Jedva čekam da zaigram u Premijer ligi

"Za sada je sve super. Još nisam okusio igranje u Premijer ligi, ali sve ide kako treba. Klub je super, pravi klub za razvoj igrača, tako da sam veoma zadovoljan”, rekao je reprezentativac Srbije
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2014. 17:31h

Engleska Premijer liga već duže vremena glasi za najbolje fudbalsko prvenstvo na svijetu. Iz godine u godinu je sve jača, svakog ljeta se čini da je dostigla svoj puni potencijal, da bi 12 mjeseci kasnije još vrhunskih fudbalera stiglo na Ostrvo, a priča od godinu dana ranije pala u vodu.

Jedan od majstora ovoga zanata koji su pojačali Premijer ligu ove sezone je najbolji asistent proteklog prvenstva Holandije, najbolji strijelac svog kluba u prošloj sezoni (4. najbolji u ligi), već duže vremena standardan član reprezentacije Srbije, te prošlogodišnji saigrač i sada dobar prijatelj reprezentativca Crne Gore, Luke Đorđevića - Dušan Tadić!

Da nova jedanaestica Sautemptona pored igračkih posjeduje i one još važnije, ljudske vrline, Tadić je prije svega pokazao svojim ponašanjem prema našem mladom reprezentativcu tokom Lukinog boravka u Holandiji, kao i prilikom intervjua za „Vijesti”, za koje je i uprkos pretrpanom rasporedu - zbog priprema za sljedeću sezonu i duel prvog kola sa Liverpulom - izdvojio dio svog vremena.

Ovog ljeta si stigao u Premijer ligu, po mnogima najjaču na svijetu. Kakvi su prvi utisci?

"Za sada je sve super. Još nisam okusio igranje u Premijer ligi, ali sve ide kako treba. Klub je super, pravi klub za razvoj igrača, tako da sam veoma zadovoljan”.

Bio si prvo pojačanje Sautemptona u ovom prelaznom roku. Ekipu je napustilo dosta sjajnih igrača, međutim, stigli su takođe kvalitetni fudbaleri. Kakvi su ciljevi za narednu sezonu?

„To je normalno, Sautempton je takav klub, koji hoće da prodaje igrače i zarađuje novac, te samim tim dovodi nove dobre igrače. Tako je u svakom klubu, a pogotovo ovdje. Ciljevi su otprilike kao i prošle godine (8. mjesto), ali u Premijer ligi se nikada ne zna, pošto ima dosta kvalitetnih ekipa i nikad se ne zna koja će da izbije u prvi plan”.

Ko je, po tebi, glavni favorit za titulu u Engleskoj?

„Možda Čelzi i Mančester siti, ali ni to se ne može reći, jer ima zaista puno kvalitetnih ekipa i svako svakoga može da pobijedi”.

Imaš 25 godina, sigurno da je pred tobom još velikih klubova. Imaš li neku posebnu želju, klub za koji si oduvijek želio da igraš?

„Ne razmišljam sada o tome, fokusiran sam da ovdje odigram što bolje, pa ćemo vidjeti šta će se desiti u budućnosti. Naravno da je svakom igraču san da zaigra u jednom od najvećih klubova na svijetu, pa tako i meni. Želim da se ovdje pokažem u najboljem svijetlu i onda ako mognem odem u još jači klub”.

Djeluje da su Englezi i te kako upoznati sa tvojim kvalitetima i da te veoma poštuju, pa se u mnogim analizama može vidjeti tvoje ime kao jednog od igrača koji mogu zablistati naredne godine.

„Već dugo vremena igram na visokom nivou, i za reprezentaciju i za klubove, i sigurno da su oni to pratili. Drago mi je zbog toga, ali moram da radim mnogo jako da bih se pokazao, svjestan sam toga”.

Već si postigao gol u jednom prijateljskom duelu, učestvovao u dvije akcije koje su prethodile golovima...

„Da, ali ima vremena da se još bolje pokažem i da me još bolje upoznaju”

Imao si sjajnu prošlu sezonu sa Tventeom. Bio si 1. paker lige sa 14 asistencija i 4. strijelac sa 16 pogodaka. Kada se uzme u obzir da je Tvente postigao 72 gola u ligi, to znači da si ti bukvalno zaslužan za skoro polovinu, a brojka je sigurno i veća kada se uračunaju akcije u kojima si učestvovao, a koje su prethodile golovima. Djeluje kao sezona iz snova.

„Tvente je super klub. Mnogo su pomogli i oni meni, kao i ja njima. Mislim da sam imao sjajnu sezonu tamo i da je sve bilo kako treba. I prve i druge sezone. Žao mi je što nismo osvojili nešto, ali eto, igraće barem Ligu Evrope. Mislim da je Tvente savršen klub za svakog igrača”

Tvente je gotovo do samog kraja bio u trci za titulu, dugo je bio na čelu tabele. Na kraju takođe odlično 3. mjesto, ali možda ipak ostaje mali žal što se nije desilo i najveće iznenađenje.

„Pa da, to je zato što je ekipa bila dosta mlada. Moglo je i bolje, ali i gore. Sve u svemu, mislim da je bila uspješna sezona. Ove godine će imati više iskustva, tako da očekujem još bolje rezultate od njih naredne sezone”.

Protekle sezone si bio saigrač reprezentativca Crne Gore, Luke Đorđevića. Luka se hvali da si mu i te kako pomogao pri njegovom dolasku u Holandiju.

„Luka je super momak, dobar igrač i veoma je vrijedan. Siguran sam da će da uspije. Mislim da je Holandija savršena sredina za njega, da treba da ostane tamo, u Tventeu ili nekom drugom holandskom klubu, da je to sredina u kojoj može doći do izražaja. Mislim da će uspjeti zato što je prije svega dobar momak, vrijedan je i ima kvalitet, tako da sam siguran da će sve to doći na svoje”.

Gledajući Lukin debi u dresu Tventea mogao se steći utisak da si ga forsirao, stalno tražio loptama u želji da Luka pogodi protivničku mrežu.

„Pa dobro, ja inače to ne gledam, ali sigurno da sam htio da ga proigram kada sam imao priliku, bilo bi mi drago da postigne ili da namjesti gol. Super smo drugari i izvan fudbala, tako da je normalno da sam njega tražio više nego druge igrače”.

Tvente je imao mnogo kvalitetnih opcija u napadu, tako da Luka nije mogao dobiti priliku kakvoj se sigurno nadao.

„Mislim da je najveći problem bio taj što je došao na pozajmicu. Ali sigurno da će sve biti kako treba. Sad bi mu bilo najbolje da riješi status, da ode u klub u kojem će igrati, jer je to ono što je najvažnije za fudbalera u njegovim godinama”.

Reprezentacija Srbije nije uspjela da se plasira na Mundijal. Kvaliteta sigurno nije nedostajalo, tu je veliki broj odličnih igrača, međutim i grupa je bila jedna od najtežih, ako ne i najteža.

„Jeste, imamo dobre igrače, imamo sve, šteta što se nismo plasirali, trebali smo. Mislim da ćemo da naučimo na nekim greškama i da će sve biti kako treba u narednom periodu. Siguran sam da ćemo se plasirati na sledeće Evropsko prvenstvo”, zaključuje Tadić.

Tek što je došao u Englesku, a već je postao ljubimac navijača

U Engleskoj te često upoređuju sa Adamom Lalanom, koji je imao sjajnu prošlu sezonu u dresu Svetaca. Govori se da si ti taj od kojeg se očekuje da preuzme Lalaninu ulogu. Da li ti prija to poređenje?

„Mislim da je to normalno. U svaki klub u koji sam došao imali su velika očekivanja od mene. Takav sam i tip igrača, od kojeg može dosta da se očekuje, od fudbalera na tim pozicijama se očekuje da rješavaju utakmice i svjestan sam toga. Radiću i trudiću se kako bi tako i bilo”.

Čuli smo i za pjesmu koju su ti već posvetili navijači, da si bolji od Lalane.

„On je odigrao fantastičnu prošlu godinu, a ja sam tek došao. Jeste, posvetili su mi lijepu pjesmu, ali otom-potom”.

Advokat važi za dobrog čovjeka, i Petrović na dobrom glasu

Srbija je dovela novog selektora, Dika Advokata. Šta očekuješ od njega? Advokat je Holanđanin, tako da je sigurno upućen u tvoje igre i mogućnosti.

„Holandski treneri su među najboljima na svijetu. Mislim da će sve biti kako treba. Svi su ga hvalili da je super čovjek i dobar trener, tako da bi sve trebalo da bude u redu”.

Srpski mediji navode da je prva želja Advokata da u stručni štab dovede trenera iz Crne Gore koji je takođe radio u Holandiji, Željka Petrovića. Da li se poznaješ sa Željkom, jesi li upoznat sa njegovim radom?

„Ne poznajem Željka lično, međutim, čuo sam za njega i znam da je veliko ime”.

Bonus video: