Mladost ili Lovćen: Prvi trofej vrijedi dvostruko

Obje ekipe boriće se za prvi trofej u tom takmičenju. Lovćen je bio finalista i 2009. godine, ali je izgubio od Petrovca, dok je Mladost prvi put u finalu
5 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2014. 13:13h

Finale Kupa je najljepša fudbalska predstava na domaćoj klupskoj sceni, ali se prošle godine završila skandalom (Budućnost – Čelik).

Kada sjutra Mladosti i Lovćen (19 časova) krenu da se bore za prvi pehar u nezavisnoj Crnoj Gori, trebalo bi sve da protekne u duhu fer-pleja.

"Nadam se da će se završiti međusobnim čestitikama - neka oni nama čestitaju večeras, a mi njima u subotu", najavio je finale Kupa trener Mladosti, Cetinjanin Radovan Kavaja.

Dva finala za Lovćen

Jer, Lovćen igra dva „finala“ - cijela, ili skoro cijela sezona cetinskog tima staje u dva meča: večrašnji protiv Mladosti u finalu Kupa i subotnji protiv Sutjeske u pretposljednjem kolu prvenstva.

Sve dobro što su napravili u dosadašnjem dijelu sezone Cetinjani mogu da naplate, ili pokvare, u samo četiri dana.

"Nadam se da ćete nam čestitati i večeras, i u subotu", uzvratio je Kavaji kapiten Lovćena Vanja Tatar.

Cetinjani su ove sezone sva tri puta pobijedili Mladost. Taj bilans, kao i 22 osvojena boda više u prvenstvu, svrstavaju ekipu Mojaša Radonjića u favorita večerašnje predstave, uz sve specifičnosti koje finale Kupa - samo jedna utakmica - sa sobom nosi.

"Tradicija ne znači mnogo u fudbalu, jer da znači - mi bi smo sigurno dobili ovu utakmicu. Pred nama je neizvjestan meč u kojem nema favorita, ne mora čak ni kvalitet da presudi. Takav je Kup, specifično takmičenje, a ovakva utakmica igra se samo jednom godišnje. Ishod bi mogao da zavisi od toga ko će imati veću mirnoću, će imati veću želju, ali želju u kojoj će preovladavati razum, a ne emocije", rekao je trener Cetinjana Radonjić, i okrenuo se unazad:

"Kada smo prije pet ili šest mjeseci počinjali zimske pripreme malo je ko pomislio da ćemo se naći u ovoj ulozi. Ali, zaslužili smo to dobrim igrama".

Na putu do finala, Lovćen je eliminisao Zoru, Crvenu stijenu, Zetu i Petrovac.

"Ako budemo na nivou igara koje smo imali na proljeće, bićemo u maloj prednosti u odnosu na Mladost, ali je pitanje da li će to biti dovoljno", kaže Radonjić.

Kapitenu Vanji Tataru mnogo će značiti (bolno) iskustvo iz Lovćenovog jedinog finala Kupa do sada, protiv Petrovca 2009. godine (poraz na produžetke).

"Ovo je moje treće finale, dva sam izgubio do sada, jedno sa Lovćenom, drugo sa Mogrenom. Ipak, ova utakmica za mene je nekako najemotivnija i najvažnija do sada. U gradu je euforija, pozitivna atmosfera, jednostavno svi žive za ovu noć", kaže Tatar, uz naglasak da veći pritisak ima Mladost.

"Mi smo već izborili Evropu, a u subotu imamo još jednu, možda i još važniju utakmicu. Njima je ovo posljednja šansa.

Mladost za Kup i za Evropu

Baš tako - za Mladost ovo nije samo borba za trofej Kupa, već i velika bitka za Evropu. A poznato je šta su evropski mečevi prošlog ljeta donijeli manjem podgoričkom klubu.

"Lovćen nas je dobio sva tri puta u prvenstvu, prepuštamo im ulogu favorita, ali im neće biti lako. Igra se jedna utakmica i sigurno možemo da im se suprostavimo. Trofej je želja svih nas – kaže kapiten Mladosti Stefan Mugoša.

Na putu do svog prvog finala Kupa Podgoričani su eliminisali Tekstilac, Mornar, Čelik i Mogren. Večeras imaju šansu da se iskupe za sve loše partije u prvenstvu ove sezone, zbog kojih se još bore za opstanak.

"Ovo je utakmica koja zauzima posebno mjesto u karijerama svih igrača i trenera. Hvala fudbalerima koji su dogurali do samog kraja. Utakmicu bih okarakterisao kao sendvič između sna i jave, stvarnosti i realnosti. Ako budemo istorišli sve moguće kapacitete – emotivne, psihofizičke i taktičke, bićemo blizu trofeja. Protivnik je zahtjevan, ali u krajnjem, želimo da utakmicu učinimo neizvjesnom – kazao je Kavaja, trener Mladosti.

Finale Kupa igra se na stadionu pod Goricom sjutra u 19 časova, a ne u 20.30, kako je ranije najavljeno. Ulaz je slobodan.

MLADOST – LOVĆEN

Podgorica – Stadion pod Goricom. Kapacitet: 10.000. Početak u 19 časova (TV prenos). Sudija: Pavle Radovanović (Podgorica). Pomoćnici: Danijel Dević (Bar) i Veselin Đuranović (Podgorica).

Mladost: Dragojević, Lakić, Radulović, Zečević, Živković, Lagator, Mirković, Burzanović, Vukčević, Savićević, Mugoša.

Lovćen: Perović, Radunović, Simović, Tatar, Martinović, Brnović, Kosović, Radović, Ueda, Božović, Merdović.

Bonus video: