Spriječili smo prevaru i izigravanje propisa

Prije potpisivanja ugovora sa Zetom, Petković je sa svojim menadžerom obilazio i druge klubove u Crnoj Gori sa namjerom da „očisti” papire kako bi se izbjeglo plaćanje „trening nadoknade” Bokelju
71 pregleda 2 komentar(a)
Danijel Petković, Foto: Savo Prelević
Danijel Petković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.08.2014. 14:11h

Povodom prelaska golmana mlade fudbalske reprezentacije Danijela Petkovića iz Bokelja u Zetu i njegove izjave u jučerašnjem broju našeg lista pod naslovom „Bokelj mi je minirao transfer u Ren”, uprava Bokelja izdala je saopštenje u kojem se kaže:

„U vezi transfera golmana Bokelja Danijela Petkovića u završenom prelaznom roku i komentara koji ne odgovaraju istini od strane doskorašnjeg našeg člana, ističemo da je FK Bokelj, štiteći svoje interese, spriječio prevaru i izigravanje propisa.

Naime, Petković je početkom jula na svega jedan dan bio član FK Zeta iz Golubovaca da bi onda raskinuo ugovor i uz pomoć menadžera bio ponuđen francuskom klubu Ren. Sve u cilju da Bokelj bude uskraćen za propisano obeštećenje tzv. „trening nadoknade”, a u skladu sa pravilnikom FIFA o transferu igrača i zaštite kluba gdje je ponikao.

Treba napomenuti da je prije potpisivanja profesionalnog ugovora sa Zetom, Danijel Petković sa svojim menadžerom obilazio i druge klubove u Crnoj Gori sa namjerom da „očisti” papire kako bi se izbjeglo plaćanje „trening nadoknade” Bokelju, ali isto tako nigdje nije naišao na razumijevanje, jer su ti klubovi prozreli namjeru da se ošteti Bokelj, pa nisu željeli da učestvuju u tako izrežiranoj, svojevrsnoj prevarnoj radnji.

Ren je krajem jula uputio zvanični dopis FSCG radi pojašnjenja u vezi jednodnevnog ugovora Petković-Zeta, našto je FSCG odgovorio šaljući fotokopiju sportskog pasoša Danijela Petkovića iz kojeg se lako može utvrditi da je Petković ponikao u Bokelju, da je iz istog kluba prošao omladinsku, mladu i konačno debitovao u A reprezentaciji Crne Gore.

U tom trenutku Petković i njegovi menadžeri su shvatili da im prevarne namjere neće uspjeti i obraćaju se sa predlogom Bokelju, kako i na koji način vide rješenje nastalog problema. Njihov predlog je bio da se Bokelj odrekne „trening kompenzacije” i da pošaljemo zvanični dopis Renu, a da nadoknadu koja bi pripala Bokelju regulišemo sa Petkovićem i njegovim menadžerima, a što nije pružilo bilo kakvu garanciju niti pravnu zastitu Bokelju.

Predstavnici Bokelja su u cilju pojašnjenja nastale situacije bili na sastanku u FSCG, gdje im je saopšteno da Bokelj ne bi imao pravnu zaštitu ukoliko bi, eventualno, potpisao sporazum sa menadžerskom agencijom koja zastupa Danijela Petkovića i odrekao se prava na potraživanje od Rena. I na kraju ove španske sapunice izrežirane od strane Danijela Petkovića i njegovih savjetodavaca, Petković u finišu prelaznog roka ponovo potpisuje ugovor sa Zetom, istrajavajući u namjeri da se matični klub, Bokelj, zaobiđe prilikom njegovog daljeg angažovanja u stranim klubovima i tako izbjegne ostvarenje prava Bokelja po osnovu „trening kompenzacije”.

Petković zaboravlja da je iz Bokelja došao do A reprezentacije Crne Gore, zaboravlja da je Bokelj u cjelosti podržavao njegovo sportsko usavršavanje, omogućavao odlaske na probu u više evropskih klubova, pa i usred borbi za bodove. Olako zaboravlja čvrsta obećanja da mu je „Bokelj na prvom mjestu” i da će, bez obzira što ne želi da potpiše novi ugovor, „Bokelj dobiti sve ono što mu po propisima pripada”.

Petković se ne sjeća da je Bokelj mogao da ga suspenduje i na taj način onemogući dalje usavršavanje, igre za državni tim i odlazak u neki veći klub. Petković očigledno zaboravlja da se nije udostojio da Bokelj obavijesti o ugovorima potpisanim sa različitim menadžerskim agencijama. Petković je ponašanjem i postupcima definitivno pokazao kolika je njegova briga i razumijevanje za klub u kojem je ponikao i za saigrače u Kotoru sa kojima je dijelio fudbalski hljeb.

Bokelj će preko FSCG o svemu ovome obavijestiti sve nadležne organe UEFA i FIFA kako bi pravnim putem zaštitio svoja prava, a sa motivom daljeg napretka fudbalskog sporta u Kotoru i Cnoj Gori”, kaže se u saopštenju koje je „Vijestima” dostavio predsjednik Upravnog odbora Bokelja Željko Aprcović.

Bonus video: