Može li Mesi da zakorači putem boga Maradone?

Bog, Sveti Otac i Mesija... Iliti Maradona, papa Franjo i Mesi. U Argentini se svodi na isto
98 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2014. 18:10h

Bog, Sveti Otac i Mesija... Iliti Maradona, papa Franjo i Mesi. U Argentini se svodi na isto. Skoro su navijači ove zemlje objavili transparent koji će razvijati na mečevima svog tima u Brazilu, na kojem se iznad slika osoba iz druge rečenice nalazi tekst prve. Na donjem dijelu transparenta je u dvije riječi opisano značenje ove tri osobe za argentinski narod. Ponos nacije!

Argentina u četiri finala svjetskih prvenstava u kojima je učestvovala ima polovičan uspjeh, dva zlata (1978. i 1986. godine) i dvije srebrne medalje (1930. i 1990). Od toga, pola je osvojila u vrijeme najboljeg fudbalera svih vremena, tako da je potpuno razumljivo ludilo Argentinaca za El Pibeom.

Godina 1986. Stadion Asteka, Meksiko Siti. Gledalaca 114.580. Argentina - Engleska 2:1. “Božja ruka” u 51, “Gol vijeka” četiri minuta kasnije. U argentinsko-španskom jeziku, dvije riječi se spajaju u jednu. Maradona jednako Bog. Bog jednako Maradona.

Nešto više od decenije nakon Maradoninog posljednjeg nastupa za reprezentaciju pojavljuje se mogući nasljednik. Lionel Mesi... Od debitantskog nastupa za Argentinu, 17. avgusta 2005. godine protiv Mađarske, i crvenog kartona poslije svega dva minuta provedena na terenu, Mesijeva priča u reprezentaciji puna je uspona i padova. I pored zlata sa Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva do 20 godina, te srebrne medalje sa Kopa Amerike, Mesijeva priča u dresu nacionalnog tima nije ni primaći onoj kakvu bi željeli i on i svi njegovi sunarodnici. Izgubljeno finale Kopa Amerike od Brazila, debakl od Njemačke u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, takmičenja na kojem se Mesi nije ni upisao u strijelce... Ipak, nijedna bajka nema srećan početak, a i u zapletu svake mora biti loših detalja, zar ne? Iako je Mesiju svega 26 godina, Argentinci su sigurni da će srećan kraj, koji je obavezan dio svakog djela ove vrste, početi da se ispisuje već u zemlji fudbala!

Argentina je u kvalifikacijama za prvenstvo svijeta u Brazilu bila veoma uspješna. Poslije 16 utakmica u kojima su im protivnici bili Kolumbija, Čile, Ekvador, Urugvaj, Venecuela, Peru, Bolivija i Paragvaj, “gaučosi” su bili prvi sa 32 boda (devet pobjeda, pet remija i dva izgubljena meča).

Najteži zadatak Alehandra Sabelja pred Mundijal ove godine predstavlja donošenje odluke o minutaži njegovih napadača. Kako uskratiti minute na terenu Mesiju, Serhiju Agueru, Gonsalu Iguainu, Ezekjelu Laveciju ili Rodrigu Palasiju? A sigurno je da će Sabeljo to morati da uradi, jer ne može igrati sa pet igrača na protivničkoj polovini terena.

Uvijek je Argentina bila poznata kao selekcija koja klase na sredini terena ima na pretek, tako da će se i od Fernanda Gaga, Maksi Rodrigeza, Anhela di Marije, Evera Banege, Hoze Ernesta Sose i ostalih igrača na ovim pozicijama očekivati da pokažu isto.

Za odbranu gola zaduženi će prije svega biti Ezekjel Garaj, Federiko Fernandes, Markos Roho te dvojac iz Sitija, Martin Demikelis i Pablo Sabaleta, dok će se između stativa nalaziti Serhio Romero, kojem će konkurenciju za mjesto na golu praviti Marijano Anduhar i Agustin Orion.

“Gaučosi” će se u grupi F Mundijala boriti sa reprezentacijama Bosne i Hercegovine, Nigerije i Irana. Ukoliko se plasiraju u osminu finala, za protivnika će imati jedan od timova iz grupe E, Francusku, Švajcarsku, Ekvador ili Honduras.

Galerija

Bonus video: