Djeca u Brazilu ne vole da budu golmani

Najpoznatiji brazilski golman bio je Barbosa, i to zbog agonije koju je donio svojoj zemlji, pošto je lošim intervencijama dozvolio Urugvaju da pobijedi sa 2:1 u finalu Mundijala 1950.
1 komentar(a)
Rožerio Seni, Foto: Goalkeepermagazine.com
Rožerio Seni, Foto: Goalkeepermagazine.com
Ažurirano: 17.03.2014. 13:18h

Zbog slavne tradicije dobrih napadača, djeca u Brazilu u svojim fudbalskim timovima najviše vole da igraju u napadu, a mjesto golmana uglavnom dobijaju oni koji izgube u igri “papir-kamen-makaze”.

Najpoznatiji brazilski golman bio je Barbosa, a on je postao poznat ne po odličnim odbranama, već zbog agonije koju je donio svojoj zemlji, pošto je lošim intervencijama dozvolio Urugvaju da pobijedi sa 2:1 u finalu Svjetskog prvenstva 1950. godine.

Mnogi smatraju da je golman Žulio Sezar najslabija karika fudbalske reprezentacije Brazila, od koje svi u toj zemlji očekuju da osvoji Mundijal, zakazan od 12. juna do 13. jula.

“Kada djeca porastu dovoljno da mogu da igraju fudbal, gotovo uvijek izaberu da budu napadači u timu. Plaše se golmanske pozicije, a uglavnom se roditelji trude da ih ubijede da igraju na drugim pozicijama u timu”, rekao je Zeti, rezervni golman brazilske reprezentacije sa Svetskog prvenstva 1994. godine.

On je prije šest godina otvorio akademiju za fudbalske golmane, pošto je Brazil godinama zapostavljao rad sa igračima na toj poziciji.

Zeti je objasnio da klubovi nisu zapošljavali trenere golmana, a brazilski čuvari mreže po popularnosti nisu mogli da pariraju svojim sunarodnicima koji su bili napadači.

Dodao je da su se stvari, međutim, promijenile pojavom Markosa i Rožerija Senija.

“Oni su doprinijeli da više brazilske djece požele da budu golmani. To vidim u mojoj akademiji. Zbog njih dolaze generacije koje žele da budu golmani. Još nisu spremni da igraju, ali za nekoliko godina možda ćemo početi da vidimo neke rezultate”, rekao je on.

Markos je dobrim odbranama pomogao Brazilu da pobijedi Njemačku sa 2:0 u finalu Mundijala 2002. godine, a bio je uspešan i u Palmeirasu, sa kojim je osvojio Kup Libertadores 1999.

Seni je bio rezervni golman na Mundijalima 2002. i 2006. godine. On je osvojio tri šampionske titule u Brazilu i Svjetsko klupsko prvenstvo 2005. godine sa Sao Paolom.

Takođe, poznat je i po tome što postiže golove. On je bio strijelac iz više od 100 penala i slobodnih udaraca.

Žulio Sezar je bio rezerva 2006. u Njemačkoj, a četiri godine kasnije u Južnoj Africi je bio prvi golman. Navijači u Brazilu sjećaju se njegove greške u četvrtfinalu protiv Holandije, kada je Brazil izgubio sa 1:2.

U Interu je branio od 2005. do 2012. godine i za to vrijeme je bio jedan od najboljih svjetskih golmana, osvojivši pet šampionskih titula i Ligu šampiona 2010. godine.

Sezar (34) sada brani za Toronto, odakle iz došao na pozajmicu iz Kvins Park Rendžersa, pošto nije mogao da pronađe klub u Evropi.

Uprkos tome, selektor Brazila Luis Felipe Skolari ga poziva u reprezentaciju jer nema mnogo drugih mogućnosti.

Brazilci, međutim, ne mare za golmane, njima su omiljeni napadači - Pele, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinjo, a navijše nade za osvajanje 6. titule svjetskog šampiona sada polažu u Nejmara i Oskara.

Bonus video: