Platini: Stop sportskim mešetarima

Igrači neće biti vlasništvo nepoznatih agenata i nekakvih investicionih fondova, to šteti fudbalu
0 komentar(a)
Mišel Platini, Foto: REUTERS
Mišel Platini, Foto: REUTERS
Ažurirano: 27.03.2014. 16:06h

Prva inicijativa Mišela Platinija na čelu Uefe bila je u pokretanju Lige Evrope. Danas je njegova ideja o osnivanju Lige nacija preko koje će četiti ekipe igrati na EURU 2020. godine dobila jednoglasnu podršku svih 54 članica Uefe na Skupštini u Astani. Šta je sljedeće...

A proslavljeni fudbaler Francuske i Juventusa, Platini, je samo čekao rekaciju na predlog oko Lige nacija i nakon bezrezervne podrške krenuo je naprijed - srediti stanje u klubovima i transferima igrača.

"Igrači u Evropi neće ubuduće biti u vlasništvu "trećih" lica! Zabrinut sam zbog vlasništva kojekakvih agencija na prava fudbalera, pošto takva praksa uništava naš sport. Tačno je da sa Fifom još nijesmo raspravlajli o ovoj temi, ali čak i ako Fifa ne preduzme ništa po tom pitanju Uefa će to regulisati na takimičenjima koja organizuje", decidan je bio šef evropske kuće fudbala.

Manirom velikog diplomate Platini je nastavio: "Imam neugodan osjećaj da sam se "istrčao" i da još nije trebalo da pričam o tome, pošto sam kazao nešto što je za sada stav Izvršnog komiteta Uefe oko zaštite igrača i klubova, pa se može pogrešno protumačiti da sam saučesnik u svemu tome", sa prividnom nelagodom istakao je Platini.

Ipak Platini nije ostao nedorečen: "Imamo problem, pošto je sve više igrača pod ingerencijom nekakvih of-šor kompanija sa sjedištima u nekim destinacijama poreskog raja. Igrači su vlasništvo nepoznatih agenata i nekakvih investicionih fondova, a to šteti fudbalu i finansijski uništava klubove. To šteti integritetu i ugledu fudbala, i štaviše, ugrožava dostojanstvo fudbalera. I kada sam bio igrač štrajkovao sam jer sam se protivio tome da fudbeler bude u vlasništvu kluba, a sada je stanje mnogo gore sa tim nepoznatim agentima i fondovima. Stav je Izvršnog komiteta Uefe da igrač samo mora biti dio kluba, a ničije vlasništvo", zaključio je Platini u Astani.

Bonus video: