Igrači Zenita navodno platili srpskom sudiji za namještanje utakmice

"Stvarno ne mogu da vjerujem da tako nešto može da se govori i radi. Ne mogu da vjerujem da takve gluposti izlaze u novinama...", rekao je Delević agenciji Beta
58 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2014. 18:30h

Bivši fudbaler Zenita iz Sankt Peterburga Erik Hagen rekao je danas da je platio sudiji da namjesti utakmicu Kupa UEFA dok je nastupao za taj ruski klub.

Norvežanin je ruskoj agenciji ITAR-TAŠ kazao da se radi o utakmici koju je Zenit igrao protiv Vitorije Gimaraeš u Portugalu, a koju je dobio sa 2:1.

Zenit je u oktobru 2005. godine pobijedio portualsku ekipu, a susret je sudio srpski arbitar Dejan Delević.

"Koje dokaze imam? Poslije utakmice je atmosfera u ekipi bila toliko čudna, ne kao poslije normalne pobjede. Svi igrači su platili po malo. Ekipa je imala sastanak gdje je ova odluka donijeta. Nažalost, ne znam ruski jezik i nisam razumio ništa od onoga što se govorilo na sastanku", kazao je Hagen.

Ovaj 38-godišnji Norvežanin je kazao da su on i njegovi saigrači platili po tri hiljade dolara da bi obezbijedili plasman u narednu rundu Kupa UEFA između 2005. i 2008. godine.

Hagen je naveo da je svaki fudbaler Zenita za taj plasman dobio bonus od 12 hiljada eura, od čega je tri dato arbitru.

Upitan da li će direktno skrenuti pažnju na to Evropskoj fudbalskoj uniji, Hagen je kazao da će isto to kazati ako ga budu zvali iz te organizacije.

"Neko mora da bude prvi koji će ovo da uradi. Postoji mnogo glasina o korupciji u svjetskom fudbalu", naveo je Hagen.

Zenit je, u međuvremenu, demantovao Hagenove navode.

"Mi smo duboko zapanjeni izjavom Erika Hagena. Zenit je uvijek poštovao principe fer pleja i dokazivao svoju vrijednost samo na fudbalskom terenu", rekao je potparol Zenita Jevgenij Gusev agenciji RIA Novosti.

Bivši trener Zenita Dik Advokat, koji je vodio ruski tim od 2006. do 2009. godine, rekao je da ga je Hagen iznenadio svojom izjavom o podmićivanju.

"Ja definitivno ne bih platio tri hiljade eura. Ne mogu ni da zamislim da su igrači to uradili", naveo je Advokat za holandski Telegraf.

Delević: U šoku sam, totalne gluposti

Srpski arbitar Dejan Delević rekao je danas da je u šoku i da ne može da vjeruje šta je izjavio norveški fudbaler Erik Hagen.

"Totalno sam u šoku, baš sam u šoku... Stvarno ne mogu da vjerujem da tako nešto može da se govori i radi. Ne mogu da vjerujem da takve gluposti izlaze u novinama...", rekao je Delević agenciji Beta.

Delević je naveo da će se apsolutno odazvati na svaki poziv ako stigne iz Evropske fudbalske unije (UEFA) ili Svjetske fudbalske federacije (FIFA).

"Na raspolaganju sam svim organima UEFA i FIFA", kratko je rekao Delević.

UEFA za sada odbila da komentariše ove navode.

Bonus video: