Velikani Madrida u bici za Evropu

Real nije bio u finalu od 2002, Atletiko se za trofej borio samo jednom, i to prije 40 godina
5 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2014. 11:39h

Prvi gradski derbi Lige (Kupa) šampiona pripada Madridu, prije nego Milanu, Londonu, Mančesteru..., gradovima čiji su timovi u ovom takmičenju gotovo svake godine napadali trofej i na kraju ga osvajali.

Prijestonica Španije (nedavno su je zbog finalista nazvali i „prijestonicom fubala”) previše je čekala i dočekala da dva gradska tima zajedno odu tako daleko - Real nije bio u finalu od 2002, Atletiko se za trofej borio samo jednom, i to prije 40 godina kada ga je zaustavio Bajern.

Stoga pred duel „kolćonerosa” i „merengesa” ima mnogo simbolike - tim Karla Anćelotija juri jubilarnu 10. titulu prvaka Evrope, a četa Dijega Simeonea prvu u sezoni koja bi, ako dođe do trofeja, postala čudesna za sastav sa „Visente Kalderona”.

Favorita u Lisabonu na stadionu „Luš“ (meč počinje u 20.45) gotovo da nema, nemoguće ga je dobiti i gledajući sve kroz prizmu međusobnih duela ove sezone, broja osvojenih trofeja u njoj, ali Atletikove šanse svakako umnogome zavise od nastupa Dijega Koste - ako naturalizovani Španac zaigra, a sve su indicije da hoće, Simeone će imati kartu više u rukama, i to kakvu...

S druge strane, nedostajaće suspendovani Ćabi Alonso, a najavljeno je da će finale preskočiti i povrijeđeni Pepe.

"Velika invazija na Lisabon”, napisala je na naslovnoj strani madridska „Marka” uz podatak da portugalska policija očekuje dolazak oko 120 hiljada Španaca.

"Desima" je opsesija?

Čak 88 odsto Španaca je odgovorilo pozitivno u anketi „Marke” na pitanje da li bi poraz u finalu i činjenica da bi i dalje morali da čekaju 10. titulu prvaka bili neuspjeh za Real.

Za mnoge, „desima” je opsesija, u nekoliko navrata je toj euforiji podlegao i Karlo Anćeloti, 11. trener kojeg je promijenio Real od ere Visentea del Boskea i posljednjeg evropskog trofeja. Jer, velikan nijedne godine nije dovodio trenera od kojeg se tražilo da osvoji Primeru, svakom je prioritet bila Liga šampiona.

"Od dana kada sam došao u Madrid, priča se samo o Ligi šampiona. O trofeju u tom takmičenju se govori s ushićenjem, osjećamo pozitivan pritisak i uzbuđeni smo što smo u finalu", rekao je Kristijano Ronaldo, sa 16 golova rekorder u ovom takmičenju.

Portugalac se vraća u Lisabon gdje je kao mladić Sportinga počeo karijeru, ali je pričao isključivo o Madridu i navijačima Reala.

"Navijači, sada je vrijeme da zajedno sanjamo i osvojimo „desimu”", poručio je CR7.

Anćeloti se nije dao - uz pojašnjenje da je svjestan šta znači trofej, osvrnuo se i na kvalitete Atletika:

"Šampion Španije zaslužuje respekt i Atletiko ga ima od nas. Jako ga poštujemo i sve što je uradio ove sezone, a i u međusobnim duelima smo imali problema sa njim. Ipak, ne želim da pričam o protivnicima - poznaju i oni nas, kao mi njih. „Desima”? Kada sam došao u Real rekao sam da nam je titula u Ligi šampiona veliki motiv, ali meni nijednog trenutka nije bila opsesija, jer sam znao da moramo da idemo korak po korak da bismo mislili o peharu. Sada smo u finalu, samo stepenik nas dijeli od sna, ali on je veliki", istakao je Italijan, koji juri treću titulu prvaka Evrope.

Ćolo: Ranjeni smo, ali i opasni

Simeone je napravio bum s Atletikom, to radi već treću sezonu, a titula prvaka Evrope bi bila samo potvrda onoga što niko ne osporava - da je Argentinac, ako ne trenutno najbolji, najmoderniji trener današnjice.

Njegov Atletiko se najbolje brani, kada treba zna da napada uraganski, a po mnogima je baš Simeone visokim presingom skratio vijek Barsinom „tiki-taka” stilu.

Uz napomenu da je Real „savršeno sklopljen tim”, Simeone se osvrnuo na sve probleme koje ima, prije svega sa povredama Koste i Arde Turana.

"Ranjeni smo. Mi smo tim koji ima mane, ali činimo sve da ih prikrijemo tokom utakmice kako ih protivnik ne bi iskoristio. Real? Od golmana do napadača imaju sve što je potrebno za vrhunsku ekipu. Jednostavno su savršen sastav", rekao je Simeone.

"Rivalstvo dva kluba je ogromno, iako ne mogu da se porede pogotovo s ekonomske strane. Postati šampion Evrope pobjedom nad Realom u finalu bi bila ogromna stvar za naše navijače", dodao je popularni Ćolo.

Lijevi bek Atletika Filipe Luiz, koji poslije perfektne sezone nije ni na širem spisku brazilske reprezentacije (kao ni njegov saigrač Žoao Miranda), zna put do uspjeha.

"Slavili smo nakon osvajanja Primere, ali svima nam je u mislima ovo finale. Za većinu igrača je ovo istorijska šansa da postane prvak Evrope, a trofej bi bio kruna sezone u kojoj smo kao autsajderi uradili mnogo. Ne opterećujemo se Realom, jer u kojoj god formaciji da izađe naš protivnik imaćemo podjednake probleme. Ali, i mi imamo adute, zar ne", zapitao se iskusni „karioka”.

Atletiko će na teren „Luša” istrčati u tradicionalnoj crveno-bijeloj opremi, a na dresu će imati posvetu nedavno preminulom treneru Luisu Aragonesu, čovjeku koji je 1974. igrao finale sa Madriđanima.

Slavlje je rezervisano za nedjelju u Madridu, pitanje je samo da li na Trgu Sibeles (gdje se tradicionalno okupljaju razmaženi fanovi Reala) ili na Neptunu, koji je već bio pun prošle nedjelje, kada je Atletiko proslavio Primeru...

Galerija

Bonus video: