Rajan Gigs: Klupska legenda kojoj se navijači klanjaju

Može li misija legendarnog Velšanina da bude duža od nekoliko utakmica, znaće se na kraju sezone.
0 komentar(a)
Rajan Gigs, Foto: Beta/AP
Rajan Gigs, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.04.2014. 13:05h

Rajan Gigs zamijeniće Dejvida Mojesa na klupi Mančester junajteda do izbora novog trenera, objavio je klub na zvaničnom sajtu.

Može li misija legendarnog Velšanina da bude duža od nekoliko utakmica, znaće se na kraju sezone.

Da se navijači pitaju - ne bi bilo dileme. Gigs je jedan od simbola kluba, a kao igrač je prošao većinu od dugačkog mandata ser Aleksa Fergusona na Old trafordu. Može li da nastavi njegovim stopama?

Prvi i osnovni uslov je ispunjen - Gigs planira da se bavi trenerskim poslom i trenutno polaže ispite za dobijanje Uefa PROlicence.

Rajan Gigs je debitovao za Junajted u sezoni 1990/1991. i do sada je odigrao 962 utakmice i postigao 168 golova. On je prvi na klupskoj listi po broju odigranih utakmica, a iza njega je legendarni Bobi Čarlton sa 758 utakmica.

Sa Junajtedom je osvojio 13 šampionskih titula, dvije Lige šampiona, Super kup Evrope, svjetsko klupsko prvenstvo i Intekontinentalni kup, kao i po četiri FA i Liga kupa i devet trofeja Komjuniti šild.

On je jedini fudbaler Junajteda koji je osvojio 13 šampionskih titula, a sa 611 utakmica fudbaler je sa najviše nastupa u Premijer ligi od njenog nastanka.

Za reprezentaciju Velsa odigrao je 64 utakmice i postigao 12 golova, a na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine je kao kapiten predvodio selekciju Velike Britanije.

Još se nije zvanično oprostio od fudbala, iako ima 40 godina. Možda će prelazak na trenersku klupu, pa makar i privremeni, ubrzati njegovu odluku o penzionisanju.

A na ljeto - ko zna. Možda bude predstavljen kao novi trener Mančester junajteda.

Bonus video: