Preminuo Tito Vilanova

Bivši trener Barselona se posljednje dvije i po godine borio sa rakom pljuvačne žklijezde. Dva puta je bio na operaciji u Americi, a juče mu se stanje naglo pogoršalo
10 komentar(a)
Tito Vilanova, Foto: Beta/AP
Tito Vilanova, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.04.2014. 16:58h

Fudbal je izgubio velikog džentlmena, opaka bolest je odnijela još jednu žrtvu - nakon dugotrajne borbe sa kancerom, danas je preminuo Tito Vilanova. Imao je 45 godina...

Bivši trener Barselone se nepune dvije i po godine borio sa rakom parotidne žlijezde. Bolest mu je prvi put otkrivena 22. novembra 2011. godine, kada je još bio pomoćnik Pepa Gvardiole.

Oporavio se, zbog čega je dobio povjerenje uprave da naslijedi čovjeka koji je „blaugranu” doveo do čak 14 pehara.

Bolest mu se vratila 19. decembra 2012. pa je morao u Njujork na novu operaciju i liječenje. Vratio se na klupu, osvojio titulu prvaka Španije, ali je 19. jula prošle godine podnio neopozivu ostavku, jer se kancer ponovo pojavio.

Tužna lica kapitena Karlesa Pujola i ostalih igrača Barselone tog dana su govorila da Titov život visi o koncu, a nakon devet mjeseci borbe i hitne operacije želuca, čovjek čije je puno ime Fransesk Vilanova i Bajo je izgubio najvažniju utakmicu. Životnu...

„Tito Vilanova je preminuo danas u 45. godini. Naš bivši trener nije uspio da savlada bolest sa kojom se borio od 2011. Klub želi da izrazi najdublje saučešće njegovoj porodici, sa kojom dijeli bol u ovim trenucima, baš kao što to rade i navijači, članovi Barselone, ali i svi u svijetu fudbala i čitavog sporta”, piše u saopštenju Barselone.

Na Tviteru se oglasio i bivši trener Real Madrida Žoze Murinjo, koji je u jednom vrelom el klasiku ubo Vilanovu prstom u oko.

„Smrt Tita Vilanove je tužan dan za fudbal, za Barselonu i najviše za njegovu porodicu i prijatelje. U ime svih u Čelziju šaljem najdublje saučešće u uvom teškom trenutku”, napisao je Murinjo.

Titova smrt je posebno teško pala igračima sa kojima je radio godinama u mlađim kategorijama i Barseloni B. Jedan od njih je četvorostruki dobitnik Zlatne lopte, Lionel Mesi.

„Tito je prva osoba koja je pokazala povjerenje u mene. Bio sam rezerva, ali me on odmah stavio u najbolju postavu igrača do 16 godina”, poručio je Mesi na Tviteru.

Na istoj mreži su se oglasili i Viktor Valdes („Tito je jedan od najboljih trenera koje sam imao u karijeri, hvala mu na svemu što mi je dao”), Sesk Fabregas („Znao sam te 14 godina i mogu da kažem da osoba kao što si ti ima jako malo”)...

Predsjednik Uefe Mišel Platini je za zvanični sajt te organizacije rekao da ga je duboko razočarala vijest o smrti Vilanove.

„Bio je sjajna osoba i fantastičan trener, koji će vječno biti pamćen po svom radu u Barseloni”, istakao je Platini.

Bonus video: