Dva ukrajinska kluba žele u rusku ligu

Fudbalski klubovi sa Krima Tavrija iz Simferopolja i Sevastopolj razmatraju mogućnost da napuste ukrajinsku ligu i sljedeće sezone se priključe ruskoj
92 pregleda 3 komentar(a)
Fudbal u golu, Foto: Ilustracija
Fudbal u golu, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 18.03.2014. 20:19h

Fudbalski klubovi sa Krima Tavrija iz Simferopolja i Sevastopolj razmatraju mogućnost da napuste ukrajinsku ligu i sljedeće sezone se priključe ruskoj.

Sevastopolj će završiti tekuću sezonu u ukrajinskoj ligi, ali je izrazio nadu da će mu Svjetska fudbalska federacija (Fifa) i Evropska fudbalska unija (Uefa) dozvoliti da pređe u rusku ligu.

"Radimo na tekstu pisma koje ćemo poslati u Fifu, Uefu, ali i Fudbalskom savezu Ukrajine. U bliskom smo kontaktu sa Tavrijom. Uefa planira da se održi sastanak 24. i 25. marta u Kazahstanu i vjerovatno će tada razmotriti naš zahtjev. Postoje pravila i ne želimo da se suočimo sa bilo kakvim kaznama", rekao je predsjednik Sevastopolja Aleksander Krasilnikov ruskim medijima.

Tavrija je bila prvi šampion Ukrajine, nakon što je ta zemlja stekla nezavisnost od Rusije 1991. godine.

Predstavnici klubova su rekli da nisu kontaktirali Fudbalski savez Rusije, jer čekaju političke odluke.

"Nismo dobili nikakve ponude od ruskog Saveza i do sada nismo razgovarali. Ukrajinska liga mora da odluči da li su im potrebni klubovi koji se nalaze na ruskoj teritoriji. Fifa i Uefa će odlučiti", rekao je sportski direktor Tavrije Aleksander Bojtsan.

Fudbalski savez Ukrajine saopštio je da će razmotriti situaciju i dati sve od sebe da "dovede stvari u red".

"Svedoci smo nestabilne situacije u našoj zemlji, koja je nažalost stigla i u fudbal. Nedavna dešavanja na Krimu su natjerala dva kluba da razmisle o svojoj budućnosti. Učinićemo sve kako bismo doveli stvari u red", navodi se u saopštenju Saveza.

Parlament Krima juče je proglasio nezavisnost, poslije referenduma na kome je 96,6 odsto građana glasalo za otcepljenje od Ukrajine.

Bonus video: