Žezus i Benfika skidaju mađarsku kletvu

Lisabonski velikan od 20.45 na "Juventus areni" u Torinu igra sa Seviljom, koja juri treći trofej u ovom takmičenju
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2014. 12:08h

Benfika se tačno 13 dana nakon što je odbranila prednost protiv Juventusa u polufinalu vraća u Torino spremna da osvoji trofej i skine kletvu nekadašnjeg trenera Bele Gutmana - lisabonski velikan, koji je ove sezone već osvojio dva trofeja (prvenstvo i Ligakup Portugala), u večerašnjem finalu Lige Evrope na "Juventus areni" igra sa Seviljom (20.45).

Ovaj duel je za neke iznenađenje, već viđeni finalista je odavno bio Juve, velike šanse su se potom davale i Fiorentini (dok se nije sastala sa "damom" u osmini finala), Totenhemu.

A ako je Benfika bila u širem krugu favorita nakon što je eliminisana iz Lige šampiona, Sevilja je morala da prođe sve i svašta, a pamtiće se da je u prvom zvaničnom meču u sezoni 2013/14. igrala protiv podgoričke Mladosti, i to u trećem kolu kvalifikacija koje se igralo u avgustu prošle godine.

Emeri: Još samo korak

Sevilja je u polufinalu eliminisala Valensiju zahvaljujući golu Stefana M'Bije u 94. minutu na "Mestalji", prije toga je deklasirala Porto, a velike stvari je najavila preokretom u seviljskom derbiju protiv Betisa kada je prošla poslije penala.

"Prošli smo sve ove sezone, trofej bi bio nagrada. Ostao je još samo korak, ali je on ogroman. Niko ne pamti poraženog finalistu", rekao je trener španskog predstavnika Unai Emeri.

Benfiki je ovo drugo uzastopno finale Lige Evrope, poslije prošlogodišnjeg poraza od Čelzija u sudijskoj nadoknadi, koji je u tom trenutku bio ravan katastrofi, jer su "orlovi" u samo sedam dana izgubili tri meča u borbi za trofeje u domaćim takmičenjima i Evropi.

"Orlovi" protiv Gutmana i tradicije

Večerašnje finale je i prilika da Benfika skine toliko pominjanu kletvu bivšeg trenera Gutmana, koji je poslije osvajanja druge titule prvaka Kupa šampiona 1962. godine tražio veću platu, ali je odbijen, pa je javno rekao da klub zbog toga u narednih 100 godina neće osvojiti ništa na međunarodnoj sceni.

Benfika je od tada izgubila sedam puta u finalima - dva puta u Ligi Evrope i čak pet puta u Kupu šampiona.

"Nijedna ekipa u finalima nije favorit. Šanse su 50-50. Tokom sezone morate da budete mnogo dobri da dođete do finala, tako da je jasno da su obje ekipe uradile mnogo. Poštujemo Sevilju, ja lično obožavam da gledam taj tim dok igra. Rade veoma naporno i imaju sjajnu odbranu", kazao je trener Benfike Žorž Žezus.

Sevilja i Benfika su do sada odigrale dva međusobna meča u evropskim takmičenjima.

U sezoni 1957/58. u preliminarnoj fazi Kupa šampiona Sevilja je kod kuće slavila sa 3:1, a u revanšu u Lisabonu nije bilo golova.

Sevilja je svoj treći, ujedno i posljednji evropski trofej osvojila 2007. godine i to baš u Ligi Evrope, tadašnjem Kupu Uefa.

Portugalci će večeras biti oslabljeni.

U timu neće biti Lazara Markovića i Enca Peresa koji su isključeni u duelu protiv Juventusa, kao ni Eduarda Salvija.

Galerija

Bonus video: