili velike transfere, a klubu donijeli mnogo novca. Deko u Barseloni, Rikardo Karvaljo u Čelziju, pa Pepe u Realu, 2007. godine najskuplji defanzivac svih vremena - cijena 33 miliona eura.

Šta reći za Hulka, koga je Porto izvukao iz Japana - iz Verdija za ogromnih 19 miliona eura 2008, a onda ga četiri godine kasnije prodao Zenitu za 60 miliona.

Ili za Radamela Falkaa, koji je došao iz River Plate za 6 i po, a otišao u Atletiko za 51 milion eura.

Ukupno više od 700 miliona prihoda, a zarada veća od 50 odsto.

A da sve bude još bolje - Porto je uvijek imao dobar tim, spreman da se bori i sa najjačima, oslanjajući se na talenat i veliki rad.

I ove sezone biće tako, pod vođstvom novog trenera Žulena Lopetegija, bivšeg selektora omladinske reprezentacije Španije...

"Imamo fantastičnu grupu igrača, sjajno rade, veoma su talentovani i predani. Naši ciljevi su uvijek visoki, tako je i ove godine", dodao je Da Kosta, koji je predsjednik Porta od 1982. godine.

Hulk

Biće dolazaka, najavljuju se neki talentovani Meksikanci, a do sada su na „Dragao” stigli Adrijan iz Atletika, Martins Indi iz Fejenorda i Brahimi iz Granade. Na njih je klub potrošio nešto više od 26 miliona eura.

Falkao, Hames i Hulk igrači od kojih je klub najviše zaradio

2004 - Deko (Barcelona) – 23 miliona (došao bez obeštećenja)

2004 - Rikardo Karvaljo (Čelzi) – 33 miliona (omladinska škola)

2007 - Anderson (Mančester junajted) – 34 miliona (5 miliona)

2007 - Pepe (Real Madrid) – 33 miliona (2 miliona) 2008 - Kvarežma (Inter) – 27 miliona (6 miliona)

2009 - Lućo Gonzales (Marsej) – 21 milion (7 miliona)

2009 - Lisandro Lopes (Lion) – 26 miliona (5,5 miliona)

2011 - Radamel Falkao (Atletiko) – 51 milion (6,5 miliona)

2012 - Hulk (Zenit) – 60 miliona (19 miliona)

2013 - Žoao Mutinjo (Monako) – 27,5 miliona (14,5 miliona)

2013 - Hames Rodriges (Monako) – 50 miliona (7,35 miliona)

2014 - Eliakim Mangala (Mančester siti) - 35 miliona (5 miliona)

Galerija

Bonus video: