Sevilja osvojila Ligu Evrope, Benfika je i dalje prokleta!

Sevilja slavila u penal ruletu sa 4:2, nakon što je u regularnom toku i nakon produžetaka bilo 0:0. Benfika bez evropskog trofeja od 1962. godine
12 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2014. 21:57h

Najbolji fudbal ove sezone igra se u Španiji, bez premca! Nakon što su Real i Atletiko Madrid osigurali finale Lige šampiona, Sevilja, petoplasirana ekipa Primere osvojila je Ligu Evrope, treći put u istoriji.

Dobra reputacija tima iz Andaluzije u drugom po rejtingu evropskom takmičenju nadjačala je snagu Benfike, koju 52 godine kasnije i dalje prati čuveno Gutmanovo prokletstvo.

"Neka Benfika ne bude evropski prvak narednih 100 godina", izjavio je 1961. nekadašnji trener Benfike Bela Gutman, kada su u klubu odbili da mu daju povišicu.

Ko vjeruje u mađije, presudila je baš ta kletkva - "orlovi" su večeras izgubili osmo evropsko finale od čuvene izjave mađarskog trenera.

Za one koji vjeruju u čisto fudbalske razloge, odlučio je golman Beto!

Čuvar mreže Sevilje bio je najbolji pojedinac meča i u regularnom toku, ali se posebno razigrao u penal ruletu. Odbranio je šuteve Oskara Kardosa i Rodriga, a takvu šansu Španci nisu propustili.

Baka, Mbija, Koke i Gameiro pogađali su bez greške, pa prvi Seviljin penaldžija Ivan Rakitić nije ni morao da puca peti penal - slavlje je već počelo...

Odlučili su penali, nijanse, sreća - izabranici Uniaja Emerija, koji su put do evropskog trona počeli avgusta prošle godine od Mladosti u kvalifikacijama, bili su svježiji i spremni za lutriju.

Nasuprot njima, fudbaleri Benfike nisu izdržali takav pritisak i stres. Teret vječitih evropskih gubitnika ponovo je bio pretežak za momke Žorža Žesuša, koji su i prošle godine izgubili finale, na različit, ali jednako bolan način - golom koji su primili od Čelzija u 3. minutu sudijske nadoknade.

Na "Juventus areni" u Torinu gledan je meč spuštenih gardova i žestokog tempa, pa je pravo čudo kako makar jedna lopta nije tresla mrežu u regularnom toku.

Ekipe su napadale u talasima. Bolje je počela Sevilja, nakon čega je dominaciju preuzela Benfika, sredninom drugog dijela opet su se pitali Španci, da bi regularni tok meča završen frontalnom ofanzivom portugalskog tima.

Bilo je i šansi, na obje strane. "Orlovi" su bili za nijansu bliži pogotku, ali ni Sevilja nije ostala dužna. Naročito nakon šanse Beta u prvom produžetku, možda i najveće na cijelom meču.

Na drugoj strani, sve lopte nakon pokušaje napadača kupio je Seviljin junak, Portugalac Beto - nekadašnji čuvar mreže Benfikinih najvećih rivala, Porta i Sportinga.

Tok meča...

4:2 Gameiro. Gotovo je, Sevilja je pobjednik Lige Evrope!

3:2, Luizao.

3:1 za Sevilju, Koke!

Beto je odbranio i Rodrigu, Sevilja je sve bliža!

2:1 za Sevilju, Mbija!

Beto je odbranio Oskaru Kardosu, Sevilja je u prednosti!

1:1 Baka.

1:0 za Benfiku, pogodio je Lima.

Kraj drugog produžetka. Pobjednik Lige Evrope biće odlučen u penal-ruletu.

109. min: Šansa za Sevilju, Gameiro je bio sebičan...

Počeo je drugi produžetak, imaju li ekipe snagu za završni udarac?

Kraj prvog produžetka, ekipe će samo zamijeniti strane.

104. min: Kominčna situacija, trener Sevilje Emeri zamijenio je Marina, kojeg je uveo u igru u 78. minutu! Njemac srpskog porijekla proveo je na terenu samo 26 minuta. Ušao je Gameiro.

101. min: Kakva šansa za Sevilju. Lopta Rakitića proparala je odbranu Benfike, Baka se stuštio na gol, izašao je sam ispred Oblaka, gađao spoljnim dijelom stopala, ali zamalo pored stative!

99. min: Lima je nezgodno šutirao iz slobodnog udarca za Benfiku, odbranio je Beto.

Mnogo poznatih imena na "Juventus areni", među njima i ser Aleks Ferguson, koji gleda utakmicu u društvu trenera Juventusa Antonija Kontea

98. min: Igra se sporije nego u regularnom toku, fudbaleri oba tima nemaju više nemaju snage za tempo iz regularnog dijela

Počeo je prvi produžetak.

U sjajnom meču u Torinu nedostaju samo golovi. Ekipe napadale u talasima, bolje je počela Sevilja, potom se dugo pitala Benfika, Španci su sredinom drugog dijela opet blili bliži golu, da bi regularni dio okončan dominacijom i šansama Porrtugalaca.

Kraj regularnog toka. Igraće se produžeci!

90+2: Još jednu šansu za Benfiku imao je Garaj, meč ide ka produžecima...

84. min: Lima ovoga puta nije izblokiran, ali je sjajno reagovao golman Sevilje Beto. Ostaje 0:0...

80. min: Sjajan meč u Torinu, ali još nema golova. Lima je bio u dobroj poziciji za šut, izblokirao ga je Mbija.

72. min: Nova sjajna šansa za Sevilju - Lima je nakon povratne lopte Rodriga imao ispred sebe nebranjenu mrežu, ali je promašio loptu!

61. min: Sijeva na obje strane, kao da niko ne želi produžetke. Novu šansu za Sevilju imao je Rejes...

52. min: Rasplamsala se borba u Torinu, nakon velikih šasni za Benfiku, stigla je najizglednija prilika Sevilje - Rejes je izašao sam na Oblaka, ali je pucao pored gola.

48. min: Drama pred golom Sevilje, za samo minut Benfika je imala tri velike šanse! Prvo je Lima izašao sam na Beta, lopta je putovala ka mreži ali je Pareha izbacio sa gol-linije. Pereira, pa ponovo Lima u nastavku akcije, bili su u sjajnim pozicijama, ali su oba puta izblokirani.

Počelo je drugo poluvrijeme

Tvrd i žestok meč na "Juventus areni", sa mnogo oštrih startova i tri žuta kartona. Prava nit meča mogla je da se nasluti tek u finišu prvog dijela - Benfika je bila ta koja je više napadala, Sevilja je čekala priliku iz kontranapada.

Bilans - jedna velika šansa za "orlove" (Pereira) i još jedna polušansa, te dvije poluprilike Sevilje.

Kraj prvog poluvremena!

45+2: Benfika je tražila penal u posljednjim sekundama prvog dijela, Gaitan je oboren na ivici peterca, ali je Feliks Brih odmahnuo rukom. Čini se da je start Facija bio regularan.

45+1 min: Dvije velike šanse za Benfiku u nadoknadi prvog dijela, Pereira, pa Rodrigo bili su u izglednim situacijama, ali je oba puta odbranio Beto! Najbliži golu bio je Pereira, koji se iskrao odbrani Sevilje i pokušao sa peterca. ali je Beto bio budan...

39. min: Dvije polušanse za Sevilju - Garaj, pa Baka, nisu uspjeli da savladaju Oblaka.

30. min: Pravi "rat" u Torinu, utakmica sa dosta oštrih startova. Nakon Facija i Morena iz Sevilje, žuti karton je dobio i Sikera iz Benfike.

25. min: Prinudna izmjena za Benfiku, umjesto povrijeđenog Sulejmanija, ušao je Almeida. "Orlovi" baš nemaju sreće sa fudbalerima iz Srbije - Lazar Marković je (nezasluženo) suspendovan u polufinalu, povrijeđen je Fejsa, a sada i Sulejmani...

14. min: Igra se preselila na polovinu Sevilje, a prva šansa za Benfiku stigla je iz prekida - promašio je Garaj.

12. min: Drugi žuti karton za Sevilju u dva minuta, drugi zbog faula nad Sulejmanijem - ovoga puta opomenut je reprezentativac Španije Moreno.

11. min: Prvi žuti karton, opomenut je Facio iz Sevilje. Benfika se polako oslobađa početnog pritiska Španaca.

8. min: Ofanziva Sevilje na početku.

Utakmica je počela!

Na "Juventus areni" u Torinu u 20.45 počinje bitka za prvi evropski trofej u 2014. godini - Benfika i Sevilja odlučiće kome će pripasti trofej Lige Evrope.

Sastavi timova:

Sevilja: Beto - Koke, Pareha, Facio, Moreno - Mbija, Kariko - Rejes, Rakitić, Vitolo - Baka.

Benfika: Oblak - Pereira, Luisao, Garaj, Sikera - Amorim, Gomes, Gaitan - Sulejmani, Rodrigo, Lima.

Benfiki je ovo drugo uzastopno finale Lige Evrope, poslije prošlogodišnjeg poraza od Čelzija u Amsterdamu (2:1).

"Orlovi" iz Portugala će imati priliku da prvi put nakon 1962. godine osvoje neki evropski trofej i prekinu "kletvu" nekadašnjeg trenera Bele Gutmana.

Mađarski trener je tada poslije osvajanja Kupa šampiona tražio povećanje plate, uprava ga je odbila, a Gutman je tada kazao da Benfika zbog toga u narednih 100 godina neće osvojiti titulu evropskog prvaka.

Benfika je od tada izgubila sedam puta u finalima, dva puta u Ligi Evrope (nekadašnjem Kupu UEFA) i čak pet puta u Kupu šampiona.

Sevilja je svoj treći, ujedno i posljednji evropski trofej osvojila 2007. godine i to baš Kup UEFA.

Za nas je interesantno da je tim iz Andaluzije put do finala počeo od podgoričke Mladosti, avgusta prošle godine u kvalifikacijama za Ligu Evrope. U Sevilji je bilo 3:0 za četu Anaija Emerija, a u Podgorici 6:1 za Rakitića i drugove.

Galerija

Bonus video: