Puni gas pred godišnje odmore

Žestoko oslabljeni, a potrošeni i umorni nakon poraza od Slovačke, „sokoli” će imati težak zadatak protiv učesnika Mundijala
50 pregleda 3 komentar(a)
Branko Bošković, Foto: Savo Prelević
Branko Bošković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.05.2014. 10:28h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

I sve termalne vode austrijske banje Bad Valtersdorf, gdje se već drugi dan regenerišu crnogorski reprezentativci, teško da su mogle da saniraju nedostatak pravih klupskih mečeva većine fudbalera koje je Brnović poveo na mini-turneju po srednjoj Evropi.

Žestoko oslabljeni povredama i izostancima, a potrošeni i umorni nakon poraza od Slovačke i nekompletnih sezona u klubovima, „sokoli” će imati težak zadatak da danas protiv učesnika Mundijala Irana, na stadionu obližnjeg austrijskog drugoligaša Hartberga, poprave rezultatski utisak u posljednjoj utakmici prije godišnjih odmora.

Bošković: Da se skupimo

"Zaista je lijepo ovdje, imamo sve uslove da se dobro odmorimo za Iran, koliko je to uopše bilo moguće za dva dana", kaže „Austrijanac” Branko Bošković, čija je klupska adresa makar još nekoliko dana u 200 kilometara sjevernijem Beču.

"Odlazim iz Rapida, ali ću u Beču ostati još neko vrijeme. Vidjećemo šta će se dešavati i da li i gdje ću nastaviti karijeru, ali ima vremena, prelazni rok traje do avgusta".

Bošković će danas biti starter, i to ofanzivno u veznom redu, za razliku od duela sa Slovacima koji je počeo na klupi.

"Mnogo loših stvari nam se poklopilo protiv Slovačke, počeviši od klime, sparnog vremena, umora… Sve nam se skupilo i doživjeli smo poraz u meču koji nije morao baš tako da se završi, ali ga treba što prije zaboraviti kako bismo pokušali da protiv Irana odigramo najbolje što možemo", dodaje Bošković.

Crna Gora će „glumiti” Bosnu, makar u očima Iranaca (rivali u grupi Mundijala), ali je pitanje koliko oslabljeni crnogorski tim može na pravi način da odglumi bilo kojeg učesnika Svjetskog prvenstva.

Jer, poslije poraza od Slovaka koji je otkrio da bez pravih klupskih utakmica nema ni pravog učinka u reprezentaciji, Branko Brnović muke muči - u bukvalnom smislu - da od samo 18 fudbalera sastavi respektabilan tim za drugu utakmicu u četiri dana.

"Vidio sam protiv Slovačke neke stvari o kojima ću razgovarati sa igračima i na kojima ćemo pokušati da poradimo. Ipak, bojim se da glavni problem ostaje isti - igrači pod hitno moraju da se izbore za veću minutažu u klubovima".

"Ukoliko se to ne dogodi, i ukoliko i dalje budemo ovako nekompletni, plašim se da će nam u kvalifikacijama biti male šanse. U protivnom, ako budemo kompletni, ostajem pri tvrdnji da ćemo moći sa svima da se nosimo i da ćemo biti blizu plasmana na EP".

Jovetić ostaje na klupi?

Sve u cilju da makar ublaži reprizu duela sa Slovacima, kada je većina fudbalera „disala na škrge” u posljednjih 20 minuta, Brnović će danas vjerovatno posegnuti za radikalnom mjerom i svog glavnog aduta - Stevana Jovetića, ostaviti na klupi ne bi li ga sačuvao za drugo poluvrijeme.

I Marko Baša će vjerovatno ostati na klupi, ali ne zbog umora već zbog lakšeg bola u ramenu, a štoperski tandem trebalo bi da čine Simić i Tomašević.

"Iran je ekipa koja se brani izuzetno agresivno, što bi moglo da nam donese probleme, jer imamo puno igrača koje je baš stigao umor. Ali, ovo je posljednja utakmica pred godišnje odmore i vjerujem da će fudbaleri stisnuti zube i i da će izvući maksimum, uprkos svim problemima", zaključuje Brnović.

Utakmica protiv „persijskih zvijezda“, treća u istoriji koju Crna Gora igra sa selekcijom iz Azije (nakon Japana i Uzbekistana), igra se večeras u Hartbergu u 18.30 časova.

Iranci iskusni, talentovani i opasni

Selekcija Irana je u pripremama za Mundijal skoro 20 dana. Prvi trening kamp imali su u Južnoj Africi, ali su se kompletirali tek u Austriji, jer u prvoj fazi selektor Karlos Keiroš nije mogao da računa na igrače iz najjačih klubova Sepahana i Estegala, koji su imali obaveze u azijskoj Ligi šampiona.

Keiroš se, po pisanju iranskih medija, zbog toga i „zakačio“ sa čelnicima tih klubova, ali sada je sve podređeno Mundijalu...

Portugalac igra i na patriotizam uoči odlaska u Brazil...

"Izabrao sam 28 najboljih igrača koje Iran ima i na koje svi Iranci mogu da budu ponosni. Svi želimo da predstavimo zemlju na najljepši način", poručio je Keiroš, kome će to biti drugo Svjetsko prvenstvo (2010. vodio je Portugal do osmine finala i poraza od Španije).

A da će našu selekciju u Hartbergu čekati maksimalno motivisan protivnik, govore i njegove riječi da ima „noćne more oko izbora tima“.

"Imam 28 sjajnih igrača i momaka, ne znam kako da izaberem petoricu koja neće putovati", rekao je nekadašnji trener Reala.

Možda mu je u odluci pomogla prijateljska utakmica sa Bjelorusijom, koja je završena bez golova, ali nema sumnje i da će test sa Crnom Gorom biti ujedno i interna borba za mundijalski tim.

Neki igrači, međutim, ne brinu za mjesto - poput iskusnih Džavada Nekunama (33 godine, čak 137 mečeva za reprezentaciju), Aškana Dežage (Fulam) ili Džalala Hoseinija.

„Persijske zvijezde“ imaju , međutim, i nekoliko supertalentovanih momaka – engleski mediji pišu da je 19-godišnji napadač Rubina Sardar Azmun na meti Liverpula, dok je godinu stariji Alireza Jahanbakš, vezista NEC-a, jedan od najboljih mladih fudbalera u holandskoj ligi.

Bonus video: