Barselona: Od "više od kluba" do kluba skandala

Serija skandala, uključujući i zabranu obavljanja transfera u naredna dva prelazna roka, diskreditovala katalonski klub
16 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2014. 11:53h

Barselona je godinama uživala zlatnu reputaciju širom svijeta, i na terenu i van njega.

Dok su na Barsinom dvoru uporno odbijali velike korporativne ponude zarad besplatnog loga “Unicefa” na dresovima, ekipa se isticala jedinstvenom i neponovljivim napadačkom filozofijom fudbala. Na Nou kampu, najvećem evropskom stadionu, mijenjali su se treneri i fudbaleri, ali je prepoznatljivi, gotovo umjetnički stil igre uvijek bio isti.

U Barseloni su bili apsolutno svjesni lijepog imidža koji su uživali na svim meridijanima, a slogan “više od kluba” nije predstavljao ništa drugo nego svijest o moralnoj superiornosti o odnosu na ostale klubove.

Iz lošeg u gore

Ipak, serija skandala koji su potresli Barsin dvor, i koji se u posljednje dvije godine bukvalno nižu jedan za drugim, prijete da uruše ovu blistavu sliku slobodnog i “nevinog” kluba.

“Iz lošeg u gore”, pišu španski mediji nakon što je FIFA prije dva dana zabranila Kataloncima da vrše transfere u narednih 14 mjeseci.

Barselona je, naime, prekršila međunarodna pravila vezana za dovođenje i tretman maloljetnih fudbalera, što je bio posljednji u nizu događaja koji su žestoko naštetili Barsinoj reputaciji.

Loše vibracije sa “Nou kampa” počele su da se šire još decembra 2012. godine. Tadašnjem treneru Titu Vilanovi dijagnosticiran je kancer pljuvačnih žlijezda. Podrške su stizale sa svih strana, čak i od omraženog Real Madrida.

Bila je vijest koje je trebala da ujedini, a u stvari je - razjedinila. Na površinu je isplivala velika netrpeljivost između tadašnjeg predsjednika Sandra Roselja i bivšeg trenera Pepa Gvardiole.

Roseljovi problemi

Vilanova je, naime, proveo dva mjeseca na ljekarskom tretmanu u Njojorku, gdje je živio Gvardiola za vrijeme jednogodišnje pauze od trenerskog posla.

Roselj je zamjerio Gvardioli što nije češće posjećivao bivšeg kolegu sa klupe, da bi iz Njujorka stigao ljutit odgovor:

"Pokušao je da iskoristi Titovu bolest da bi me diskreditovao, što je zaista tužno", poručio je Gvardiola.

Tu su i počeli Roseljovi problemi.

Pola godine kasnije, u junu 2013. godine, Barselona se odrekla usluga Erika Abidala, samo nekoliko mjeseci nakon što je francuskom fudbaleru uspješno određena transplatacija jetre, zbog kancera.

Ova vijest takođe nije prihvaćena sa simpatijama među Barsinim navijačima, naročito nakon izjave Abidala da odlazak nije bio njegova, već isključivo želja klupskih čelnika.

Katar umjesto Unicefa

A neposredno prije odlaska Abidala, Barsa je postigla dogovor sa “Katar fondacijom”, i prvi put u istoriji iskoristila dres u komercijalne svrhe. Ovaj sporazum donio je na “Nou kamp” finansijski priliv od 30 miliona eura godišnje, ali i dodatno naštetio ugledu kluba.

U junu 2013. godine, simbol tima i četvorogodišnji uzastopni dobitnik Zlatne lopte za najboljeg svjetskog fudbalera, Leo Mesi, optužen je za utaju poreza.

On i njegov otac Horhe morali su da se pojave na sudu u španskom primorskom gradu Gava - i plate pet miliona eura kazne (poreza) kako bi izbjegli dodatna kažnjavanja.

Svi ovi događaji bili su, međutim, sitni pri skandalu koji je potresao “Nou kamp” u drugoj polovini prošle godine, a u vezi su sa dovođenjem Nejmara iz brazilskog Santosa.

Barsa je, naime, poreskim vlastima prijavila da je transfer iznosio 57,1 milion eura, da bi se kasnije ispostavilo da je cifra bila znatno veća.

Sve je rezultiralo ostavkom Roselja i sa dodatnih 13 miliona eura koje su Katalonci morali da plate poreskim vlastima.

Kritike sa svih strana

Neposredno prije odlaska, Roselj je predstavio plan rekonstrukcije Nou kampa i širenje kapaciteta na 105 hiljada sjedećih mjesta. Cijena projekta - nestvarnih 600 miliona eura - donijela je žestoke kritike opozicije.

Umjesto Roselja, klub je preuzeo bivši potpredsjednik Đosep Marija Bertomeu, ali dani su mu već odbrojani.

Zabrana vršenja transfera u naredna dva prelazna roka, nije bila šlag na torti, već trešnja na šlagu velikih problema. Na “Nou kampu” slijede predsjednički izbori i totalna rekonstrukcija.

Nekada je bila “više od kluba”, a sada je “klub skandala” - Barsa je ovaj put prešla u samo dvije godine.

Svi Barsini problemi

Nejmarov transfer

Najveći od svih skandala na Nou Kampu, Barselona je prijavila poreskim vlastima da je dovođenje Nejmara koštalo 57,1 milion eura, a ispostavilo se da se radilo o većoj sumi. Kao rezultat, Katalonci su španskim vlastima platili dodatnih 13 miliona eura

Mesijev porez

U junu 2013. godine, Leo Mesi je optužen je za utaju poreza. On i njegov otac Horhe morali su da se pojave na sudu i plate pet miliona eura kazne kako bi izbjegli dodatna kažnjavanja.

Ostavka Roselja

Predsjednik Barselone Sandro Roselj podnio je u januaru neopozivu ostavku nakon što su španske vlasti optužile klub za utaju poreza pri transferu Nejmara. Roselj je otišao pola godine prije isteka mandata, a zamijenio ga je potpredsjednik Đosep Marija Bartomeu

Širenje stadiona

Čelnici Barselone prezentovali su plan proširenja kapaciteta Nou Kampa na 105 hiljada sjedećih mjesta i izgradnju košarkaške dvorane od 12 hiljada stolica. cijena projekta - 600 miliona eura, izazvala žestoke kritike opozicije, navijača i medija.

Pritisak na Martina

Katalonski mediji pišu da se trener Tata Martino nalazi pod žestokim pritiskim struktura unutar kluba, i da će zbog toga otići na ljeto, iako dva mjeseca prije kraja sezone još može da osvoji sva tri trofeja. Nije sigurno ni sportskom direktoru Andoniju Zubizareti.

Bonus video: