Američki derbi u Italiji

Romu su 2011. godine preuzela četvorica direktora iz Bostona, dok je hedž fond Eliot Menadžment prošlog mjeseca preuzeo Milan, nakon što je dotadašnji vlasnik Li Jongong propustio da otplati dio zajma u roku
53 pregleda 0 komentar(a)
roma, Foto: Reuters
roma, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.08.2018. 14:13h

Fudbaleri Milana i Rome igraju u petak derbi trećeg kola Serije A, a italijanski mediji taj duel najavljuju kao "američki derbi".

Utakmica na San Siru je prvi duel dvije ekipe iz Serije A u vlasništvu američkih kompanija.

Romu su 2011. godine preuzela četvorica direktora iz Bostona, dok je hedž fond Eliot Menadžment prošlog mjeseca preuzeo Milan, nakon što je dotadašnji vlasnik Li Jongong propustio da otplati dio zajma u roku.

Preuzimanje Milana predvidio je godinu dana ranije predsednik Rome Džejms Palota, koji je rekao da je trošenje Milana u prelaznom roku izvan mogućnosti kluba.

Taj fond je obećao da će unijeti 50 miliona evra u Milan, a preuzimanje kluba dovelo je i do toga da se rosoner" vrate u Ligu Evrope, poslije suspenzije Uefe povodom kršenja pravila finansijskog fer pleja.

Ciljevi američkih vlasnika su, osim finansijske stabilnosti, osvajanje trofeja.

Roma nije osvojila nijedan trofej pod novim vlasnicima, ali je napravila veliki korak ka uspješnom povratku na međunarodnu scenu tako što je prošle sezone stigla do polufinala Lige šampiona. Roma je u četvrtfinalu izbacila Barselonu.

Rimski klub je ovog ljeta pomalo naljutio svoje navijače prodajom važnih igrača. Rađa Naingolan prodat je Interu za 38 miliona eura, golman Alison je otišao u Liverpul za 80 miliona, a Kevin Strotman je prešao u Olimpik iz Marseja za 25 miliona eura.

Milan je ovog ljeta vratio Juventusu Leonarda Bonučija, a na San Siro su došli Gonsalo Iguain i Matija Kaldara.

Šampionat Italije počeo je pre dvije nedjelje, Milan je odigrao jednu utakmicu, ispustio je dva gola prednosti i izgubio od Napolija sa 3:2. Roma je odigrala dva meča, pobijedila je Torino sa 1:0 i odigrala 3:3 sa Atalantom, nakon što je nadoknadila dva gola zaostatka.

Trener Rome Euzebio Di Franćesko toliko se radovao izjednačujućem golu, da je slomio šaku.

"Nije trebalo to da uradim. To mi je lekcija. Bio sam nervozan jer nismo uspjeli da pokažemo ono što smo pripremali. Takođe, to je i od mene bio neočekivan potez", naveo je Di Franćesko.

Bonus video: