Miodrag Radulović želi da odvede Liban do novih visina

Libanci su pod njegovim vođstvom bez poraza dvije godine i pet mjeseci, sa 144. došli su do 79. mjesta na listi FIFA, a što je najvažnije - prvi put u istoriji izborili plasman na prvenstvo Azije
120 pregleda 1 komentar(a)
Mijo Radulović, Foto: Www.dailystar.com.lb
Mijo Radulović, Foto: Www.dailystar.com.lb
Ažurirano: 24.08.2018. 14:54h

O uspjehu koji je crnogorski trener Miodrag Radulović napravio sa selekcijom Libana mnogo se priča u arapskom fudbalskom svijetu.

Libanci su pod njegovim vođstvom bez poraza dvije godine i pet mjeseci, ukupno 14 mečeva, sa 144. došli su do 79. mjesta na listi FIFA, a što je najvažnije - prvi put u istoriji izborili plasman na prvenstvo Azije, koje se održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, od 5. januara naredne godine.

Prethodno, Liban je na šampionatu najvećeg kontinenta igrao samo 2000. godine, kada je bio domaćin.

U razgovoru za arabnews.com, Radulović kaže da je jedan od razloga što je njegov tim uspio da prođe kvalifikacije - mentalna snaga koju su igrači stekli u prethodnom periodu.

"Imamo sjajajn timski duh, jer sam mnogo radio sa igračima na psihološkom aspektu igre. Razgovarao sam sa njima mnogo i pokušao da ih natjeram da steknu samopouzdanje. Rezultat je vidljiv - niko u Libanu nije vjerovao kada su kvalifikacije počele, a mi smo bili prvi u grupi", ističe Radulović, koji je u konkurenciji Sjeverne Koreje, Malezije i Hong Konga, sa Libanom ostvario skor od pet pobjeda i jednog remija.

Crnogorski trener je u centar pažnje stavio mlade igrače, koji imaju veliki potencijal, ali koji bi bili još bolji da imaju - bolje uslove.

"Mi smo novi tim, nova generacija. Radio sam u Kuvajtu, putovao kroz Zaliv, a u Libanu sam vidio mnogo prirodnih talenata. Međutim, njima je potrebna infrastruktura da bi se razvijali. Iznenađen sam bio kada sam vidio kako su loši uslovi za fudbal. I još su loši. Federaciji je potreban sopstveni stadion, sopstveni trening kamp... Mi ga nemamo i zato će naše pripreme za Kup Azije biti van Libana", objasnio je Radulović.

"Posljednji uspjesi motivisali su mnoge Libance da se sve više zainteresuju za fudbal, ali bez infrastrukture ne vidim napredak. To je osnovi problem, libanski igrači su ekstremno talentovani, zato i zaslužuju bolje uslove".

Jedan od tih talentovanih igrača je Hasan Matuk, koji sada ima 30 godina i najstariji je član Radulovićevog tima.

"Dobar igrač i veoma dobra osoba. Lider je ove generacije. Trenirao sam nekoliko fantastičnih igrača, poput Jovetića, Vučinića i Savića, i mogu da kažem da je Matuk na top nivou. Mnogo je pomogao nacionalnom timu i meni, smatram da je jedan od najboljih igrača na Srednjem Istoku", ističe Radulović.

Radulović će u narednom periodu pokušati da dodatno osvježi tim - iz libanske dijaspore, koja je rasprostranjena širom svijeta.

"Otkrio sam, recimo, Hilal El-Helvea u četvrtoj ligi Njemačke, a on je sada u prvoj ligi Grčke. Na listi imam još nekoliko mladih igrača. Naša skautska služba je veoma dobra i stalno tražimo nove igrače. U Brazilu je pet miliona Libanaca, mnogo ih je u Australiji, gdje gostujemo u novembru. To je prilika da se sretnem sa nekim, nama interesantim igračima. Ima i nekoliko fudbalera u Meksiku, a nadam se da će nam se u septembru pridružiti jedan od njih - Heronimo Amione", zaključio je Radulović.

Bonus video: