Poleksić: Potpisao bih oba poraza samo da pobjeđujemo u kvalifikacijama

Crna Gora 23. maja igra protiv Slovačke u Bratislavi, tri dana kasnije protivnik je Iran u Gracu
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2014. 18:37h

Prvi i vjerovatno posljednji put u takvom sastavu, bez sedam ili osam standardnih prvotimaca i sa nekoliko fudbalera koji će po prvi put osjetiti travu prave reprezentativne utakmice, crnogorski fudbaleri spremaju se za put u Austriju i Slovačku.

Selektoru Branku Brnoviću su na večerašnjem treningu nedostajala dva fudbalera sa novog, dorađenog spiska - Marko Baša još nije stigao, dok će se golman Mladen Božović priključiti ekipi u Slovačkoj.

Tako će na gol-crti u prvom meču u Bratislavi (23. maj) stajati Vukašin Poleksić.

"Iz okupljanja u okupljanje imamo kadrovskih problema, nekako mi se čini sve većih i većih. Izostanak osam ili devet igrača je previše, čak ni jača reprezentacija od nas ne bi mogla da se "skrpi" s takvim problemima. Ipak, svi koji su tu na neki način su zaslužili da se nađu u reprezentaciji i siguran sam da će, uz pomoć nas starijih, imati šta da pokažu", kaže Poleksić.

Crna Gora igra dobro prijateljske utakmice, na posljednjih deset zabilježila je čak sedam pobjeda, uz samo jedan poraz. Golman mađarskog Kečkemeta ima objašnjenje.

"Nama znače sve utakmice koje igramo za nacionalni tim, ne dijelimo ih na prijateljske i kvalifikacione. Pitanje je, s druge strane, kolika je želja i motiv naših protivnika u prijateljskim mečevima. Sigurno da nije kao kod nas i zato i većinom dobijamo te utakmice. Ipak, probaćemo da tempiramo formu za kvalifikacije i odmah bih potpisao da izgubimo i od Slovačke i od Irana, pa i neke naredne prijateljske mečeve, samo da pobjeđujemo u kvalifikacijama i da se plasiramo na Evropsko prvenstvo.

Zato trijumf sa respektabilnom selekcijom kakva je Gana (1:0 u martu) neće zavarati fudbalere, tvrdi Poleksić.

"Možda može da zavara publiku, novinare, ljude koji nas vole, ali gro ove selekcije čine iskusni igrači koji su prošli dosta toga i svaka utakmica je novo dokazivanje i nova priča".

Luka Đorđević, napadač Zenita na privremenom radu u holandskom Tventeu, sigurno će dobiti priliku u odsustvu Vučinića, Damjanovića, Bećiraja...

"Imamo dvije dobre provjrere, a iako nismo u najboljem sastavu, potrudićemo se da odigramo na najvećem mogućem nivou. Naravno, ići ćemo oba meča na pobjedu, to je ono što možemo da obećamo".

Đorđević je već "razbio tremu" debitantskog nastupa u reprezentaciji, čak je i dao jedan gol (protiv San Marina u gostima) i iako ima samo 19 godina, može da da poneki savjeti igračima koji će prvi put obući dres.

"Ima igrača koji će prvi put igrati za reprezentaciju, možda će za njih biti malo veće opterećenje, ali naravno svi igraju fudbal da bi jednom zaigrali za reprezentaciju i, eto, došao je taj dan i svi treba da budemo na nivou".

Đorđević, na kraju, očekuje težu utakmicu sa Iranom, 26. maja, nego onu sa Slovačkom tri dana ranije

"Mislim da će Iran ozbiljnije doživjeti utakmicu s nama, jer im je to posljednja provjera pred Svjetsko prvenstvo, ali Slovačka je takođe dobra reprezentacija sa sjajnim fudbalerima".

Crnogorski fudbaleri sjutra idu na šestodnevnu turneju redovnom linijom Podgorica - Beč. Do Bratislave, gdje se igra prva utakmica, putovaće autobusom, baš kao i do Graca na megdan Irancima.

Galerija

Bonus video: