ROSTOV BEZ LICENCE

Moćni lobi oduzeo Grofu evropsku šansu

Osvajač Kupa Rusije, Rostov, našeg trenera Miodraga - Grofa Božovića ostao bez licence za Ligu Evrope
71 pregleda 1 komentar(a)
Grof, Foto: Gazeta.ru
Grof, Foto: Gazeta.ru
Ažurirano: 30.05.2014. 18:54h

Osvajač Kupa Rusije, Rostov našeg trenera Miodraga - Grofa Božovića neće igrati u Ligi Evrope. Apelacioni odbor Fudbalskog saveza Rusije (FSR), odbio je da izda licencu klubu sa Dona, pa će umjesto njega u najmasovnijem evropskom takmičenju igrati moskovski Spartak, šestoplasirana ekipa u ruskoj Premijer ligi.

Tu odluku na nož su dočekali ljubitelji fudbala, ali i najcjenjeniji eksperti najvažnije sporedne stvari u Rusiji.

- Doći će dakle i dan kada prvi put neću navijati za neku rusku ekipu u evrokupovima. Grozno je to što je uradio moćni Spartak - stoji u jednom od brojnih negativnih komentara na odluku Žalbenog odbora FSR.

U Rostovu su svjesni pozadine nepravedne odluke.

- U šoku smo! Tačno je da smo imali dugovanja, ali sva su izmirena do današnjeg dana. Uprkos tome Fudbalski savez Rusije je donio odbijajuće rješenje naše žalbe. Mi smo priložili kompletnu dokumentaciju, potvrde da ne dugujemo, ali prema FSR, to smo uradili sa zakašnjenjem. Mi smo ponudili da platimo penale zbog kašnjenja sa uplatama, ali nijesu željeli da nam izađu u susret. Jako nam je žao naših navijača, igrača... Sada nam preostaje da vidimo koje dalje korake da preduzmemo i razmislićemo da li da se žalimo Sportskom arbitražnom sudu u Lozani.

A da je teško izaći na kraj sa fudbalskom birokratijom pritisnutom lobijem kluba sa najvećim brojem navijača u Rusiji, potvrda je stigla iz Uefe. Prema evropskoj kući fudbala, Rostov nije zakasnio sa licencom, ali...

- Proceduru licenciranja sprovode nacionalni fudbalski savezi ili u nekim slučajevima liga, opdnosno zajednica prvoligaša. Naravno prema unaprijed usvojenim pravilima Uefe o licenciranju, a krajnji rok za izdavanje licence je kraj maja ili početak juna. Mjesto kluba, iz bilo kojeg razloga odstranjenog iz takmičenja pod okriljem Uefe, zauzeće prvi naredni tim iz vrha tabele nacionalnog prvenstva - objasnila je Uefa.

U Rusiji je to veliki Spartak, a poznavaoci prilika u ruskom fudbalu kao razlog odluke federacije navode želju da Rusija zadrži sedmo mjesto u koeficijentu Uefe. U FSR se boje da, povlačenjem sa pozajmica najboljih igrača Rostova, Dzjube i Ananidzea, klub sa Dona ne bi bio konkurentan u Ligi Evrope.

- Sve smo uradili prema normativnim aktima i prema zakonu i odmah nakon odbijanja Rostova krenuli smo sa pripremom dokumentacije za Uefu, prema kojoj će Spartak igrati Ligu Evrope - naglasio je Anatolij Vorobjev, generalni sekretar FSR.

Da Spartak nije bez udjela u odbijajućoj presudi Rostovu, potvrđuju i riječi Leonida Feduna, predsjednika moskovskih “crveno-bijelih”.

- Bilo bi pravedno da u Ligi Evrope nastupi Rostov koji je to zaslužio na terenu. No, sa druige strane imate i primjer Sevilje, koja se Lige Evrope domogla zbog neizdavanja licenci za dva španska kluba, i osvojila je drugo najveće takmičenje u Evropi. Mi želimo da slijedimo primjer Sevilje - zaključio je Fedun.

Preporučujemo za Vas