Grof vlada Rusijom: Rostov sa penala do najvećeg uspjeha u istoriji

Rostov crnogorskog trenera Miodraga Božovića osvojio Kupu Rusije nakon dramatične pobjede u penal-ruletu nad Krasnodarom
17 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2014. 17:49h

Najbolji crnogorski trener Miodrag Božović Grof krunisao je šestogodišnji rad u najvećoj zemlji na svijetu - njegov Rostov osvojio Kup Rusije nakon dramatične pobjede protiv Krasnodara u finalu.

Ekipa sa Dona slavila je boljim izvođenjem penala (6:5), pošto je u regularnom toku i nakon produžetaka bilo 0:0.

Ovo je najveći uspjeh Rostova u istoriji kluba, najveći trenerski podvig nekadašnjeg kapitena i trenera Budućnosti, ujedno i najveći rezultat nekog crnogorskog fudbalskog trenera ikada...

I ne samo to - još od podviga Radomira Antića sa Atletiko Madridom 1996. godine (osvojio prvenstvo Španije) ne pamti se kada je trener sa ovih prostora osvojio trofej u zemlji koja nešto znači na evropskoj fudbalskoj mapi.

Božović je i prije pet godina na klupi Amkara imao šansu da osvoji Kup, ali je u finalu poražen od moskovskog CSKA.

Osim vrijednog trofeja, Rostov i Božović osigurali su plasman u plej-of rundu Lige Evrope, što je takođe najveći uspjeh kluba koji je u 84-godišnjoj istoriji samo dva puta igrao Intertoto kup.

Dramatična utamica na "Anži areni" u Mahačkali nije obilovala lijepim fudbalom, što je i razumljivo s obzirom na veliki ulog.

Krasnodar, koji je ušao u finale kao favorit, bio je u podređenom položaju tokom većeg dijela prvog poluvremena. Pokušaji Ananidzea i Kalačjova bili su najava za najveću šansu Rostova u prvom dijelu - Rotom je u 35. minutu pogodio stativu.

Krasnodar je zaigrao bolje u nastavku, pa je nakon dvije polušanse nekadašnjeg napadača Spartaka iz Moskve Arija, u 70. minutu viđena i šansa utakmice - Vanderson je izašao sam na gol Rostova, Pletikosa je već bio savladan, ali je Grofa sačuvala stativa...

Egal na terenu ponovo je uspostavljen 19 minuta prije kraja, kada je vezista Krasnodara Pereira nakon oštrog starta sa dvije noge dobio direktan crveni karton.

Brojčano jači Rostov preuzeo je inicijativu, ali sve do 8. minuta prvog produžetka i opasnog pokušaja Kalačjova, nije imao pravu priliku. A kada je u 100. minutu pocrvenio i defanzivac Rostova Bastos (dva žuta kartona), bilo je jasno da će se pobjednik Kupa odlučiti u penal-lutriji...

Tek tada je uslijedila drama - u prvih pet serija pogodilo je svih 10 fudbalera dva tima, pa se moralo u šestu, pa i u sedmu seriju...

Bek Krasnodara Sigurdson promašio je cijeli gol u 6. seriji i Rostov je dobio istorijsku šansu za slavlje. Međutim, kada se očekivala eksplozija oduševljenja, Moldavac Gackan je pucao pored gola za nevjericu među navijačima "plavo-žutih".

Ipak, u 7. seriji, Rostov nije propustio drugu šansu. Hrvatski reprezentativni golman Stipe Pletikosa odbranio je penal koji je izveo Gazimskij, a Lolo preciznim šutem donio neopisivo slavlje Božovićevoj četi.

Osim Božovića, velikom uspjehu se raduju i crnogorski treneri u stručnom štabu, Vojo Ćalov, Milorad Bajović i Branislav Đukanović.

Galerija

Bonus video: