Perfektna Crna Gora - na Srbiju sa 1. mjesta u grupi!

Bila je to utakmica koja je "morala" da se dobije, bez važnih fudbalera, po lošem terenu, protiv izrazito defanzivnog protivnika, ali je Crna Gora odgovorila zadatku
207 pregleda 18 komentar(a)
Crna Gora - Litvanija Liga nacija, Foto: Savo Prelević
Crna Gora - Litvanija Liga nacija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.09.2018. 21:01h

Povrede nisu uzdrmale Crnu Goru, koja je izvukla maksimum iz septembra sa ovom grupom fudbalera - na bod iz Rumunije, ekipa Ljubiše Tumbakovića nadovezala je još tri protiv Litvanije pod Goricom (2:0).

Derbi za 1. mjesto u grupi Lige nacija 11. oktobra sa Srbijom u Podgorici "sokoli" dočekuju sa prvog mjesta, velikim ambicijama i sjajnim raspoloženjem, iako nije izgledalo tako prije samo sedam dana, kada se i sam Tumbaković zabrinuo za svoj projekat u novom takmičenju Uefe.

Bila je to utakmica koja je "morala" da se dobije, bez važnih fudbalera, po lošem terenu, protiv izrazito defanzivnog protivnika, ali je Crna Gora odgovorila zadatku.

Dominantno i samouvjereno djelovala je Tumbakovićeva ekipa od početka meča, baš kao u Rumuniji četiri dana ranije, ponašala se kao ekipa koja ima jasan cilj i ideju kako da je sprovede, iako na drugačiji način i protiv drugačijeg protivnika.

Litvanci su od početka stali u blok i izgledalo je da će biti teško probiti njihov bedam, ali je već nakon 20 minuta strpljive igre domaći tim počeo da pronalazi "pukotine" u protivničkoj odbrani sa pet izrazito defanzivnih fudbalera.

Marko Janković, povratnik u tim nakon povrede, bio je akter prve opasne situacije pred litvanskim golom (odbranio mu Šetkus u 20. minutu), ali i autor prve velike prilike, kada je sjajno centrirao Bećiraju 12 minuta kasnije, ali je litvanski golman odbranio njegov udarac glavom sa peterca.

Stezao se obruč, čak je posljednja linije Crne Gore bila pomjerena visoko na protivničku polovinu, a litvanska odbrana pukla je dva puta za samo 120 sekundi.

Stefan Savić, koji je sa kapitenskom trakom odigrao jubilarni 50. meč u reprezentaciji, počeo je i golom iz penala završio akciju u 34. minutu. Sjajnom dubinskom loptom defanzivac Atletiko Madrida pronašao jeJovovića, koji je pobjegao po lijevoj strani, a Crna Gora nakon igre rukom Leimonasadobila penal koji je trebala i u Rumuniji prije četiri dana.

Savić je bio neumoljiv sa bijele tačke - peti gol na 50. utakmici u dresu sa državnim grbom.

Vodstvo je toliko opustilo Crnu Goru, da su se naši fudbaleri već u narednom napadu ušetali u gol Litvanaca. Nikola Vukčević, koji je briljirao u prvom poluvremenu, bio i pokretač akcija i fudbaler koji je kvario litvanske napade, oduzeo je loptu protivniku i doveo je na lijevu stranu, a sve ostalo je bilo stvar rutine.

Sjajan centaršut Tomaševića i reakcija Jankovića na drugoj stativi - prvi gol veziste Partizana u dresu reprezentacije, za ovacije Crnoj Gori na podgoričkom stadionu.

Jasno, utakmica je bila "zaključana", napadački skromni Litvanci nisu prijetili previše, a i te rijetke izlete na protivničku polovinu naša odbrana, na čelu sa golmanom Petkovićem otklanjala je bez problema.

Crna Gora je kontrolirala utakmicu i u drugom poluvremenu, mogla da postigne i treći gol - Simić je u 59. minutu udarcem glavom pogodio stativu.

Na kraju je kapiten Savić izašao poslije jednog duela, ali čini se da se ne radi o ozbiljnijoj povredi.

Velikim ovacijama oko 6.000 navijača na podgoričkom stadionu ispraćeni su crnogorski fudbaleri, koje narednog mjeseca protiv Srbije čeka utakmica koja bi mogla da otvori daleke horizonte.

One, o kojima je Tumbaković bez mnogo ustezanja govorio minulih dana.

CRNA GORA - LITVANIJA 2:0

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 6.000. Sudija: Jakob Kelet (Danska). Strijelci: Savić (penal) u 34. i Janković u 35. minutu za Crnu Goru. Žuti kartoni: Vukčević, Janković (Crna Gora).

Crna Gora: Petković, Stojković, Savić (81. Kopitović), Simić, Tomašević, Vukčević (72. Šćekić), Kosović, Jovović, Ivanić, Janković (88. Boljević), Bećiraj.

Litvanija: Šetkus, Klimavičius, Vorobjovas (46. Kuklis), Leimonas (46. Borovskij), Žulpa, Vaitkunas, Novikovas, Slivka, Lasickas (62. Sefnas), Verbickas, Černi.

Bonus video: