Četvrtfinala Lige šampiona: Bajern protiv Junajteda, Atletiko rival Barselone

Prve utakmice četvrtfinala Lige šampiona zakazane su već za 1. i 2. april, revanši su samo sedam dana kasnije.
11 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2014. 11:43h

Na putu ka odbrani titule prvaka Evrope, Bajern će u četvrtfinalu morati da prebrodi prepreku zvanu Mančester junajted, u reprizi finala iz 1999. godine, kada je engleski klub slavio 2:1, odlučeno je na današnjem žrijebu u Nionu. Kuglice je izvlačio Portugalac Luis Figo.

"Ne smijemo da dozvolimo da na nas utiče trenutna pozicija Mančester junajteda na tabeli Premijer lige ili naši prethodni dueli. Putovaćemo u Mančester da igramo napadački fudbal i da postignemo golove. Mislim da nije važno da li prvu utakmicu igramo kod kuće ili u gostima. Najvažnija stvar je pogoditi protivničku mrežu", rekao je kapiten Bajerna Filip Lam.

Trener Mančester junajteda Dejvid Mojes rekao je da se raduje duelima sa Bajernom, ali i priznao da su "đavoli" dobili najtežeg rivala.

"Oduševljen sam što smo uopšte ušli u četvrtfinale. Svi su nas otpisali poslije poraza od 2:0 protiv Olimpijakosa. Zbog toga mi nije bilo ni previše važno koga ćemo izvući na žrijebu. Dobili smo za rivala aktuelnog šampiona Evrope, biće teško, ali smo srećni zbog predstojećih mečeva", rekao je Mojes za klupski sajt.

Samo će se igrati jedan nacionalni derbi, sastaće se Barselona i Atletiko Madrid, koji su posljednji prvenstveni meč u Primeri odigrali bez golova. Atletiko je trenutno drugi na tabeli Primere sa 67 bodova, jednim više od Barselone.

"Ovo je bio možda i najači žrijeb za četvrtfinale u istoriji Lige šampiona. Atletiko je svakako jedan od najboljih i najjačih timova u Evropi. Znamo kako da igramo sa njima i na Nou Kampu i na Visente Kalderonu", rekao je sportski direktor Barselone Andoni Zubizareta.

Kapiten Atletika iz Madrida Gabi rekao je da je Barselona favorit.

"Barselona je već godinama sjajna, ali imamo i mi adute za borbu. Ono što mogu da se obećam je da ćemo da borimo. Razlika u kvalitetu između dva tima se smanjuje, ali Barselona je favorit. Prvi meč bi mogao da odluči", rekao je Gabi za Marku.

Real će igrati protiv Borusije Dortmund sa kojom je prošle sezone igrao čak četiri puta. Prvo u grupnoj fazi, a onda i u polufinalu, kada je Borusija prošla dalje u finale sa Bajernom. U Dortmundu je bilo 4:1 za domaćina, Real je u revanšu slavio 2:0.

"Borusija nije ista ekipa od prošle godine, ali su i dalje opasni, pa Real mora da bude oprezan. Međutim, smatram da će Real biti spreman za taj dvomeč, jer je protiv Borusije igrao prošle godine", rekao je sportski direktor Reala Emilio Butragenjo.

Trener Karlo Anćeloti ocijenio je Borusiju iz Dortmunda kao izuzetno jakog protivnika.

"Da bismo ih eliminisali u četvrtfinalu, potrebno je da imamo hrabrosti i karaktera. Radi se o izuzetno jakom i iskusnom timu sa odličnim igračima. Ekipa je kvalitetna i odlično organizovana, naročito u defanzivi, uz odličnu igru u kontranapadu. Četvrtfinale će biti potpuno otvoreno", rekao je Anćeloti.

Trener Borusije iz Dortmunda Jirgen Klop rekao je da se njegov tim neće unaprijed predati protiv Reala.

"Ovo je dobar žrijeb. Možda je naša prednost što prvi meč igramo u Madridu, ali moraćemo da sačekamo i vidimo šta će se desiti. Jedno je sigurno, nećemo se unaprijed predati", rekao je Klop za sajt UEFA.

Interesantno će biti i na dvomeču Pari sen Žermena i Čelzija.

"Znali smo da ćemo dobiti jakog rivala. Dobro ćemo se pripremiti za oba meča sa njima. Imamo još malo vremena na raspolaganju. Čelzi ima malu prednost u činjenici da će igrati revanš na Stamford Bridžu. Zato treba da napravimo razliku kod kuće", poručio je trener Pari sen Žermena Loran Blan.

Čelzi će pokušati da već u prvom susretu dođe do povoljnog rezultata, rekao je danas izvršni direktor engleske ekipe Ron Gurlaj.

"Ovo je osam najboljih timova u Evropi, teško bi bilo s kim god da igramo. Spremni smo za PSŽ, u dobroj smo formi. Tretiraćemo ih sa najvišim poštovanjem i nadam se da ćemo u prvom susretu imati povoljan rezultat pred revanš u Londonu", rekao je Gurlaj.

Po prvi put otkada u nokaut fazi igra 16 timova (sezona 2003/04), u četvrtfinale su se plasirale sve ekipe koje su grupnu fazu takmičenja završile kao prvoplasirane u svojim grupama, što znači da su svi favoriti opravdali očekivanja u osmini finala.

Po kladionicama, prvi favorit da osvoji Ligu šampiona je akteulni prvak Bajern Minhen (koeficijent 3). Bavarci imaju šansu da postane prvi tim u istoriji koji će odbraniti titulu Lige šampiona.

Drugi favorit je Real Madrid (5,2), a treći Barselona, kojoj se daju približno iste šanse (5,3).

Ostali ne mogu da se svrstaju u favorite - koeficijent na PSŽ je 12, na Čelzi 14, a na Atletiko Madrid 18.

Najgore se rangiraju Mančester junajted (koeficijent 20) i Borusija Dortmund (23).

Prve utakmice četvrtfinala Lige šampiona zakazane su već za 1. i 2. april, revanši su samo sedam dana kasnije.

Brzo dolazi i polufinale, termini su 22/23. i 29/30. april, dok se finale igra 24. maja na stadionu „Luš” u Lisabonu.

Galerija

Bonus video: