I navijači sakupljali novac da pomognu klub

O fudbalskim i finansijskim „performansama” sjutrašnjeg protivnika Budućnosti razgovarali smo sa novinarom lista “Katimerini” sa Kipra, Erodotosom Miltiadusom
0 komentar(a)
Omonija, Foto: Savvides Sports Press Photographers
Omonija, Foto: Savvides Sports Press Photographers
Ažurirano: 16.07.2014. 13:12h

Po dugovanjima, Budućnost je - Omonija u malom!

Dug kluba sa Kipra iznosi 13 miliona eura - što je 13 puta više od cifre koju je Budućnost dugovala prošlog ljeta.

O fudbalskim i finansijskim „performansama” sjutrašnjeg protivnika Podgoričana u 2. kolu kvalifikacija za LE, razgovarali smo sa novinarom lista “Katimerini” sa Kipra, Erodotosom Miltiadusom.

Omonija je bila šampion u sezoni 2009/10, potom je postepeno padala, sve do 5. mjesta prošle sezone. Šta se dogodilo?

"Peto mjesto je najlošiji plasman Omonije od 1958. godine. Glavni razlog su finansije. Ekonomski problemi natjerali su klub da kupuje fudbalere nižeg kvaliteta, što se odrazilo na rezultate".

Kada je počela kriza?

"Godine 2008. klub je preuzeo Miltiadesa Neofitu, vlasnik jedne od najvećih građevinskih firmi sa Kipra. Kako je u pitanju veoma bogat čovjek, počeo je da troši. Omonija je imala budžet od 14 miliona eura, a klub je davao plate igračima 500 ili 600 hiljada godišnje, što je smiješno veliki iznos za kiparske standarde. Kako glavni cilj nije ispunjen, plasman u grupnu fazu kvalifikacija za LE, Neofitu je 2012. napustio klub i ostavio 15 miliona eura duga. Navijači su potom pokušali da pomognu, sakupili su dva miliona, ali je dug i dalje veliki, oko 13 miliona. Najbolji igrači su plaćeni maksimum 100-120 hiljada godišnje".

Navijači su izuzetno privrženi, čim pomažu klub finansijski?

"Omonija je klub sa najviše navijača na Kipru. Godine 2010. zabilježen je rekord sa 8.700 sezonskih ulaznica, a za narednu sezonu već je prodato 5.000. Očekuje se da će oko 100 navijača putovati u Nikšić, a revanš u Nikoziji gledaće 12-13 hiljada.

Kakav Omonija ima tim?

"Da budem iskren, još ne znamo! Od prošle sezone ostalo je svega 11 fudbalera, klub je doveo 18 novih igrača! Niko još nema jasnu sliku.

Ko je najbolji igrač?

"Uoči mečeva protiv Budućnosti ekipa ima mnogo problema sa povredama. Najviše je oslabljena posljednja linija, jer su sva četiri glavna defanzivca (Lobjanidze, Stepanov, Akvistapaće i Kakubava) nespremni ili suspendovani. Omonija će igrati u sistemu 3-4-3 i mislim da je napad najjači dio, sa Gruzijcem Grigašvilijem centralno, Špancem Rubijom i Portugalcem Ramosom po krilima, te još jednim Portugalcem, Garsijom, kao klasičnim napadačem. Ako bih birao najboljeg igrača, to je 20-godišnji Aleks Rubio, koji je došao iz Sevilje.

Osjećaju li se igrači Omonije favoritima protiv Budućnosti?

"Nisu pričali puno pred meč. Znaju da su favoriti i očekuju prolaz, ali zbog problema sa izostancima, kao i finansijskih nevolja, izbjegavaju velika obećanja. Takođe, nakon šokantne eliminacije od rumunske Astre u 2. kolu kvalifikacija za LE prošle sezone, sada je svako oprezan. Ali, činjenica je da Omonija treba ne samo da prođe Budućnost, već i da stigne do plej-of runde, jer je klubu potreban novac", zaključuje Miltiadus.

Igrači Omonije već su stigli u Crnu Goru, a juče su trenirali na kampu FSCG u Podgorici.

Bonus video: