CAS odbio žalbu, Šimunić ne ide na Mundijal

Sportski arbitražni sud (CAS) u Lozani je odbio žalbu Josipa Šimunića na odluku Disciplinske komisije Fife
8 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2014. 12:32h

Reprezentativac Hrvatske Josip Šimunić neće igrati na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, jer mu je danas Sportski arbitražni sud (CAS) u Lozani odbio žalbu na odluku Disciplinske komisije Fife.

Naime, zbog povika “Za dom” nakon završetka baraža za na Mundijal između Hrvatske i Islanda, Fifa je kaznila Šimunića sa 10 utakmice zabrane igranja i pristupa brazilskim stadionima tokom SP, a moraće i da plati 30.000 švajcarskih franaka.

Na tu odluku Šimunić se žalio CAS-u, ali sudije Hendrik Kesler iz Holandije, Luiđi Fumagali iz Italije i Švajcarac Mark Balmeli nisu uvažili njegove argumente.

“Fifa ničime nije dokazala da je Šimunić nekoga uvrijedio, niti da je imao namjeru nekoga da uvrijedi. Ovdje nije pobjedila pravda, nego snaga Fife, koja je svoju kaznu temeljila na političkom, a ne pravnom aspektu Šimunićevog slučaja”, rekao je njegov advokat Davor Prtenjača.

Ovom odlukom praktično je završena karijera 36-godišnjeg kapitena Dinama, koji je u nacionalnom dresu nastupio čak 105 puta i igrao na Mundijalu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. i Njemačkoj 2006. godine, te na evropskom prvenstvima 2004, 2008. i 2012.

Galerija

Bonus video: