Neće biti novog glasanja o domaćinu SP 2022. godine

Poslije brojnih navoda da su pojedini delegati bili korumpirani, D'Hoge je rekao da ne vjeruje da je prilikom glasanja bilo korupcije, iako je Etički komitet Fife pokrenuo istragu
0 komentar(a)
FIFA, Foto: Beta/AP
FIFA, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.04.2014. 13:32h

Predsjednik ljekarske komisije Svjetske fudbalske federacije (Fifa) Mišel D'Hoge rekao je danas da je uvjeren da neće biti novog glasanja o domaćinu Svjetskog prvenstva 2022. godine, ali da bi termin turnira u Kataru trebalo da bude promenjen.

D'Hoge je bio jedan od članova Izvršnog komiteta Fifa koji je učestvovao u glasanju prilikom dodjeljivanja domaćinstva Svjetskog prvenstva Rusiji 2018. i Kataru 2022. godine.

Poslije brojnih navoda da su pojedini delegati bili korumpirani, D'Hoge je rekao da ne vjeruje da je prilikom glasanja bilo korupcije, iako je Etički komitet Fife pokrenuo istragu.

"Apsolutno neće biti novog glasanja. Možda bi engleski mediji to željeli. Ali, ne odlučuje engleska štampa o tome. Vjerujem da nije bilo korupcije, ni tada nisam imao utisak da se nešto dešava, a u to ne vjerujem ni sada", rekao je D'Hoge za Ivning Standard.

On je, međutim, ponovio da se Mundijal u Kataru ne smije održati tokom ljeta, pošto bi velike vrućine mogle da naprave ozbiljne probleme.

"Kao predsjednik ljekarske komisije Fifa moram da ponovim svoj stav – u Kataru moramo da izbjegnemo najtopliji period godine. To znači da turnir ne bi trebalo da se odigra u junu, julu i avgustu. Od početka nisam mijenjao mišljenje o tome", rekao je on.

D'Hoge, koji je predvodio zajedničku neuspješnu kandidaturu Belgije i Holandije za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, rekao je da su kritike na račun svjetske kuće fudbala kao "kisjelo grožđe" i istakao da je Fifa sprovela brojne reforme.

"Ali, britanskim medijima ništa što uradimo nije dovoljno. U Fifi mislimo da su njihove kritike kisjelo grožđe. U fudbalu pobjeđujete i gubite. Englezi se žale jer su samo 1966. godine bili domaćini Mundijala, a Belgija nikada nije bila domaćin tog takmičenja. Engleska ne smije da se žali. Nedavno su organizovali Olimpijske igre i bili su fantastični domaćini", rekao je D'Hoge.

Bonus video: