Ostavka: Konte više nije trener Juventusa

"Tokom vremena su kod mene sazreli određeni osjećaji koji su me doveli do odluke da napustim Juventus", rekao Konte, za klupsku televiziju, ne ulazeći u detalje svoje odluke
1 komentar(a)
Antonio Konte, Foto: Reuters
Antonio Konte, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.07.2014. 19:52h

Antonio Konte više nije trener Juventusa – čovjek koji je “staru damu” vodio do tri “skudeta” u protekle tri sezone, koliko je i bio na klupi torinskog kluba, podnio je ostavku, koja i nije toliko neočekivana. Konte je imao još godinu ugovora.

"Sporazumno smo raskinuli ugovor. Tokom vremena su kod mene sazreli određeni osjećaji koji su me doveli do odluke da napustim Juventus", rekao Konte, za klupsku televiziju, ne ulazeći u detalje svoje odluke.

Uzaludni su pokušaji čelnika Juventusa da promijene odluku Kontea.

Kako javljaju italijanski mediji, jedan od glavnih razloga za ovakvu odluku Kontea je pasivan odnos Juventusa u dosadašnjem toku prelaznog roka, svakako drugačiji od njegovih želja i predloga.

Konte je još na kraju prošle sezone izjavljivao da je proteklih godina izvukao maksimum iz ekipe koju je imao, te da bi za veće ambicije u Ligi šampiona, ali i potvrdu primata u Italiji, neophodno bilo dovesti kvalitetna pojačanja. Očigledno nije naišao na razumijevanje čelnika Juventusa.

Tutosport piše da je Juventus još u maju kontaktirao Sinišu Mihajlovića kao eventualnog nasljednika Kontea. Kao mogući nasljednici Kontea pominju se Masimilijano Alegri i Roberto Manćini, ali i Lućano Spaleti...

"Veliko hvala navijačima koji su me podržavali svih ovih godina, računajući i igračke dane. Uvijek su mi bili podrška i pokazivali su mi ljubav. Volio bih da budu ponosni da naš put u protekle tri godine, osvojivši tri titule i dva Super kupa Italije, uz rekord bodova prošle sezone. To nam niko i ništa ne može oduzeti. Hvala i svim igračima koje sam trenirao u Juventusu, jer su mi omogućili da budem trofejan trener, pomogli su mi da sazrim na mnogo načina. Hvala mojim sradnicima, hvala i klubu, koji je uvijek bio uz mene, hvala Andrei Anjeliju koji me izabrao prije tro godine u ne baš sjajnoj trenutku za klub", dodao je Konte.

Na pitanje da li je zainteresovan za klupu Italije koja je ostala upražnjena odlaskom Ćezarea Prandelija, Konte je kratko odgovorio:

"U ovom trenutku razmišljam samo o sadašnjosti, o odluci koju sam donio", zaključio je Konte.

Bufon: Odlazak Kontea grom iz vedra neba

Kapiten Juventusa Đanluiđi Bufon rekao je da je cijela ekipa zatečena iznenadnim povlačenjem trenera Antonija Kontea.

"To je neočekivana odluka, grom iz vedra neba. Juventus je izgubio mnogo, besmisleno je navoditi šta je naš trener donio timu i koliko kredita je zaslužio u posljednje tri godine", kazao je italijanskim novinarima golman nacionalne reprezentacije.

Prema Bufonovom mišljenju, odluka Kontea "vjerovatno je nešto što je sazrijevalo tokom vremena" i da se na takav korak postepeno spremao.

"Ne znam zašto je odlučio da napusti klub. Ali, kada donesete odluku poput ove jedini razlog može biti da više ne želite da nastavite sa ovom vrstom posla", rekao je Bufon.

Bonus video: