Selektor? Može, ali je još prerano za to

Najbolji crnogorski trener Miodrag Božović Grof gostovao na Ekonomskom fakuletu u Podgorici
6 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2014. 21:55h

Crnogorski fudbal ima dva goruća problema. Prvi je infrastruktura, što je poznato odavno, a drugi su - treneri, o čemu je malo ko govorio do sada.

Kazao je to, premijerno, najbolji crnogorski trener Miodrag Božović, gostujući na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

Problem sa trenerima, po njemu, datira odavno...

"Treneri koji su svojevremeno mene trenirali u Crnoj Gori su bili primjer kako ne treba da se radi. Zbog njih sam, između ostalog, i ja postao trener. Rekao sam sebi: „Ako ovaj može da bude trener, zašto ne bih mogao i ja”.

Najbolji treneri u Crnoj Gori, po strategu Rostova, uvijek su bili stranci.

"Dok sam ja igrao za Budućnost, ubjedljivo najbolji treneri bili su Hrvati: Špaco Poklepović i sada već pokojni Josip Kuže. I najbolji, i najkulturniji, od njih ste mogli da naučite najviše".

Govoreći pred studentima o svojoj igračkoj i trenerskoj karijeri, posebno zanimljiv bio je Božovićev osvrt na šestomjesečni boravak na klupi Budućnosti, 2006. godine.

"Nostalgija me vratila u Podgoricu i tu su počeli svi moji trenerski uspjesi. Prvo što sam naučio jeste da tu više ne treba da radim. Bili smo prvi na polusezoni, sa 14 pobjeda i tri poraza, igrajući sve mečeve na livadi na Cvijetinom brijegu. Imao sam rukovodstvo koje nije bilo zadovoljno igrom i otišao sam u Grbalj".

Spoznaja da „tu više ne treba da radi”, kaže Božović, ne važi za reprezentaciju Crne Gore.

"Volio bih da budem selektor jednog dana, ali još je rano za to. I dalje me privlači svakodnevni trenerski posao".

Božović, ipak, priznaje da nije preveliki optimista kada je u pitanju crnogorska reprezentacija.

"Mislim da je propuštena velika šansa u prošlim kvalifikacijama. Problem je što je izbor fudbalera sužen, pa kada se neko povrijedi, hendikep je ogroman. Kada je kompletna, Crna Gora sa svima može da se nosi, što je već pokazala protiv Engleske. Može i sa Rusijom, koja takođe nije nešto posebno".

Na kraju, Božović priznaje da mu je teško palo što Rostov, sa kojim je osvojio Kup, nije dobio licencu za nastup u Ligi Evrope.

"Ništa, pokušaću da motivišem fudbalere da ponovo osvoje Kup", zaključio je, u svom stilu.

Gostovanje Božovića na Ekonomiji organizovalo je sportsko-rekreativno društvo fakuleteta EKOMEN.

Bonus video: