Već poznato 18 učesnika grupne faze Lige šampiona

U posljednjem kolu otkloniće se i dileme u Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji i Turskoj, gdje će u Ligu šampiona umjesto Fenerbahčea ući Galatasaraj ili Bešiktaš
0 komentar(a)
Ford Liga šampiona, Foto: Ford
Ford Liga šampiona, Foto: Ford
Ažurirano: 12.05.2014. 17:15h

Sezona 2013/14. je ušla u sam finiš, a mjesta za Ligu šampiona za narednu se polako popunjavaju.

Tako su u ovom trenutku jasna imena 18 timova koji će naredne kalendarske godine igrati u grupama najelitnijeg evropskog takmičenja, čeka se samo još odluka u Turskoj, Švajcarskoj, Belgiji i Rusiji pa da se već sada kompletira spisak od 22 ekipe koje će direktno obezbijediti plasman u Ligu šampiona.

Španiju će i naredne sezone predstavljati Real, Atletiko Madrid i Barselona, Englesku novi šampion Mančester siti, te Liverpul i Čelzi, Njemačku Bajern, Borusija i Šalke... Po dva direktna predstavnika imaju Francuska (PSŽ i Monako), Italija (Juventus i Roma), Portugal (Benfika i Sporting), a tu su još i šampioni Holandije (Ajaks), Grčke (Olimpijakos) i Ukrajine (Šahtjor).

Najveća dilema je u Turskoj, gdje je novi prvak Fenerbahče, ali on zbog namještanja u domaćim takmičenjima nema pravo nastupa u Evropi, pa će Galatasaraj i Bešiktaš u posljednjem kolu odlučiti ko će direktno u Ligu šampiona, a ko u baraž, tačnije plej-of.

Galata ima bod više i na kraju dočekuje Kajzerispor, a "crno-bijeli", koje predvodi Slaven Bilić, domaćini su Genčlerbirligiju.

Kada se prvenstva u Švajcarskoj, Belgiji i Rusiji završe zaokružiće se lista od 22 tima za grupnu fazu, a u ovom trenutku poznata su imena pet od ukupno 10 ekipa koje su kroz nacionalnu ligu obezbijedili nastup u plej-ofu za Ligu šampiona - to su Arsenal, Bajer iz Leverkuzena, Atletik Bilbao (kao četvrtoplasirani timovi Premijer lige, Bundes lige i Primere), te Napoli, koji je ranije obezbijedio treće mjesto u Seriji A, i Porto, trećeplasirani tim Portugala.

Među 33 tima koja su već sada u kvalifikacijama nalaze se austrijski Salcburg, Dinamo iz Zagreba, Fejnord, Seltik, BATE Borisov, Ludogorec, Malme, Makabi iz Tel Aviva, moldavski Šerif, Sparta iz Praga, Steaua, Slovan iz Bratislave, Rabotnički, Zrinjski...

Bonus video: