Liga nacija umjesto prijateljskih utakmica i baraža za EP

Na redovnoj Skupštini Uefe u Astani donijeta je istorijska odluka o formiranju Lige nacija, a prva će se odigrati od septembra do novembra 2018. godine
8 komentar(a)
Mišel Platini, Foto: Reuters
Mišel Platini, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2014. 13:01h

Na redovnoj Skupštini Uefe u Astani danas je donijeta istorijska odluka o formiranju Lige nacija, a prva će se odigrati od septembra do novembra 2018. godine.

Tim takmičenjem predsjednik Uefe Mišel Platini želio je da zamijeni međunarodne prijateljske utakmice, a njegov predlog prihvatila su sva 54 nacionalna saveza u Uefi.

"Odigravanje prijateljskih utakmica do sada nije previše interesovalo ni navijače, ni novinare a ni igrače i sponzore", obrazložio je Platini odluku o formiranju Lige nacija.

To takmičenje će biti kvalifikaciono za Evropsko prvenstvo 2020. godine koje će se igrati u 13 evropskih gradova.

Format novog takmicenja u kojem bi učestvovale 54 reprezentacije još nije definitivno ustanovljen, iako se već zna da će Liga nacija biti podijeljena u četiri kvalitativne divizije sa po tri do čletiri selekcije a igralo bi se od septembra do novembra 2018. godine.

Planirano je da se 12 najbolje rangiranih selekcija takmiče u četiri grupe od po tri ekipe u diviziji A. Pobjednici grupa plasirali bi se na "fajnal for" koji bi trebalo da bude odigran u junu 2019. godine.

Pored Lige nacija, koja će dati četiri ekipe učesnice Evropskog prvenstva, odigraće se i tradicionalne kvalifikacije za EP 2010. godine, u terminu od marta do novembra 2019. godine. Za razliku od prethodnih klvalifikacija, ne bi bilo baraža kroz koji su prolazile na završni turnir četiri ekipe, već bi ih zamijenili pobjednici Lige nacija.

Platini je potvrdio da će svaka od četiri divizije, uključujući i one najniže rangirane, poslati po jedan tim na EP 2020, što bi dalo šansu reprezentaicjama kao što su Farska Ostrva, Gibraltar i San Marino da debituju na evropskom takmičenju.

Prvenstvo Evrope 2020. biće odrzano u 13 različitih gradova, koje će Uefa odabrati u septembru ove godine.

"Planiramo da 20 učesnika EP 2020. godine dobijemo kroz kvalifikacije 54 reprezentacije. Od selekcija koje se niesu kvalifikovale kroz kvalifkacije, preko Lige nacija dobićemo četiri posljedja učesnika, kroz plej-of pobjednika divizija, koji počinje u martu 2020. godine", objasnio je Đani Infantino, generalni sekretar Uefe.

.

Bonus video: