Atletiko i Elće prizivaju istoriju, Barselona bježi od prošlosti

Prije 37 godina u pretposljednjem kolu Primere igrali su isti rivali koji će danas istrčati na stadion "Manuel Martines Valero” - Elće i Barselona
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2014. 09:08h

Drama u Španiji dostiže vrhunac! Dva kola prije kraj Real je šokantno praktično eliminisan iz trke za titulu, a još šokantnije se u istu vratila Barselona, prethodno otpisana vjerovatno i od svojih igrača, a kamo li navijača.

Atletiko i dalje gleda sa vrha, ali je porazom od Levantea u prošlom kolu propustio priliku da danas protiv Malage na svom terenu proslavi titulu.

Ovako, četa Ćola Simeonea mora da dobije Malagu na svom terenu i remizira sa Barselonom, odnosno titulu bi joj donijela i dva remija, danas i u posljednjem kolu na „Nou kampu”.

Ali, čudan splet istorijskih podudarnosti govori da bi Atletiko danas mogao da dobije neočekivanu pomoć.

Prije 37 godina u pretposljednjem kolu Primere igrali su isti rivali koji će danas istrčati na stadion "Manuel Martines Valero” - Elće i Barselona.

Bio je 15. maj 1977. godine, Barsa se sa Atletikom borila za titulu, Elće je bio četiri boda iznad od zone ispadanja.

Meč je završen bez pogodaka, Barsi nisu pomogli ni Krojf, Neskens, Asensi...

Bio je to zlatan bod za domaćina kojim je ostao u ligi, gosti su na taj način izgubili titulu prije posljednjeg kola.

Radovali su se „kolćonerosi”, pogodak slavnog Ruben Kana donio je Atletiku bod na gostovanju najvećem rivalu Realu i titulu prvaka Španije!

Ruben Andres Kano Martines, kako je glasilo puno ime slavnog španskog golgetera, te sezone u Atletiko je stigao iz - Elćea!

Četiri dana prije nego što će se navršiti tačno 37 godina od tog duela, Barselona i Elće su u gotovo identičnoj poziciji.

Ukoliko ne pobijedi, Barselona bi se najvjerovatnije oprostila od titule, jer je teško pretpostaviti da će Atletiko na svom terenu propustiti da slavi protiv Malage.

A kada se istorija igra s podudarnostima onda tome gotovo da nema kraja...

U toj sezoni, prije 37 godina, tim bodom protiv Barselone Elće je posljednji put ostao u ligi u sezoni u kojoj je tek bio postao prvoligaš!

U sezonama 84/85. i 88/89. Elće je igrao „samo jedno ljeto” nakon ulaska u elitu.

Prva prilika od tada da produži prvoligaški život na bar dvije godine, Elćeu se ukazuje baš danas i opet protiv „blaugrane”. Izabranici Frana Eskribe su na tri boda od zone ispadanja, ali bodom u današnjem duelu osigurali bi opstanak!

Kada u 19 časova počnu utakmice koje odlučuju o tituli, na prepunom „Visente Kalderonu” osluškivaće vijesti iz Elćea, nadajući se da istorija i u ovom slučaju može da se ponovi.

Mesi i društvo, međutim, najavljuju da će današnjeg rivala gurnuti ka ambisu i titulu osvojiti pobjedom na svom stadionu u direktnom obračunu sa Atletikom.

Odnosno, da će u njihovom posljednjem okršaju uspjeti ono što im nije pošlo za rukom u pet mečeva sa „crveno-bijelima” ove sezone...

Galerija

Bonus video: