Oranica pod Goricom: Ovo je teren na kojem će Crna Gora napasti Litvaniju

Gotovo je nestvarno u šta se za kratko vrijeme pretvorila travnata podloga stadiona pod Goricom. Požutjele fleke, spržena podloga, mjesta na kojima uopšte nema trave - Crna Gora će morati da napadne Litvaniju po pravoj oranici
718 pregleda 29 komentar(a)
Stadion pod Goricom, Foto: Vijesti sport
Stadion pod Goricom, Foto: Vijesti sport
Ažurirano: 09.09.2018. 06:16h

Trvanjak stadiona pod Goricom u koji je Fudbalski savez Crne Gore prije tri ljeta uložio čak 700 hiljada eura, skoro je u potpunosti uništen i pitanje je da li će moći da se oporavi!

Crna Gora sjutra veče dočekuje Litvaniju u 2. kolu Lige nacija i moraće da juri pobjedu po pravoj oranici, što će uz povrede i suspenzije nekoliko važnih fudbalera biti dodatni, i to veliki problem za ekipu Ljubiše Tumbakovića.

Gotovo je nestvarno u šta se za kratko vrijeme pretvorila podloga na jedinom stadionu u Crnoj Gori koji zadovoljava kriterijume Uefe za odigravanje utakmica “A” reprezentacije.

Nakon rekonstrukcije, prije tri godine, kada je osim novog travnjaka urađen i kompletan sistem drenaže, teren Gradskog stadiona u Podgorici bio je jedan od najboljih u regionu.

Slika koja će sjutra veče otići u Evropu podsjetiće, međutim, na sve ono što je teren podgoričkog stadiona predstavljao prije 15-ak i više godina, kada je bio jedan od najgorih u bivšoj državi, kada se igralo po džombama, kada ga je svaka jača kiša pretvarala u blato.

Požutjele fleke, spržena podloga, pa mjesta na kojima uopšte nema trave, naročito oko gola ispod južne tribine, više odaju sliku nekon regionalnog terena, a ne stadiona na kojem treba da se igraju reprezentativne utakmice kvalifikacija za veliko takmičenje.

Održavanje i servisiranje stadiona pod Goricom, samim tim i travnate podloge, u nadležnosti je preduzeća “Sportski objekti” d.o.o. koje upravlja kompleksom sportskih objekata u Podgorici. Osim stadiona pod Goricom, firma upravlja i Sportskim centrom “Morača” sa gradskim bazenima, Stadionom malih sportova, Stadionom u Tuzima i Streljačkim centarom “Ljubović”.

Da sa terenom stadiona pod Goricom desilo nešto čudno bilo je jasno prošle sedmice, tokom prvenstvenog meča Budućnost - Petrovac, kada su svi koji su došli na utakmicu ostali u čudu “kvalitetom” do skora savršenog terena.

I prilikom rutinske kontrole Uefe prošlog mjeseca, ustanovljeno je da sa terenom nešto nije u redu, te da je u pitanju kombinacija više faktora - od vrućina, preko neadekvatnog održavanja, sve do velikog broja utakmica u periodu kada je trava morala da “miruje”.

Osim klupskih mečeva u kvalifikacijama za evropska takmičenja i utakmica Budućnosti u domaćem prvenstvu, pod Goricom su se u avgustu igrale i tri utakmice kvalifikacija Lige šampiona za žene, čiji je domaćin bila Breznica.

Vrućine su, međutim, u Podgorici svakog ljeta, svakog jula i avgusta igraju naši klubovi na evropskoj sceni - zato je pitanje da li je ljudski faktor dominantno uticao na očajno stanje travnjaka?

Problem nije samo sjutrašnja utakmica protiv Litvanije, već i meč sa Srbijom 11. oktobra u Ligi nacija - da li će teren moći da bude oporavljen za samo mjesec?

Odavno se zna da Crna Gora nema adekvatan stadion za utakmice najvišeg evropskog profila, mora li i travnata podloga da bude u istom rangu?

Bonus video: