Rasterećena Budućnost nadigrala Lovćen: Cetinjani na minus četiri

"Žao nam je što se ovako završilo, dali smo sve od sebe, ali smo bili isuviše umorni utakmice sa Petrovcem", kazao je Nenad Brnović
0 komentar(a)
Budućnost, Foto: Luka Zeković
Budućnost, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.05.2014. 18:55h

Budućnost je u derbiju protiv Lovćena bila u ulozi u kojoj su minulih sedam godina bili svi njeni protivnici, uključujući i Lovćen, a Cetinjani u "koži" Budućnosti iz svih prethodnih sezona.

Ishod je mogao da se nasluti - slavio je autsajder i rasterećeniji tim, izgubio je favorit, ekipa koja je bila pritisnuta borbom za titulu i bosomučnom jurnjavom za liderom, ekipom Sutjeske.

Povratak u 2009. godinu - "rasterećeni" Lovćen tada je pod Goricom izvukao 1:1 i usporio tadašnjeg superfavorita, Ješićevu Budućnost, koja je na kraju izgubila šampionsku trku sa Mogrenom.

Lovćen je i dalje ima šansi u trci sa Sutjeskom, ali će Cetinjanima nakon današnjeg poraza i povratka na minus četiri biti mnogo, mnogo teže...

"Žao nam je što se ovako završilo, dali smo sve od sebe, ali smo bili isuviše umorni nakon dvije teške utakmice sa Petrovcem", kazao je vezista Lovćena Nenad Brnović.

Budućnost je prekinula dugačku seriju Lovćena bez poraza (13 utakmica), napravila uslugu Sutjesci, ali i sebi - ako Nikšićani osvoje titulu, a Lovćen Kup, što nije nerealno, Podgoričani bi mogli u Evropu kao četvrtoplasirani tim na tabeli.

"Ovo je velika pobjeda, ostali smo u trci za Evropu. Odlično su odigrali svi fudbaleri. Iako smo bili oslabljeni, nanijeli smo Lovćenu prvi proljećni poraz", komentarisao je Milivoje Raičević, strijalc odlučujućeg gola u 59. minutu.

"Mnogo bi to znači na planu samopouzdanja".

Lovćen pod Goricom nije pokazao ništa, bukvalno ništa - Kosović je u istoj akciji u 53. minutu dva puta izblokiran, dok rezervni golman Budućnosti Ljuljanović za 90 minuta nije imao pravu intervenciju.

Izabranici Mojaša Radonjića su zakazali kada je bilo najpotrebnije, ali ne treba biti strog - teško je toliko vremena držati tako jak ritam, a Cetinjani su to radili tri mjeseca, naročito kada je ekipa opterećena trkama na oba fronta, a posljednju utakmicu u Kupu igrala je samo 70 sati ranije.

Uostalom, aplauz navijača Lovćena sa tribina nakon meča najbolji je dokaz da Cetinjani nisu izgubili vjeru...

"Loše smo ušli u meč, to je bilo presudno. Bolje smo počeli u nastavku, ali onda smo primili gol...", komentarisao je Brnović.

Mlada ekipa Budućnosti juče je dostigla svo takmičarski zenit u "tranzicionoj" godini, odigrala najbolju partiju ove sezone. Podgoričani su bili lakši i poletniji od Lovćena, igrali jednostavnije, kratkim pasovima, i imali dubinu u igri.

Iako do vodećeg gola nisu stvorili veliku šansu, domaći su konstanitno prijetili, bili opasni. Počelo je u 4. minutu, kada je Nikač ugrabio loptu ispred golmana Perovića. Iako nije uspio da je vrati u peterac, bila je to najava bolje Budućnosti, kao i znak nesigurnosti Cetinjana.

Raspoloženi Cmiljanić pravio je gostima konstantne probleme, stalno je išao licem ka golu, a u 18. minutu mu umalo nije prošla sjajna ideja da pasom preko glave lansira Raičevića. I nekadašnji igrač Lovćena, Dani Hočko, mogao je da zatrese mrežu u 28. minutu, ali je šut sa 20 metara nakon "devijacije" umalo promašio metu...

Dva vežana šuta Kosovića u 53. minutu, od kojih je Radunović prvi izblokirao sa gol-linije, bili su znaci buđenja Lovćena... Ipak, ugašeni su samo šest minuta kasnije - sjajna akcija Budućnosti krenula je sa lijeve strane, Nikač je petom vratio do Tomkovića, ovaj centrirao u šesnaesterac, lopta je preletjela na drugu stativu sve do Ćetkovića, koji je bio nesebičan u odlučujućem momentu: odigrao je povratnu za Raičevića, a ovaj gađao u metu - 1:0 za Budućnost.

Lovćen se prvi put u 2014. godini suočio sa vođstvom protivnika i povratka nije bilo - iako su gosti jalovi napadali, Budućnost je bila bliža da iz kontranapada postigne drugi gol...

Budućnost - Lovćen 1:0

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 1.200. Sudija: Pavle Radovanović (Podgorica). Strijelac: Raičević u 59. minutu. Žuti kartoni: Cmiljanić, Hočko, Matazo (Budućnost), Tatar, Radović (Lovćen)

Budućnost: Ljuljanović, Raspopović, Orahovac, Tomković, Radunović, Hočko, Raičković (Matazo), Ćetković, Nikač (Milošević), Raičevič, Cmiljanić (Vukčević).

Lovćen: Perović, Radunović (Perutović), Simović, Tatar, Martinović, Brnović, Vujanović (N.Draganić), Kosović, Radović, Božović, Merdović

Bonus video: