Sjećanje na Hilsbro daje krila Liverpulu

“Kad ako ne sad”, vjeruju navijači Liverpula, koji će danas uoči bitke za titulu sa Mančester sitijem (možda) obilježiti oba datuma
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2014. 08:53h

Prošlo je 25 godina od velike tragerije na stadionu „Hilsbro” u Šefildu, kada je stradalo 96 navijača Liverpula, prošlo je 24 godine od kada je jedan od najvećih i najomiljenijih klubova u Britaniji, a i šire, osvojio posljednju titulu prvaka Engleske.

“Kad ako ne sad”, vjeruju navijači Liverpula, koji će danas uoči bitke za titulu sa Mančester sitijem (možda) obilježiti oba datuma.

Prvi - uoči utamice, a drugi nakon nje, ako zabilježe pobjedu koju sanjaju.

Emotivna utakmica na „Enfild roudu” počeće u 14.37 - sedam minuta kasnije od planiranog termina, baš kao što su sve utakmice Premijer lige i FA Kupa juče počele sa sedam minuta zakašnjenja.

Prije tačno 25 godina, 15. aprila 1989. godine, polufinalna utakmica FA Kupa između Liverpula i Notingem Foresta prekinuta je u 7. minutu, kada se saznalo da je veliki broj navijača Liverpula bukvalno zgnječen na tribini iza gola, na kojoj se smjestilo mnogo više ljudi nego što je moglo da stane.

Stradalo je 96 navijača Liverpula, a njihove porodice 25 godina čekaju na pravu istinu o uzrocima tragedije.

"Bilo bi sjajno za Liverpul, za njegove navijače i za porodice žrtava Hilsbroa da Liverpul osvoji titulu. Iako je titula šampiona premala u poređenju sa pravom istinom o tragediji koju žele da saznaju, titula bi bila zaista specijalna", kazao je za BBC Alan Hansen, fudbaler Liverpula za iz vremena najveće tragedije na britanskim stadionima.

Britanske vlasti nedavno su otvorile novu istragu o strašnoj tragediji, čiji je cilj da se ispita da li je postojala mogućnost da se spriječi smrt 96 navijača.

„Igrate za 96 naših anđela na nebu”, poruka je trenera Liverpula Brendana Rodžersa fudbalerima „redsa”.

Kolonu će predvoditi kapiten i legenda kluba Stiven Džerard, koji je nedavno i lično kritikovao engleske vlasti što niko nije odgovarao za tragediju.

Tačno 96 stolica na „Enfild roudu” ostaće prazno i biće prekriveno šalovima Liverpupla u znak sjećanja na najteži dan u istoriji slavnog kluba.

A kada kada fanovi „redsa” prije početka utakmice otpjevaju pjesmu „You'll never walk alone”, Džerard, Luis Suares i društvo krenuće na titulu koju je Liverpul posljednji put osvojio tačno godinu nakon tragedije u Šefildu.

Baš tako - ulog je titula, jer malo ko vjeruje da će se „redsi” zaustaviti u fantastičnom pohodu ako sruše i najvećeg konkurenta.

Liverpul ima četiri boda i dvije utakmice više od Mančester sitija pred današnji sudar dva tima na „Enfildu”.

"Uživali smo ove nedjelje, sagradili sjajnu atmosferu pred ovu utakmicu. Najbitnije je da ostanemo mirni i hladnokrvni. Želimo da ostanemo na ovoj poziciji što je duže moguće, tako da smo veoma uzbuđeni. Istovremeno smo svjesni da neće odlučiti današnja utakmica, jer će se igrati i nakon derbija", izjavio je Rodžers.

Derbi neće odlučiti titulu, smatra i trener Sitija Manuel Pelegrini.

"Ovo je velika utakmica, ali mislim da neće odlučiti šampiona. Svaka utakmica do kraja sezone će biti velika", rekao je Pelegrini, koji ponovo ima spremnog Serhija Aguera.

U utakmici sezone, šansu sa klupe će čekati i Stevan Jovetić.

Juče je odigrano šest utakmica 34. kola, a dobitnik je Everton - „karamelice” su trijumfom na gostovanju Sanderlendu preuzele od Arsenala 4. poziciju, koja vodi u Ligu šampiona.

Utakmica dana gledana je u Birmingemu, gdje je Totenhem nadoknadio minus od tri gola protiv Vest Bromiča i stigao do remija - 3:3.

Fulam Feliksa Magata uhvatio se za slamku spasa i trijumfom nad Noričem prišao bezbjednoj zoni na samo dva boda.

Rezultati: Stouk - Njukasl 1:0 (Piters 42), VBA - Totenhem 3:3 (Vidra 1, Brant 4, Sesenjon 31 - Olson (autogol) 34, Kejn 70, Eriksen 90+4), Sanderlend - Everton 0:1 (Braun (autogol) 75), Sautempton - Kardif 0:1 (Kala 65), Fulam - Norič 1:0 (Rodaljega 40), Kristal Palas - Aston Vila 1:0 (Pančon 76).

Danas: Liverpul - Mančester siti (14.37), Svonsi - Čelzi (17.07)

Galerija

Bonus video: