Kvalifikacije za EP su posljednja velika šansa generacije

Mladi fudbaleri - formalno, članovi velikih klubova iz jakih liga - mogli bi da se uklope u nacionalni tim, koji ima velike ambicije, ali isključivo ako se izbore za status prvotimca, gdje god budu igrali sljedeće sezone
7 komentar(a)
Saša Balić, Foto: Www.persianfootball.com
Saša Balić, Foto: Www.persianfootball.com
Ažurirano: 27.05.2014. 15:13h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Mini-turneja po srednjoj Evropi, poraz od Slovačke i remi sa Iranom, samo su potvrdili ono što se ranije znalo – da nekompletna Crna Gora nema prevelike šanse u zahtjevnom i dugom takmičenju kakve su kvalifikacije za EURO 2016.

Mladi fudbaleri - formalno, članovi velikih klubova iz jakih liga – Đorđević (Zenit, Tvente), Bakić (Fiorentina) i Vukčević (Braga) mogli bi da se uklope u nacionalni tim, koji ima velike ambicije, ali isključivo ako se izbore za status prvotimca, gdje god budu igrali sljedeće sezone. To im je poručio i Brnović nakon utakmice sa Iranom.

Što se tiče fudbalera iz domaćeg šampionata, očigledno je da ne znaju šta je pravo takmičenje, da se ne snalaze najbolje u situacijama kada je neophodno odigrati snažno, brzo i pametno, s tim da je Janković u posljednjih 20-ak minuta protiv Irana nagovijestio da ima potencijal, koji bi, ipak, morao da razvija daleko od Grblja i Crne Gore. Zapravo, što važi za Jankovića, važi i za sve kandidate iz nacionalnog šampionata…

Šta su još pokazala dva posljednja testa pred kvalifikacije…

"Dobili smo Simića i Tomaševića", kazao je selektor Brnović.

Simić zaista ima kvalitet da konkuriše za mjesto u startnoj postavi, na Tomaševića se može računati, pa i na povratnika Balića, što zapravo znači da je odbrana, sa Bašom i Savićem kao centralnim figurama, najstabilniji i dio tima koji ima najviše opcija.

"Dali smo sve od sebe u ovom trenutku, htjenjem smo nadoknadili nedostatak kvaliteta, zbog brojnih otkaza, pa mislim da selektor, ipak , može da bude zadovoljan. Vjerujem da je proširio krug kandidata za reprezentaciju, na njemu je da odluči ko će od nas ubuduće biti dio tima", kazao je Saša Balić, lijevi bek ukrajinskog Metalurga iz Zaporožja.

"Momci su dali sve od sebe u ovom trenutku, odigrali su u skladu sa trenutnim mogućnostima, i čestitam im na tome", poručio im je Brnović.

Jasno je, međutim, da bi mnogo toga trebalo da se poklopi da bi se Crna Gora upustila u trku sa Rusijom, Švedskom i Austrijom, te da bi rutinski dobila Moldaviju i Lihtenštajn.

U kompletnom sastavu, uz dobru taktičku pripremu i kada su svi u ekipi i oko nje svjesni mana i vrlina crnogorskog tima – možda se i može nesto više od borbe za prve dvije pozicije u grupi. Možda se može napraviti i korak dalje.

A, šta se događa kada izostane samo jedna kockica tog mozaika, vidjeli smo u prethodna dva takmičarska ciklusa. Recimo, oslabljeni smo gubili od Engleske 4:1, nepripremljeni od Ukrajine 4:0, ranije od Češke 2:0, a umorni i prepotentni od Moldavije 5:2.

I možda je sada, uoči novih izazova i nove nade, nepotrebno praviti dodatni pritisak, ali je jasno da su predstojece kvalifikacije posljednja šansa generacije, sa Vučinićem, Bašom, Drinčićem, Boškovićem, Damjanovićem, Vladom i Mladenom Božovićem, Poleksićem, Pavićevićem… da se nađe na velikom takmicenju. Generaciju, čiji su predvodnici Jovetić i Savić, čeka neizvjesna budućnost…

Bonus video: