Gdje može Murinjo: PSŽ, Amerika, Kina, Katar...

“Murinjo mora konačno da se okrene sadašnjosti i budućnosti, a ne da živi u prošlosti”, napisao je BBC
63 pregleda 1 komentar(a)
Žoze Murinjo, Foto: Reuters
Žoze Murinjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.08.2018. 13:55h

Porto, Čelsi, Inter, Real Madrid, ponovo Čelsi, pa Mančester junajted...

Gdje god je dočekao treću sezonu, Žoze Murinjo je napravio rusvaj - je li na putu da to uradi i u Mančester junajtedu?

Portugalski trener dobio je juče podršku kluba da nastavi posao na “Old trafordu”, uprkos najgorem startu sezone od 1992. godine (dva poraza u prva tri meča) i pesimizmu koji se nadvio nad kultnim klubom.

Murinjo (55) je aplaudirao u pravcu navijača nakon teškog poraza od Totenhema u ponedjeljak (3:0), da bi nakon meča izjavio da se radi o inteligentnijoj publici od one koja “samo čita novine i sluša vijesti na televiziji”.

Nekadašnji trener Porta, Čelsija, Intera i Reala imao je šou i na konferenciji za novinare, koju je demonstrativno napustio tražeći od jednog novinara da ga više respektuje.

Pokazujući tri prsta, Murinjo je kazao:

“Da li znaš šta ovo znači? Da, ovo znači da smo izgubili 3:0, ali takođe znači tri titule Premijer lige - osvojio sam ih više nego svih 19 ostalih trenera u Premijer ligi zajedno. Ja tri, oni dvije”, kazao je Portugalac i ustao, a onda odlazeći tri puta ponovio riječ “respekt”.

Bez obzira na ovaj performans, novinari i analitičari na Ostvru nemilosrdni su prema trofejnom treneru.

“Murinjo mora konačno da se okrene sadašnjosti i budućnosti, a ne da živi u prošlosti”, napisao je BBC.

“Junajtedu treba novi trener “, jasan je bio Kris Saton, nekadašnji napadač Čelsija, Seltika, Blekburna...

Gari Nevil, legenda Mančester junajteda, dao bi Portugalcu još jednu šansu.

“Mislim da je pred njim ubjedljivo najteži zadatak u dosadašnjoj karijeri - da okrene stvari na Old trafordu, kada malo ko vjeruje da je to moguće”.

Murinjo, dakle, ostaje, ali pitanje do kada. I kakva mu je budućnost...

Engleski “San” napravio je interesantnu analizu mogućih destinacija portugalskog trenera kada napusti Mančester junajted.

Izbor, po njima, nije veliki, uzimajući u obzir podatak da je Specijalni gdje god je radio sticao neprijatelje - kako u svom, tako i u protivničkim klubovima, najvećim rivalima.

U Engleskoj, izbor mu je maksimalno sužen među top klubovima. Mogućnost da treći put preuzme Čelsi gotovo da ne postoji, a vrata Liverpula i Arsenala vjerovatno su mu zatvorena za sva vremena. Vjerovatno da nema simpatizera nekog kluba koji više mrze Portugalca od navijača “tobdžija” i “redsa” - skoro deceniju je ratovao sa Arsenom Vengerom, nekadašnjim trenerom Arsenala, a koliko je tek puta bio u klinču sa navijačima Liverpula...

Filozofija Totenhema i forsiranje igrača iz sopstvene škole se, takođe, ne poklapaju sa Murinjovom filozofijom, naviknutom na kupovinu skupih pojačanja, dok se mogućnost da trener Junajteda preuzme klupu gradskog rivala Sitija, takođe mjeri naučnom fantastikom.

U Njemačkoj, Bajern je jedini klub koji bi zadovoljio Murinjove apetite, no teško da bi se takav transfer realizovao nakon Murinjove razmjene vatre sa alfom i omegom bavarskog kluba, Karl-Hajncom Rumenigeom, povodom tretmana Bastijana Švajnštajgera 2016.

Murinjo je radio u Barseloni, kao prevodilac i asistent Bobija Robsona i Luja van Gala, ali je vodeći Real od 2010. do 2013. postao jedna od najomraženijih figura među katalonskim navijačima.

U Italiji se, takođe, svađao sa svima vodeći Inter od 2008. do 2010.

Ko je onda preostao? U Evropi, najrealnija opcija je Pari Sen Žermen - čelnici francuskog kluba su dva puta pokušali da ga dovedu, a imaju i dovoljno novca i dovoljno moćan tim koji bi zadovoljili njegove apetite.

Alternative su van Evrope - Kina, Katar, Amerika i njihovi superbogati klubovi koji bi rado vidjeli Murinja...

Bonus video: