Saopštenje FK Lovćen: Sudija Dabanović je uništio derbi

"Ponizili ste i značaj derbija, i klubove, i aktere, i navijače, i sportsku igru, i crnogorsko fudbalsko prvenstvo", stoji u saopštenju Lovćena
78 pregleda 39 komentar(a)
FK Lovćen, Foto: Ivan Petrušić
FK Lovćen, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 26.05.2014. 15:27h

Subotnji derbi između Sutjeske i Lovćena nije odlučio šampiona, ali je remi na kraju više značio Nikšićanima.

Ako Sutjeska u posljednjem kolu savlada Dečić kod kuće postaće prvi crnogorski tim koji je odbranio titulu.

S druge strane, Cetinjani nakon meča nisu bili zadovoljni suđenjem na pomenutom meču, a dva dana kasnije su izdali saopštenje koje prenosimo u cjelosti:

"Fudbalski klub Lovćen iskazuje žaljenje usljed činjenice da danas ne možemo govoriti o igri naše i ekipe naših dokazanih sportskih prijatelja iz Nikšića, već smo prinuđeni da i dva dana nakon utakmice u Nikšiću i dalje u nevjerici premotavamo "djela" sudije Nikole Dabanovića, koji je u svega 90 minuta uništio jednu čitavu fudbalsku sezonu.

Da li će i kada gospoda u crnom shvatiti da se fudbal ne igra zbog njih, već da je riječ o globalno najpopularnijem sportu, koji je time zavrijedio i epitet "najvažnije sporedne stvari na svijetu"?

Zbog čega danas fudbalska javnost ne priča o dva kluba iz vrha prvoligaške tabele, o tome što su ostvarili i o tome ko je u subotu bio bolji na terenu, već isključivo o arbitru Dabanoviću?

Fudbalski klub Lovćen nikad nije želio poseban tretman. Vjerovali smo isključivo u pravedan odnos u duhu fer-pleja i pravila fudbalske igre. Imali smo vjeru da će pomenuti sudija opravdati ukazano povjerenje. No, nakon svega što je viđeno u Nikšiću, sa gorčinom konstatujemo da je ta vjera, zapravo, bila iluzija.

Sjetimo se 45. minuta, kada je sudija Dabanović zanemario pravila sportske igre. Nakon očiglednog oštrog starta nad našim napadačem Božovićem u šesnaestercu Sutjeske, jedanaesterac je izostao. Izostala je bilo kakva sankcija.

Tome je prethodila još jedna gruba greška. Isti akter nije sankcionisao grub start igrača Sutjeske, nakon čega je, iz iste akcije, domaći tim došao do vođstva.

Iako je formalno trajala 100 minuta, sudija Dabanović dozvolio je da ona bude odigrana u trajanju od 70 minuta. Tolerisao je razne situacije, a posebno nepotrebno zadržavanje lopte od strane domaće ekipe.

Otud je nadoknada od osam minuta na kraju samo prividan i neuspio scenario komplenzacije potrošenog vremena.

Sve navedeno, ali i sasvim neopravdano, tendenciozno kažnjavanje dijela igrača Lovćena žutim kartonima, jasno uvjerava da je Nikola Dabanović u subotu, umjesto prave, dijelio sportsku nepravdu.

Gospodine Dabanoviću, svojim nepravednim suđenjem, uništili ste meč koji je sa pravom slovio za derbi sezone.

Pokušali ste da se poigrate sa ugledom i renomeom najstarijeg sportskog kolektiva u Crnoj Gori.

I otkud vam, uostalom, pravo da uništite poštene sportske ambicije i dostignuća naših fudbalera za svega 90 minuta režije koja predstavlja oličenje poniženja za profesiju fudbalskog sudije?

Da li ste vi, uopšte, i svjesni da sportska javnost Crne Gore danas ne priča o utakmici koja je trebalo da bude derbi, već o Vama, kao o tendencioznom i nepravednom arbitru, koji je odlučio o raspletu šampionata?

Na žalost, umjesto da se Crna Gora danas ponosi derbijem u kojem su se pred punim tribinama borile dvije najbolje ekipe, ona negoduje zbog poniženja fudbalske igre, koje ste priredili Vi.

Ponizili ste i značaj derbija, i klubove, i aktere, i navijače, i sportsku igru, i crnogorsko fudbalsko prvenstvo.

Najveća satisfakcija – snažnija od poniženja koje smo doživjeli od djelioca ’pravde’ – ipak je gromoglasan aplauz nikšićke publike upućen „Lovćenu“ po završetku utakmice.

Sa tribina smo, dakle, ispraćeni ovacijama, a sa terena šamarom Nikole Dabanovića. A isti je šamar u subotu dobio i čitav crnogorski fudbal.

Vjerujemo da će Fudbalski savez Crne Gore, kao organ koji je delegirao arbitra Dabanovića, razmotriti sve što se događalo u subotu u Nikšiću. No, za nas, ali i za sve kojima je sportska pravda na srcu, ostaje snažan trag gorčine usljed poniženja koje smo pretrpjeli", stoji u saopštenju Cetinjana koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora Ivan Vukmirović.

Bonus video: