„Jenkiji" hoće prvo mjesto

Prethodnih dana se na Mundijalu govorilo o mogućem „štelovanju” utakmica po kojem bi Njemačka i SAD igrale na - remi
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2014. 11:06h

Prethodnih dana se na Mundijalu govorilo o mogućem „štelovanju” utakmica po kojem bi Njemačka i Sjedinjene Američke Države igrale na - remi.

Taj rezultat vodi oba današnja rivala (18 časova, Resife) u osminu finala - Njemce sa prve, a „jenkije” s druge pozicije.

Sumnju je podgrijala i činjenica da na obje klupe sjede Njemci, dva velika prijatelja i saradnika u reoprezentaciji „elfa” - Joakim Lev i Jirgen Klinsman.

"Prijatelji smo, ali ne pada nam na pamet da jedan drugom popustimo. Obojica želimo da pobijedimo, a onda ćemo nakon meča razgovarati", rekao je Lev, koji je bio Klinsmanov prvi pomoćnik na Mundijalu 2006. godine.

Njemačkoj bod donosi sigurno prvo mjesto, a Ameri mogu i da izgube ako bude neriješeno u duelu Gane i Portugala ili Portugalci pobijede sa najviše tri gola razlike.

"Do sada smo pokazali da je u fudbalu sve moguće. Zaslužili smo da prođemo u osminu finala, ali nas je trenutak nepažnje protiv Portugala koštao. Sada moramo da se dokažemo protiv jedne od najboljih ekipa na planeti", kazao je Klinsman, koji je prije osam godina vodio Njemce do trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu.

Iako obje strane najavljuju časnu borbu, svjetski mediji podsjećaju da je Njemačka prije 32 godine u Španiji bila u situaciji da joj bod u posljednjem kolu donosi prolaz i da je - igrala na sigurno. Tada je remi u meču Njemačke i Austrije bio dovoljan i jednima i drugima, a izvisio je Alžir nakon što 90 minuta nijedan protivnik nije želio da napadne.

Španska publika je te 1982. prepoznala namjeru aktera na terenu i iskazala nezadovoljstvo, a dogovor Njemaca i Austrijanaca je okarakterisan kao „pakt o nenapadanju u Hihonu”... Namještaljka je toliko bila vidljiva da je i jedan navijač Njemačke nakon utakmice zapalio zastavu svoje države koliko je bio bijesan zbog svega.

"Pričate o meču koji je djelić istorije Njemačke, a ne SAD. Nemam odgovor na tu konstataciju", istakao je Klinsman i najavio da će napasti prvo mjesto u grupi.

Pobjednik ove grupe (G) igraće sa drugoplasiranom ekipom iz grupe H u kojoj se za prolaz bore Alžir, Rusija i Južna Koreja.

Večerašnje rivale remi vodi u osminu finala, ali selektor SAD je najavio bitku za prvu poziciju protiv svojih zemljaka

Bonus video: