Popravili utisak u igri bez rizika

Sezona se završava sa kakvim-takvim optimizmom, ili makar povoljnijim utiskom nego prije tri dana
7 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2014. 20:58h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Hartberg - Crna Gora je na planu dinamike i kreacije odigraja još slabiji meč nego protiv Slovačke, ali je rezultatski prošla puno bolje - ostalo je 0:0 protiv učesnika Mundijala, Irana.

S druge strane, selektor protivnika Karlos Keiroš imaće velike muke kako da svoje "persijske zvijezde" pripremi da osvoje makar bod na Svjetskom prvenstvu, ili da postignu makar gol.

Sve su to zaključci iz blago rečeno očajne fudbalske predstave u austrijskom Hartbergu, a Branko Brnović će, srećom, imati tri mjeseca više od nekadašnjeg trenera Realovih “galaktikosa” da spremi svoj tim za takmičarske utakmice.

Na kraju, sezona se završava sa kakvim-takvim optimizmom, ili makar povoljnijim utiskom nego prije tri dana: oslabljeni i iscrpljeni “sokoli”, u igri bez ikakvog rizika, sačuvali su 0:0 protiv selekcije koja će za samo dvije sedmice igrati sa Argentinom.

Stabilno pozadi, bezopasno u napadu

U meču u kojem nisu napravili pravu akciju, te samo jednom, i to bezopasno, šutnuli na gol protivnika, crnogorski fudbaleri odigrali su stabilno i sigurno u defanzivi.

U ovakvom stanju i u ovakvom sastavu, to je bilo mnogo važnije od estetskog utiska u napadu.

Pred oko dvije hiljade navijača u Hartbergu, uglavnom Iranaca koji žive i rade u Austriji i Njemačkoj, Crna Gora se mučila sa loptom u nogama u prvom dijelu, odigravši jedno od najslabijih napadačkih poluvremena u posljednje vrijeme. Samim tim bez ikakve opasnosti po gol protivnika.

Jedini šut na uputio je Stevan Jovetić, i to sa centra, u uvodu utakmice, što dovoljno govori...

Srećom, nisu ni Iranci bili specijalno raspoloženi, posebno ne u napadu, iako su mnogo bolje i ljepše kombinovali na sredini terena.

Opasne akcije pravili su samo kad bi im naši igrači “dodali” loptu u noge na 30 metara od gola, kada se otvarala velika pukotina u odbrani.

Napadač Fulama Dežaga pokušao je iz slobodnog udarca u 28. minutu, odbranio je Božović, da bi jedina velika šansa u prvom dijelu, ali i na utakmici, stigla šest minuta prije kraja prvog dijela - Heidari je centrirao, a Nekunam iz punog trka gađao glavom pored stative.

Izmjene usporile ritam

Ritam izmjena remetio je ritam u nastavku, vrlo moguće i sačuvao našu selekciju, iako se u jednom momentu činilo da nekonkretni Iranci mogu dva dana da kruže oko šesnaesterca, opet ne bi dali gol.

Marko Baša je komandovao odbranom do 60. minuta, nakon čega ga je na jednako uspješan način Marko Simić, pa su dominantni Iranci imali samo dvije polušanse – Ažisafi je glavom nakon kornera tukao pored gola, kao i Heidari nogom nešto kasnije.

Branislav Janković koji je ušao u igru u finišu, uputio je deset minuta prije kraja jedini pravi šut na gol (prebacio prečku), dok je Nikač u samom finišu umalo ukrao loptu golmanu Ahmadiju.

Ostalo je 0:0 za blagi optimizam pred kvalifikacije, u kojima će se, valjda, vratiti standardni fudbaleri.

Iran - Crna Gora 0:0

Hartberg - Stadion Hartberga. Gledalaca: 2.000. Sudija: Rene Ejsner (Austrija). Žuti kartoni: Sadegi (Iran), Balić (Crna Gora).

Iran: Ahmadi -, Montazeri 6, Sadegi 6 (Alenemah), Beikzadeh 6,5 (Puladi), Nekunam 7, Tejmurijan 6,5, Hoseini 6 (Beitašur) Heidari 6 (Jahanbakš), Dežaga 7 (Ažisafi), Šoađei 6,5, Gučanejdžad 6.

Crna Gora: M. Božović 6,5 (Petković -), Vešović 7, Baša 7 (Simić 6,5), Tomašević 6, Balić 6 (Božović 6), Vukčević 6, Zverotić 6,5, Jovanović 6,5, Bošković 6 (Nikač -), Đorđević 5,5 (Janković 6), Jovetić 6 (Bakić -).

Galerija

Bonus video: