"Slučaj Murić": Dvije utakmice, dva isključenja, jedan nokaut i jedan ultimatum

Ari Murić odabrao Kosovo - Crna Gora izgubila supertalentovanog golmana, trenutno drugog čuvara mreže Mančester sitija. Je li moralo tako?
288 pregleda 120 komentar(a)
murić, Foto: Printscreen
murić, Foto: Printscreen
Ažurirano: 28.08.2018. 06:59h

Ari Murić, talentovani golman Mančester sitija, koji je juče odlučio da brani za Kosovo, prije tačno godinu dana, 29. avgusta 2017, odradio je prvi trening za mladu reprezentaciju Crne Gore.

"Zvali su me Švajcarci, više puta. Ali, moja želja je bila da branim za Crnu Goru. Srce je odlučilo tako", kazao je po dolasku u intervju za "Vijesti".

Dva puta je od tada branio gol mlade reprezentacije, a bilans je upečatljiv - na oba meča dobio je crveni karton!

Protiv Bosanaca u Nikšiću, u prijateljskom meču, zbog faula van šesnaesterca, a protiv Slovenije u Podgorici, u kvalifikacionom duelu, zbog toga što je glavom nokautirao suparničkog igrača.

Nisu samo crveni kartoni odslikali Murićevo problematično ponašanje u nacionalnom timu.

Junsko okupljanje mladih (prijateljski mečevi u Finskoj) otkazao je zbog povrede, da bi nedavno odbio poziv za predstojeće mečeve U21 reprezentacije protiv Bugarske i Francuske.

Arijanetov otac Samir, kako se moglo čuti, saopštio je selektoru mladih Mojašu Radonjiću da njegov sin želi da brani isključivo za "A" selekciju.

Je li selektor Ljubiša Tumbaković mogao da ga pozove za najbolji tim - možda i jeste (Sead Hakšabanović, na primjer, igra za A selekciju, iako ima pravo i za mlade), ipak je u pitanju vanredan talenat, trenutno drugi golman jednog od najboljih timova u Evropi, čuvar mreže o kojem je prije tri dana i Pep Gvardiola pričao u superlativima. A, nemamo mnogo takvih...

Murići, međutim, nisu ostavili mnogo vremena i prostora, nisu bili strpljivi, čak ni kada je u pitanju 19-godišnjak, golman pred kojim je budućnost.

Iako je Ari tek nedavno počeo da brani u seniorskoj konkurenciji, vidjeli su ga odmah na golu "A" tima.

Njihov ultimatum nije bio fer, ni sportski - posebno znog toga što talentovani čuvar mreže Sitija igrama i ponašanjem u mladom crnogorskom timu nije zaradio "kredite".

On, i njegovi roditelji, kao da su tražili samo povod da odaberu novu nacionalnu selekciju.

Ari Murić će tako već 7. septembra, protiv Azerbejdžana u Bakuu, najvjerovatnije debitovati za "A" selekciju Kosova.

Bonus video: