Obilježeno 25 godina od tragedije na Hilsbrou

Tačno u 16 sati i šest minuta odata je počast nastradalim, dok je na terenu formiran broj 96 od šalova koji su poslala 92 engleska kluba koja igraju u nacionalnim ligama
92 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2014. 15:34h

Danas se navršava 25 godina od jedne od najvećih fudbalskih tragedija svih vremena.

Kobnog 15. aprila 1989. godine 96 navijača Liverpula smrtno je stradalo na stadionu Hilsbrou u Šefildu.

Liverpul, Engleska i cijeli fudbalski svijet odaje počast ljudima, koji su izgubili živote zbog ljubavi prema klubu...

Tragedija na Hilsbrou vječna je rana na srcu Liverpula. Na neki način je i simbol kluba, cijenjenog u cijelom svijetu, ne samo zbog rezultata koje je postizao, već i zbog neizmjerne ljubavi navijača...

Svake godine 15. april se obilježava, na utakmicama i posebnim svečanostima, vrlo emotivno i sa ogromnim poštovanjem prema žrtvama i njihovim porodicama.

Bivši igrači, koji su na terenu Hilsbroa proveli sedam minuta, prije nego što je utakmica prekinuta, kažu da često razmišljaju o svemu što se dogodilo tog 15. aprila 1989.

"Odmah na početku utakmice, dok sam ispucavao jednu loptu, čuo sam navijače iza gola - govorili su Brusi, Brusi, ubijaju nas... Nađi neku pomoć, molim te... Nisam tada znao o čemu se radi...", kaže Brus Grobelar, bivši golman Liverpula.

Do tragedije došlo, jer je policija Jorkšira napravila kobnu grešku - otvorila je izlaz za hitne slučajeve i dopustila da dvije hiljade navijača uđe na tribine koje su već bile krcate.

Prava istina - da je do tragedije došlo propustom policije, a ne divljanjem navijača, ustanovljena je tek u septembru 2012. godine, nakon ponovoljenje istrage.

"U svijetlu novih dokaza u ovom izvještaju, na meni je kao premijeru, da se izvinim porodicama 96 nastradalih za patnje koje su osjećali prethodne 23 godine. U ime Vlade i cijele zemlje, duboko se izvinjavam zbog nepravde koja je trajala toliko dugo", rekao je Dejvid Kameron, britanski premijer.

Četvrt vijeka tragedije obilježene su danas na Enfildu. Skoro 30 hiljada ljudi prisustvuje komemoraciji koja je počela u 15 sati i 45 minuta po našem vremenu.

Tačno u 16 sati i šest minuta odata je počast nastradalim, dok je na terenu formiran broj 96 od šalova koji su poslala 92 engleska kluba koja igraju u nacionalnim ligama.

A na 25-godišnjicu Hilsbroua, Liverpul ima veliku šansu da osvoji titulu koju čeka 24 godine. Možda i odlučujuća pobjeda ostvarena je u nedjelju, protiv Mančester sitija na Enfildu, zalivena suzama velikog kapitena Stivena Džerarda

"To je bila velika pobjeda, a moja emotivna reakcija uslijedila je zbog toga što ova sedmica znači mnogo više od fudbala za sve koji su povezani sa Liverpulom. Sve što radimo posvećeno je žrtvama i njihovim porodicama", rekao je kapiten Stiven Džerard.

Englezi se sjećaju, ne zaboravljaju i poštuju. I zato je, između ostalog, fudbal za njih mnogo više od sporta i zabave.

Galerija

Bonus video: