Fudbalerima obezbijediti radnička i socijalna prava

Na Skupštini u Dablinu, u čijem su radu učestvovali i predstavnici Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG), prisustvovale su i delegacije sindikata fudbalera iz 29 država
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2014. 16:04h

Fudbalerima je neophodno obezbijediti radnička, socijalna i fundamentalna prava, kao i njihove ekonomske slobode, zaključak je Skupštine Svjetske asocijacije profesionalnih fudbalera (FIFPro) u Dablinu.

Na Skupštini, u čijem su radu učestvovali i predstavnici Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG), prisustvovale su i delegacije sindikata fudbalera iz 29 država.

Odlučeno je da se mora kreirati ravnoteža snaga između poslodavca i zaposlenih na fudbalskom tržištu rada, poboljšati upravljanje radnim odnosima u fudbalu kroz poboljšanje radnih standarda i pristupa nepristrasnoj arbitraži i radnim sudovima.

„Eliminisati štetna i kontraproduktivna ograničenja tržišta igrača, kao i neefikasne i neodržive finansijske prakse poput naduvanih honorara za agente i vlasništvo treće strane“, piše u zaključcima Skupštine FIFPro.

Na Skupštini je bilo riječi o aktuelnoj situaciji vezanih za radno-pravne odnose fudbalera, sistemu transfera, socijalnom dijalogu i kampanji protiv namještanja mečeva koju će FIFPro u saradnji sa Evropskom komisijom sprovesti u nardnom periodu.

Predsjednik SPFCG Željko Janović kazao je da su ciljevi koje postavlja FIFPro uvijek bili visoki, ali da su do sada postizani sistematskim pristupom korak po korak.

"Nekada nam treba više vremena, ali i do sada smo pokazali da ne odustajemo. Naravno, u nekim zemljama će to ići brže i lakše, a u nekim biće otežavajućih okolnosti. Na nama je da kroz konstruktivan i posvećen dijalog sa svim činiocima stvorimo ambijent za primjenu svih standarda koji idu na dobrobit igrača", rekao je Janović u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Bonus video: