Platini: VAR oštetio Hrvatsku u finalu, sudije čuvaju svoja leđa

Francuz tvrdi kako će u budućnosti kapiteni i golmani imati slušalice, a treneri će razgovarati s njima i voditi ih tokom utakmice
77 pregleda 2 komentar(a)
Hrvatska - Francuska finale, Foto: Reuters
Hrvatska - Francuska finale, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.08.2018. 10:43h

Mišel Platini, veliki francuski fudbaler i bivši predsjednik Uefe, protjeran usljed korupcijske afere, borio se protiv tehnologije i VAR-a dok je bio na čelu fudbalske Evrope.

U intervjuu za L'Ekip danas kaže kako VAR nije donio više pravde u ovaj sport, već da služi samo za zaštitu fudbalskih zvaničnika, prenosi Indeks.

"VAR nije donio više pravde fudbalu. Poznajem Fifu, njihov posao je pronaći statistiku koja im odgovara. U najboljem slučaju videozapis zaista može pomoći u utvrđivanju je li lopta prošla liniju ili nije. Ili kod ofsajda, jer se te odluke temelje na određenim činjenicama."

Kako bi dokazao svoje tvrdnje, poslužio se primjerom iz finala Svjetskog prvenstva u Rusiji između Hrvatske i Francuske. Konkretnije, penalom koji je sudija Pitana dosudio za Francuze nakon što je Perišić, koji se našao na potpuno pogrešnom mjestu, igrao rukom. Vrlo je moguće da Perišić uopšte nije vidio loptu, jer ju je Matuidi u skoku promašio glavom, a on je pogodio rukom. Francuska je povela u finalu autogolom Hrvatske i penalom koji je izazvao brojne reakcije.

"U finalu Svjetskog prvenstva koristio se VAR, ali kod prvog francuskog gola nije bio prekršaj. Kod jedanaesterca je službenik VAR-a zvao sudiju koji je postao vrsta lutke. Postavlja se pitanje, je li bilo ili nije bilo hrvatske ruke? Cijela Hrvatska smatra kako je ruka nehotična, dok je cijela Francuska tražila kaznu", kazao je Platini.

Platini tvrdi kako će u budućnosti kapiteni i golmani imati slušalice, a treneri će razgovarati s njima i voditi ih tokom utakmice.

"Time ćemo sigurno ubiti fudbal, kao što se već dogodilo u biciklizmu i Formuli 1. Već smo ubili sudije", dodao je.

Sudije će uvijek zagovarati VAR jer smanjuje njihovu odgovornost.

"Zašto su sve glavne sudije za VAR? Jer pokriva njihova leđa, sudije su uvijek na strani onih koji ih hrane", zaključio je Platini.

Bonus video: